Plíčky od hajného ze „Šlajfu“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 3,5 hod 8 porcí Omáčky 3 názory

Suroviny

300 g vepřové plíce
300 g vepřová slezina
400 g vepřové srdce
100 g domácího uzeného boku
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 jarní cibulka
2 cibule
4 stroužky česneku
200 ml zakysané smetany
2 lžičky rozmarýnu
12 kuliček nového koření
20 kuliček celého pepře
8 kuliček jalovce
4 bobkové listy
1 citrón
2 lžíce cukru krystalu
2 cm syrového zázvoru
4 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
sádlo
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci nechám přes noc odmočit vnitřnosti ponořené ve vodě, do které jsem přilil 0,5 dcl octa. Druhý den plíčky řádně propláchnu, nechám okapat a pak vložím do hrnce. Zaliji vodou, osolím, opepřím. Přidám 1 cibuli, 2 stroužky česneku a polovinu koření. Přivedu k varu, posbírám pěnu z povrchu a na mírném ohni vařím 2 hodiny.

  2. Mezitím si nakrájím na drobno uzené, cibuli, česnek, jarní cibulku, kořenovou zeleninu a zázvor. To vše postupně přidávám do kastrolu a na sádle osmahnu. Pak přisypu cukr, nechám zkaramelizovat, zastříknu citrónovou šťávou a usilovně promíchám. Poté na základ vsypu na kostky nakrájené vařené zchladlé plíčky. Zasmažím je poté zaliji scezeným vývarem z plíčků. Do čajového vajíčka dám druhou polovinu koření a vhodím jej do omáčky. To vše nechám převalovat další hodinu. Potom promíchám smetanu s moukou a zakvedlám to do omáčky. Dochutím citrónem, cukrem nebo solí dle vlastní chuti. Provařím a podávám s karlovarským knedlíkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plíčky od hajného ze „Šlajfu“

  • buffalo buffalo(neregistrovaný)

    nevím, proč bych měl ty vnitřnosti močit v octové vodě.copak nějak smrdí ? a vařit 3 hodiny pajšl, to přece nejsou držky nebo žaludky !ani ty tak dlouho není třeba vařit.a slezinu to už vůbec neééééé !!!mouku taky rozmíchávam v kyselé smetaně jako na kyselicu.česnek neéééééééééééééééééééé !!!:-//

    Odpovědět

  • Ladislv Skácel Ladislv Skácel(neregistrovaný)

    Vaše doba přípravy plíček je poněkud přílš zdlouhavá,neekonomická,časově náročná,plíčky vaříte tři hodiny,co z nich budete za ty tři hodiny mít,syrovou mouku zamícháte do smetany ,vlijete do plíček,prřvaříte.Jišku vaříme nejméně půl hodiny ,syrovou mouku však vaříme nejméně hodinu,plíčky jsou pokrmem chutí sladkokyselé,česnek sem nepatří,spíš by se tam hodilo přiat trochu hořčice.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Zaujal mě ten čerstvý zázvor, zkusím. Jinak cukr nedávám, ale to je na chuti každého ;-):-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pajšl z divočáka pličky srnčí pajšl pličky na smetaně z divočáka pajšl na kyselo pličky na kyselo plíčka na víně plicky z divocaka plíce z divočáka jehněčí plíčka na smetaně co jsou plíčky recept na pajsl nejlepší plíčky na smetaně připrava plicek plicki recept hajný ze šlajfu pajšl - plíčka na smetaně plíčka na smetaně recept pajšl divočáka držky na kyselo