

Plíčky od hajného ze „Šlajfu“
Suroviny 8 porcí
- 300 g vepřové plíce
- 300 g vepřová slezina
- 400 g vepřové srdce
- 100 g domácího uzeného boku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 jarní cibulka
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžičky rozmarýnu
- 12 kuliček nového koření
- 20 kuliček celého pepře
- 8 kuliček jalovce
- 4 bobkové listy
- 1 citrón
- 2 lžíce cukru krystalu
- 2 cm syrového zázvoru
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- sádlo
Postup přípravy receptu
V hrnci nechám přes noc odmočit vnitřnosti ponořené ve vodě, do které jsem přilil 0,5 dcl octa. Druhý den plíčky řádně propláchnu, nechám okapat a pak vložím do hrnce. Zaliji vodou, osolím, opepřím. Přidám 1 cibuli, 2 stroužky česneku a polovinu koření. Přivedu k varu, posbírám pěnu z povrchu a na mírném ohni vařím 2 hodiny.
Mezitím si nakrájím na drobno uzené, cibuli, česnek, jarní cibulku, kořenovou zeleninu a zázvor. To vše postupně přidávám do kastrolu a na sádle osmahnu. Pak přisypu cukr, nechám zkaramelizovat, zastříknu citrónovou šťávou a usilovně promíchám. Poté na základ vsypu na kostky nakrájené vařené zchladlé plíčky. Zasmažím je poté zaliji scezeným vývarem z plíčků. Do čajového vajíčka dám druhou polovinu koření a vhodím jej do omáčky. To vše nechám převalovat další hodinu. Potom promíchám smetanu s moukou a zakvedlám to do omáčky. Dochutím citrónem, cukrem nebo solí dle vlastní chuti. Provařím a podávám s karlovarským knedlíkem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Plíčky od hajného ze „Šlajfu“
-
nevím, proč bych měl ty vnitřnosti močit v octové vodě.copak nějak smrdí ? a vařit 3 hodiny pajšl, to přece nejsou držky nebo žaludky !ani ty tak dlouho není třeba vařit.a slezinu to už vůbec neééééé !!!mouku taky rozmíchávam v kyselé smetaně jako na kyselicu.česnek neéééééééééééééééééééé !!!
-
Vaše doba přípravy plíček je poněkud přílš zdlouhavá,neekonomická,časově náročná,plíčky vaříte tři hodiny,co z nich budete za ty tři hodiny mít,syrovou mouku zamícháte do smetany ,vlijete do plíček,prřvaříte.Jišku vaříme nejméně půl hodiny ,syrovou mouku však vaříme nejméně hodinu,plíčky jsou pokrmem chutí sladkokyselé,česnek sem nepatří,spíš by se tam hodilo přiat trochu hořčice.
-
Zaujal mě ten čerstvý zázvor, zkusím. Jinak cukr nedávám, ale to je na chuti každého