

Bok z divočáka dle hajného ze „Šlajfu“
Suroviny 8 porcí
- 2 kg bok z divočáka (s kostí)
- 1 ks střední cibule
- 3 stroužky česnek
- 1 lžička kmín
- 1 lžíce lesní med
- 4 kuličky jalovec
- 6 kuliček nové koření
- 2 ks bobkový list
- 8 kuliček celý pepř
- 1 l světlé pivo 12° ( já používám Kozla)
- Sádlo
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy receptu
Bok naříznu zespoda podél žeber. Ze zhora udělám do povrchu několik zářezů do kříže pro lepší prostup tepla do masa.
Do pekáče vsypu na sádlo nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Na to položím nasolený medem potřený bok kostmi vzhůru. Zasypu kmínem, cibulí a česnekem a přidám koření kolem boku.
Podliji ½ l piva, přikryji pekáč poklicí nebo druhým pekáčem a vložím do trouby vyhřáté na 100°C. V troubě ponechám cca 3 hodiny.
Po třech hodinách z masa opatrně vyndám kosti a pak bok v pekáči otočím pokmínuji, podliji zbytkem piva zakryji a nechám další hodinu. Po hodině maso odkryji. Zvýším teplotu v troubě na 200°C a nechám dopéci na křupavou kůrčičku zhruba 15 -20 min.
Maso vyndám z trouby, naporcuji a podávám polité scezeným výpekem se zelím a knedlíkem nebo s křenem a pečivem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bok z divočáka dle hajného ze „Šlajfu“
-
výborný recept. Všichni to pochvalovali. Pekli jsme i z divokého zajíce podle tohoto receptu a taky výborný. Postup pečení jsem si udělala podle sebe.
-
Pepo, děláš mi chutě veškerou tou zvěřinou - už jsem ji neměla, ani nepamatuju.
-
Bibinka: Josef to vysvětlil u svých utopenců, zkopírovala jsem to: " "Přešlajfováno" Ony moje recepty opravdu pochází z naší kuchyně z hájovny na "Šlajfu". Je to malebné údolíčko po Velhartickým hradem a název údolí je podle starého vodního mlýna a vodní pily na Šlajfu (z němčiny brzdilo se - schleifen, zde dřevo na pořez a obilí na mletí). Hájovna leží na chatou Jana Wericha a proti chatě pana profesora Vladimíra Kováříka (pokud Vám tato jména něco říkají, jsem rád). Narodil jsem se zde a žil tu svých prvních 30 let."
-
Bibinko, má to vysvětleno u jiného receptu.
-
Pepo, divočáka mám doma, že bych to vyzkoušela, vypadá to dost dobře
a 1.bod
Jen se zeptám, co to je ten Šlajf?