Celozrnné fettuccine s brokolicovo-gorgonzolovou omáčkou

Kaczik Kuchařka: Kaczik

3-4 porce Bezmasá jídla 1 názor

Suroviny

Těstoviny:
1 hrnek hladké mouky 00 extra
1 hrnek celozrnné pšeničné hladké mouky
3 vejce
1/4 lžička soli
Omáčka:
3/4 brokolice
100 g gorgonzoly
2 polévkové lžíce strouhané Gran Moravie
200 ml vody
1 kelímek smetany na vaření
1 pokrájená cibule
2 stroužky česneku na plátky
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny:

    Na vál jsem si nasypala obě mouky, udělala v nich důlek, do kterého jsem vklepla vajíčka a přidala ještě sůl. Prvně pomocí vidličky jsem se snažila vajíčka spojit s moukou, pak jsem použila jen ruce. Těsto jsem hnětla tak dlouho, dokud se krásně nespojilo a nebylo hladké a jemné (bylo to asi tak 10minut). Zabalené v celofánu jsem jej nechala asi půlhodiny odpočívat v lednici.

  2. Po vytažení jsem si jej rozdělila na tři díly a na pomoučněném válu pomocí válečku jsem vyválela tenkou placku. Vykrajovacím kolečkem jsem pak plát nařezala na dlouhé širší nudle, které jsem dala trochu oschnout na utěrku. Totéž jsem udělala se zbylými částmi.

  3. Až bylo potřeba, tak jsem těstoviny jen šoupla do vroucí osolené vody, kde jim stačilo se povařit jen 2-3minutky.

  4. Omáčka:

    Na trošce oleje jsem osmahla cibulku s česnekem a přidala na drobnější kusy rozdělenou brokolici a také ji trochu orestovala.

  5. Poté jsem ji zalila vodou a zároveň i smetanou a směs jsem trochu osolila a opepřila.

  6. Až byla brokolice změklá, vše jsem rozmixovala pomocí tyčového mixéru. Směs jsem dala zpátky na sporák, ale na velmi mírný plamen, a rozdrolila do ní gorgonzolu a pak ještě vmíchala Gran Moravii.

  7. Nyní už stačí povařit jen tak dlouho, dokud se sýry nerozpustí.

  8. Také je možné ještě dosolovat a dopřepřovat, pokud je omáčka planější. Zahušťovat není třeba, rozmixovaná brokolice to docela dobře zvládne sama.

Poznámka

Všimla jsem si, že minimálně jeden recept na celozrnné těstoviny už tady je. Proto to berte spíše jako recept na omáčku.

Co se těstovin týče, tak tento poměr surovin se mi osvědčil - dobře chutnají a dobře se pracuje s těstem. Nebylo vůbec potřeba přidávat do těsta vodu, jak se mnohdy doporučuje.

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2014/08/domaci-c...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celozrnné fettuccine s brokolicovo-gorgonzolovou omáčkou

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já brokolici moc nemusím, ale něco mi říká, že tohle jídlo by mi moc chutnalo;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: fettuccine recepty fettuccine zampiony vajicka