Bok z divočáka dle hajného ze „Šlajfu“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 5 hod 8 porcí Jiné maso 5 názorů

Suroviny

2 kg bok z divočáka (s kostí)
1 ks střední cibule
3 stroužky česnek
1 lžička kmín
1 lžíce lesní med
4 kuličky jalovec
6 kuliček nové koření
2 ks bobkový list
8 kuliček celý pepř
1 l světlé pivo 12° ( já používám Kozla)
Sádlo
Sůl
Pepř
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bok naříznu zespoda podél žeber. Ze zhora udělám do povrchu několik zářezů do kříže pro lepší prostup tepla do masa.

  2. Do pekáče vsypu na sádlo nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Na to položím nasolený medem potřený bok kostmi vzhůru. Zasypu kmínem, cibulí a česnekem a přidám koření kolem boku.

  3. Podliji ½ l piva, přikryji pekáč poklicí nebo druhým pekáčem a vložím do trouby vyhřáté na 100°C. V troubě ponechám cca 3 hodiny.

  4. Po třech hodinách z masa opatrně vyndám kosti a pak bok v pekáči otočím pokmínuji, podliji zbytkem piva zakryji a nechám další hodinu. Po hodině maso odkryji. Zvýším teplotu v troubě na 200°C a nechám dopéci na křupavou kůrčičku zhruba 15 -20 min.

  5. Maso vyndám z trouby, naporcuji a podávám polité scezeným výpekem se zelím a knedlíkem nebo s křenem a pečivem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bok z divočáka dle hajného ze „Šlajfu“

  • Lejdy Lejdy

    výborný recept. Všichni to pochvalovali. Pekli jsme i z divokého zajíce podle tohoto receptu a taky výborný. Postup pečení jsem si udělala podle sebe.:-):yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Pepo, děláš mi chutě veškerou tou zvěřinou - už jsem ji neměla, ani nepamatuju.:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Bibinka: Josef to vysvětlil u svých utopenců, zkopírovala jsem to: " "Přešlajfováno" Ony moje recepty opravdu pochází z naší kuchyně z hájovny na "Šlajfu". Je to malebné údolíčko po Velhartickým hradem a název údolí je podle starého vodního mlýna a vodní pily na Šlajfu (z němčiny brzdilo se - schleifen, zde dřevo na pořez a obilí na mletí). Hájovna leží na chatou Jana Wericha a proti chatě pana profesora Vladimíra Kováříka (pokud Vám tato jména něco říkají, jsem rád). Narodil jsem se zde a žil tu svých prvních 30 let."

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    Bibinko, má to vysvětleno u jiného receptu.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Pepo, divočáka mám doma, že bych to vyzkoušela, vypadá to dost dobře:yes: a 1.bod:yes: Jen se zeptám, co to je ten Šlajf?

    Odpovědět

Tématické fráze: bok z divočáka zebra z divocaka žebra z divočáka recepty pečený divočák knedlík zelí recepty z divočáka divočák recepty recept na žebra z divočáka sekaná z divočáka recept žebra z divočáka recept kosti z divočáka sekaná z divočáka recept na divočaka sádlo z divočáka bok z divočáka recept peceny bok z divočáka polévka z kostí divočáka recept bok z divočáka pečený divočák se zelím bok s divočáka recept na bok z divočáka