Domácí slazené mléko-SALKO
Slazené kondenzované mléko seženete dnes v každém obchodě, ale vyrobit si ho zvládnete i doma a za zlomek cely. Zkuste to podle našeho receptu a uvidíte, že budete nadšení. Domácí salko můžete používat tak, jak jste zvyklí, do krémů i do nepečeného cukroví.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 882 kJ / 689 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,34 g |
Tuky | 20,90 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 69 mg |
Sodík | 120 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 114,86 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 13. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí slazené mléko-SALKO
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6y9l
Moje poznámka
Domácí slazené mléko-SALKO
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6y9l
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 8 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 8 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 9 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 9 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 21 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Řezy se zakyskou
Koffi před 1 hodinou
Bábovka...
Marcela0123 před 1 hodinou
Plovdivské maso
Barunka1 před 2 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 3 hodinami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 3 hodinami
Africké kuře
Hypnos před 3 hodinami
Šťouchané brambory
Benetka před 3 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 3 hodinami
Pizza Valencia
Alena194 před 3 hodinami
Tématické fráze:
domaci salko,
recept na domaci salko,
husté domácí salko recept,
tatra salko recepty,
domaci salko recept,
jak udělat domácí salko,
domaci karamelove salko,
salko,
recept domácí salko,
jak vyrobit salko,
salko akce,
salko domácí,
salko recept,
jak udelat salko,
jak vyrobit domácí salko,
domácí salko recepty,
kondenzované mléko recept,
domácí kondenzované mléko,
salko v akci,
vyroba salka
Suroviny:
mléko,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (154)
Jinak do nedávná jsem všude hlásala, že pilos salko je z tatry, jen jiný obal a levnější, bývalo, ale už to tak není, výrobce je polský...to jen tak na okraj
při karamelizování salka ,sklenice ve vodě nepraskne ? Když se vaří hodinu a půl ?
Naďa Přikrylová pokusila jsem se z toho udělat rozklikávací odkaz
No, v lecčem můžete mít i pravdu..., ale povězte nám, kolik vámi vzpomínaných mléčných kultur by konkrétně podle tohoto receptu zůstalo zachováno, byť by i bylo použito mlíčko přímo z vemínka, he?
výsledek dobrý, 3 kila salka za cca 100kč asi těžko někde seženete.
a ted dále:
uvařil jsem pak celkem 13 litru vaječnáku použil jsem to salko, 2,5 litru rumu a asi 10litru mléka. musel jsem cedit přes textil ale bohužel v láhvích to zatuhlo a udělalo zátku docela tlustou, po proražení byly i cucky ve vaječnáku. tak jsem to znovu vše přecedil přes textil a ted to vypadá velmi dobře. je to sice drbačka s tím ale mne to nevadí. vaječnák je jemý a neřeže v krku jako s klasickým salkem. ještě mám litr rumu tak udělám ještě další.
osobně bych možná doporučil místo mléka a másla rovnou smetanu, protože to máslo dělá hodně neplechu.
tak to je celé.
dík za recept a postřehy z kterých jsem i já vycházel
dneska jsem na zkoušku udělal salko z toho základního množství, i na základě Vašich zkušeností jsem to vařil hned rovnou 40minut a několikrát zvýšil teplotu na max a několikrát nechal vypěnit až na okraj hrnce. to co vzniklo defacto hned ještě na konci vaření je sladká hustá kaše podstatně levnější než plechovka salka.zatím bez křusty na povrchu
dělám každý rok vajěčňák z cca 15 plechovek, 3 litrů mléka, 2.5 litrů rumu a cukru udělám cca 11 litrů dobrého vaječňáku ale stojí to dost peněz. tady asi ušetřím za ty salka téměř 90% částky a to je super.
Není to sice jako kupované salko ale efekt je stejný. Příště již budu vařit ve velkém z cca 3 litrů mléka, dám tam ještě smetanu na vylepšení a pak napíšu jak jsem dopadl.
I mně se po vychladnutí udělala máslová krusta a nevím co s ní. Už jsi zjistila, jak s ní naložit?
Poraď, poraďte!
Tak jsem to dala znovu vařit - asi na deset minut a teď to vypadá, že to bude hustší. Z jedné dávky mám množství, které se vejde do přesnídávkové skleničky
Jinak co se týká chuti, ta je totožná se salkem, struktura je ale trochu jiná, mléko je zrnité, asi to dělá to máslo. To mimochodem při chladnutí vystoupalo na hladinu, kde vytvořilo jakousi krustu.
Mléko jsem použila polotučné z krabice. Máte nějakou radu, co s mlékem, kdyby nezhoustlo? Znovu nechat odpařovat?
Neumím si představit dělat to z margarínu a sušeného mléka, jak udává jiný recept zde.. A jak tu někdo píše, že to chce tučné mléko...ehm ehm, určitě věřím tomu, že průmyslově vyráběné "salko" je z tučného farmářského mléka od veselých kraviček, že..Navíc toho tuku se tam dodá tím máslem.
velice dobrý nápad
viz.: carujeme.cz/domaci-salko/
Je to dobrý nápad,bod jsem poslala hned,budu dělat na sporáku.
sušenou smetanu co se dává do kávy,aby to trochu zhoustlo.
A DOBRÝ JE TO !!!
Jen já bych musela vyrobit DIA SALKO a nevím, zda by mi tu hustotu dia cukr neovlivnil. Asi zkusím na minivzorečku