Bramborové rohlíčky k vínu

Elizabeth89 Kuchařka: Elizabeth89

(3 plechy) Slané pečivo 16 názorů

Suroviny

200 g vařených brambor ve slupce
200 g hladké mouky (+ na podsypávání)
200 g másla (použila jsem čerstvé máslo na váhu)
cca 2 lžičky soli
lžička drceného kmínu
vajíčko na potření
nastrouhaný sýr (ideální je Parmazán pro jeho výraznou chuť)
Volitelné:
hrst sušených rajčat (případně například olivy)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme nebo rozmačkáme na kaši.

  2. Přidáme máslo o pokojové teplotě, mouku, sůl a trošku kmínu. Vypracujeme hladké těsto. Nenecháváme uležet, bramborové těsto má tendenci řídnout, takže je potřeba pracovat docela rychle.

  3. Těsto vyválíme na tenký plát (cca 0,3 cm) - pokud těsto lepí, podsypáváme ho moukou. Poté vykrajujeme požadované tvary - vykrajovátky nebo rádýlkem.

  4. Vykrojené těsto dáme na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme péct do trouby zhruba na 180 stupňů cca 20 minut (dozlatova).

  5. Téměř hotové pečivo vytáhneme z trouby, lehce posypeme nastrouhaným sýrem, případně přidáme sušená rajčata nebo olivy na malé kousky a dáme ještě asi na 2 minuty zpátky do trouby zapéct.

    Tip: Bramborové pečivo s parmazánem se skvěle hodí k suchým bílým vínům. Pokud máte dost času, udělejte ho dostatečně dopředu - ideální je, pokud ho před servírováním necháte cca půl dne hotové "uležet" na chladnějším místě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborové rohlíčky k vínu

  • Hrašuľka.Hrašuľka Hrašuľka.Hrašuľka(neregistrovaná)

    Nadja: Máš absolútnu pravdu, u nás to bolo tiež tak. Lenže za dlhé roky som sa naučila, že pokazené jedlo sa ešte vždy dá nejako napraviť a zachrániť, ale pokazený :no::no::no: človek NIKDY! ;-(:-(;-(

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Hrašuľka.Hrašuľka: ;-) No, však jsem nakopla, ne? :-))

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Nadja:Vaše maminka měla pravdu. Moudrá to paní ! Měla jsem takovou tchýni,která mě naučila nejenom vařit,ale si také vážit jídlo !
    Měla 5 dětí ,takže se musela v životě umět obracet.Všichni vystudovali a
    při vší skromnosti mohu říct ,že ze mně rozmazleného spratka - jedináček, udělala manželku pro syna. :-D

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Hrašuľka.Hrašuľka: Když mne vždycky nadzvedne, když někdo mluví neuctivě o jídle.:-// Maminka vždycky říkala "abys někdy nebyla ráda, že máš alespoň to, nad čím teď ohrnuješ nos". ;-(

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Hrašuľka.Hrašuľka: :yes::yes::yes::yes::-D:-D:-D Vystihla jsi to naprosto přesně:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hrašuľka.Hrašuľka Hrašuľka.Hrašuľka(neregistrovaná)

    Elizabeth89: :yes:;-):yes:;-);-);-)

    zizala: :yes::yes::-D:-D:-D

    Nadja: ;-):-):yes::yes:
    Dievčence, viete čo zaráža mňa, že sa také skúsené dámy, ako vy, dajú vyprovokovať takou jednou, alebo dvoma "VASILISAMI PREMÚDRYMI". keby sme ich jednoducho ignorovali, tak by si pre svoje literárne výtvory hľadali pôdu inde.
    U nás sa hovorí MÚDREMU POŚEPNI A HLÚPEHO NAKOPNI. Ale ako sa tu občas stáva, niekoho k slušnosti nedokopeš a nedokopeš.
    Šťastné sviatky všetkým dobrým a slušným ľudom!
    A nám ostatným želám, aby sa dobrota a slušnosť stali infekčnou chorobou, na ktorú sa nenájde nikdy vakcína. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Lenka R.: :-(( Takto se o jakémkoliv jídle nemluví - to Tě maminka nenaučila? Stačilo by napsat např. upekla jsem, ale nechutnalo nikomu. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Lenka R.,p.Ludmila: Hm, takže je lépe psát pod dvěma jmény a sepsout recept, který nemůže za to, že neumíš upéct slané pečivo. Mám stejnou zkušenost jako Elizabeth, pečivo je křupavé a dobré. To, že se ti nepovedly, není chyba receptu ;-):-D

    Odpovědět

  • Elizabeth89 Elizabeth89(autor receptu)

    Blemcavé? Tak to možná byly spíš nedopečené, řekla bych ;-) Měly by být křehoučké, křupavé. Holt je potřeba řídit se zkušenostmi s vlastní troubou, třeba ve vaší těch 20 minut prostě nestačí.

    Tak pěkné Vánoce všem :-)

    Odpovědět

  • p.Ludmila p.Ludmila(neregistrovaná)

    zizala: dobře jestli vám to chutnalo neberu vám váš názor, ale vy mi neberte ten můj! a urážet se nenechám ;-)

    Odpovědět

  • Lenka R. Lenka R.(neregistrovaný)

    zizala: Ale prd gramáž. Tohle je prostě hloupý recept, nejsem jediná, komu nějaké blemcavé rohlíčky nechutnají, tak si své rady strčte .... vy víte kam ... :-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Lenka R., p.Ludmila: :-// To bude rukama, dělám téměř totožný recept, jen s jinou gramáží už drahně let.

    Odpovědět

  • p.Ludmila p.Ludmila(neregistrovaná)

    Naprosto souhlasím s paní Lenkou! Doma jsme to vyzkoušeli a nedá se to ani pozřít:-( ale snad si naše slepičky pochutnaly ;-)

    Odpovědět

  • Lenka R. Lenka R.(neregistrovaný)

    Odporné. :-(( :-(( :no:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Mňam, tohle se u nás stoprocentně "chytne":-!:-p:-p:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: slané pečivo z bramborového těsta co k bílému vínu slané pečivo k vínu dobroty k vínu recepty slané pečivo k vínu recepty slané rohlíky z bramborového těsta bramborové pečivo slané dobroty k vínu dobroty k vínu pečivo z bramborového těsta bramborové slané pečivo slané bramborové pecivo bramborové rohlíky slané k vinu bramborové rohlíky slane slanoví recepty k vínu bramborové rohlíčky na slano co se hodí k bílému vínu rohličky z bramborové kaše