Zeleninová omáčka

Suroviny 4 - 5 porcí

1 cibule
200 g mrkve
100 g celeru
150 g řapíkatého celeru
100 g pórku
cca 8 kuliček nového koření (nebo mleté)
2 bobkové listy
sůl
mletý pepř
cca 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
200 ml smetany ke šlehání
hladká mouka na zahuštění
50 g másla
1 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev s celerem a smažíme lehce dorůžova. Pak přisypeme na plátky pokrájený pórek s řapíkatým celerem, koření a ještě krátce vše smažíme.

  2. Vše zalijeme cca půllitrem vývaru, osolíme a povaříme do změknutí zeleniny. Následně vlijeme smetanu, provaříme, zahustíme troškou záklechtky (hladká mouka s vodou) dle požadované hustoty, vše ještě provaříme za občasného promíchání, dle chuti dochutíme solí, cukrem a octem. Z omáčky vybereme kuličky nového koření a bobkové listy.

  3. Podáváme s knedlíkem nebo bramborami.

  4. Kdo se neobejde bez masa, může přidat do omáčky prohřát vařené hovězí, drůbeží nebo vepřové maso.

Komentáře k receptu Zeleninová omáčka

  • casino casino

    "Zeleninová omáčka"
    No, hranice mezi zeleninovou omáčkou a zadělávanou zeleninou je asi velmi, velmi úzká, že :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: zeleninová omáčka zeleninové omáčky omáčka se zeleninou zeleninová omáčka recept omáčka ze zeleniny omáčka na zelenině zeleninova omacčka omáčky se zeleniny zeleninové omáčky recepty recept na zeleninovou omacku omačky se zeleninou omáčka k zelenině omačka zeleninová zeleninová omáčka recepty recepty-omáčky zeleninová omacky recept zeleninová omáčka omáčky ze zeleniny omáčky recepty recepty omáčky