

Kakaová roláda s jahodovou šlehačkou
Suroviny
- Na korpus:
- 5 vajec
- 160 g cukru krupice
- 160 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 1/4 balíčku prášku do pečiva
- Na náplň:
- 100 g jahod
- 50 g cukru moučky
- 250 g smetany na šlehání 40% nebo Rama Cremefine
- Na dozdobení:
- 100 g jahod
- cukr moučka na posypání (případně čokopoleva)
Postup přípravy receptu
Celá vejce s cukrem vyšleháme na parou do nadýchané pěny. Šleháme asi 5 minut, dbáme při tom na to, aby se nádoba, ve které hmotu šleháme, nedotýkala vodní hladiny. Počítejte s tím, že hmota hooodně zvětší svůj objem. Poté odstavíme. Mouku, kakaový a kypřící prášek 2x prosijeme a po částech stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do žloutkové pěny. Ta nám klesne asi na polovinu nabytého objemu. Na nízký plech dáme papír na pečení a těsto rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v troubě ( horní + spodní ohřev ), rozehřáté na 200 st. asi 8 minut. Respektujeme svoji troubu i zkušenost. Nejsme-li si jisti, provedeme špejlovou prubu :-)))
Upečený plát zlehýnka poprášíme hladkou moukou, přiložíme čistý papír na pečení a obrátíme. Teď máme původní pečící papír nahoře, a ten opatrně odstraníme. Na mřížce necháme zcela vychladnout. Naplacato.. žádné rolování. Zatím ne :-)
50 g jahod rozmačkáme s cukrem, pomixujeme tyčovým mixérem a přes jemné sítko propasírujeme. Šlehačku vyšleháme dotuha a přidáme jahodové pyré. Promícháme nebo ještě krátce vyšleháme. Zbytek jahod ( 50 g ) pokrájíme nadrobno. Vychladlý plát natřeme jahodovou šlehačkou a zasypeme jahodami. Svineme. Jde to dobře, nebojte se vlka nic :-))). Případné zbytky mouky vyzmizíkujeme štětečkem, ale mouka, pokud jí tam nedáte kilo, opravdu cítit není. Pocukrujeme, dozdobíme jahodami, můžeme pocákat čokoládou. Jak kdo má rád. Necháme minim. 2 hoďky v chladu ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Tradiční recepty cz.
Myslela jsem, že šlehačka bude růžovější. Tak, jako na originálním receptu. Nestalo se tak. Možná je to jahodami, možná tím, že tam ONI :-)) přidali potravinářské barvivo. Ač vizuálně nic moc, chuťově je to jahodové, nepřeslazené a .... víte co? Upečte, a přesvědčte se sami. Dobrou, jahůdkovou chuť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kakaová roláda s jahodovou šlehačkou
-
Je to krasne na fotce delala jsem vcera vubec mi nepovedlo moc ani slehacka korpus no des
-
Vyzkoušená a velice rychle snědená, byla báječná
-
těch rolád tady je na mraky a každá je tu originál, nebo jde o soutěž fotek, nebo o soutěž je svých známých - známým
-
no vidím, že jsi měla velmi úžasný slaďoučký víkend
s velkou chutí bych ochutnala
-
rebeka:
-
magdalenka: já, a hvězda
to vůbec ne.. od toho jsou tu jiní
já jsem jenom mlsná
ale neboj nic.. vezmu kulovnici, a vyrazím na medvěda
no, možná budou stačit brýle
-
rebeka: A ty si tu dnes za hviezdu... kam sa hrabem s medveďom?
-
1974andrea:
baví, baví.. jinak bych to nedělala
díky moc
-
Zapomněla jsem ti to pochválit, nádhera
-
Že tě to pořád baví
Takhle nás trápit takovýma dobrotama
Nevíš, že máme hubnout do plavek?
-
ivulinka: vem Kabát.. a vyraž
-
Rebi, kdypak se mohu stavit na ochutnávku?
-
rebeka:
-
BILKOVAI: hele.. nech toho.. ty mě zase uvádíš do extáze s těma svýma chlebíčkama nádhernýma
-
Petra: to, co je vidět na již smotané roládě, není mouka, ale cukr
ne, cítit není.. popravdě.. dělala jsem doposud, jak píšeš.. buď jsem poprášila cukrem nebo dala vlhkou utěrku, ale je fakt, že to bylo vlhčí, nebo jak to nazvat.. já tu mouku, přesně jak píšeš, oprášila štětečkem.. díky za zájem, dopíšu to do receptu