Burek
Inspirujte se balkánskou kuchyní a připravte si domácí burek. Originální receptura si žádá tenoučké listové těsto, kterému se říká filo. Sehnat ho můžete ve specializovaných obchodech, ovšem do našeho receptu vám postačí i to klasické.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 538 kJ / 2 997 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 152,36 g |
Tuky | 183,67 g |
Vláknina | 8,92 g |
Cholesterol | 644 mg |
Sodík | 1,58 g |
Sůl | 3,71 g |
Sacharidy | 180,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Listové těsto rozválíme do většího kruhu a překrájíme na 8 trojúhelníků.
Krok 2: Připravíme maso. Přidáme bylinky, česnek, nastrouhaný sýr a smícháme.
Krok 3: Z masa vytvoříme válečky a vodorovně je položíme na delší strany trojúhelníků (viz foto). Našleháme vajíčko a potřeme obvod, aby burek po stočení pěkně držel.
Krok 4: Od široké strany, kde je maso, budeme stáčet a boky zahrneme dovnitř - vzniknou malé rohlíčky, nebo balíčky.
Krok 5: Stočené je všechny potřeme vajíčkem a upečeme ze všech stran na oleji - raději pomaleji, aby se burek pěkně prosmažil.
Krok 6: Burek můžeme upéct i v troubě. V pekáčku s vrstvou oleje. Na teplotu 200 °C do růžova.
Zveřejněno 27. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Burek
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31zn
Moje poznámka
Burek
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31zn
Nejnovější recepty
Makronky
Přidáno před 53 minutami
Tyčinky s parmskou šunkou
Přidáno před 1 hodinou
Jablečné řezy s kandovaným ovocem a čokoládovou polevou
Přidáno před 2 hodinami
Bramborové vafle
Přidáno 17. 5. 2025 05:00
Kedlubnová polévka
Přidáno 16. 5. 2025 19:25
Horký zeleninový salát
Přidáno 16. 5. 2025 16:46
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vláčný makovec-makovník
Pahak před 11 minutami
Hrnková bábovka
eVecernice před 26 minutami
Vepřové plátky na zelenině a žampionech v pomalém hrnci
Petem před 41 minutami
Litina
Marta.lhotecka@seznam.cz před 1 hodinou
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
poirotka před 1 hodinou
Vohrnoušky
Beruna před 2 hodinami
Tvarohový dort Míša s jahodami
mamina58 před 3 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
PetuleLevandulka před 13 hodinami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Petranela před 13 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 14 hodinami
Tématické fráze:
chorvatsky burek,
mleté maso recepty,
burek se sýrem,
těsto na burek,
burek s masem,
karbenátky z mletého masa,
burek s mletým masem,
burek se zelím,
recept na burek se sýrem,
burek recept těsto,
burka,
burek se špenátem,
burek se zelím recept,
burek se sýrem recept,
boule recept,
ovocná boule recept,
burek z listového,
karbenátky z mletého masa recept,
chorvatsky burek recept,
burek z listoveho těsta
Suroviny:
míchané mleté maso,
sýr nastrouhaný,
těsto listové,
česnek,
vejce,
olej,
pepř mletý,
tymián,
petržel,
sůl
Komentáře (100)
http://www.toprecepty.cz/recept/3852-zapecene-bram...
Jak se tohle tedy může stát, když u dvou receptů jsou totožné suroviny, u jednoho správně, zde evidentně špatně??????
Maggi napady, brokolice...
No, asi by bylo fajn aspoň to maso napsat do surovin...
...a podle pořadí v surovinách, "10 ks středně velkých uvařených brambor" jsou zemáky hlavní surovina, dále v postupu se nevyskytující, tak proč tu vlastně jsou, he?
Dnes k obědu a velmi jsme si pochutnali. Z listového těsta o váze 500 g jsem nakonec vyválela dvě kola, naplnila 16-ti špalíčky náplně, pod kterou jsem dala půl lžičky hořčice a pomalinku smažila.
Recept se mi zatím nepodařilo získat, ale někdy se opět pokusím. Kolegyně je moc milá, ale trochu svérázná.
Jinak tě u nás vítám a ať se ti tu líbí
Trošku jsem to tam prošla a našla jsem i další recepty z Topek
Děkuji za milý komentář
Já měla 1kg masa a protože přítel omylem koupil těsto jen 500gramové, bála jsem se, že to nebude stačit, ale úúúúplně v pohodě to vyšlo!!
Ono je to mastné , jak překvapující
A auto jede a letadlo létá
Někteří lidé toho rozumu asi moc nepobraly, proč se o tom musím každý den přesvědčovat
POSTUP PŘÍPRAVY
Testo: mouka, sul, troska oleje, voda
Mouku dame do misy( ca 300g), osolime (2 lzice) pridame olej (2lzice) a pomalu stridave pridavame vodu . Testo vypracujeme rucne!!!
Dale pripravime masovou plnku, hovezi mlete maso osolime, opeprime, cibulka najemno nakrajena, troska oleje + brambory nakrajene na kosticky velmi jemne ca5x5mm. Nestrouhat !!! Krajet!! vse promichame.
Testo dame na ubrus a poolejujeme a pockame, pak vytahujeme testo do jemna, pak poklademe masovobramborovou smesi ,Jinak jak se to mota, to testo mame vytahane do jemna na tom ubruse a pak vzdy polozime pruh plnky na okraj testa, poolejujeme. Nadzvedneme ubrus a ten pruh jako trochu zamotame, Pak odrizneme od testa a prendame do vymasteneho pekacku, timto postupem postupujeme dokud nezdelame vsechny suroviny. Troubu predehrejeme a peceme 30 min na 250`C. Po upeceni pokamene trochou vody s maslem, prikrijeme uterkou a nechame chvelku odstat a pak uz jen papame.
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/kv...
Já jsem burky dělala, jak si psala ty. Těsto na 2 půlky a pak na 1/4. Smažila jsem pomalu na pánvičce. Kluci měli boule za ušima, jak se cpali - fakt dobrota