Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 3 hod 16 porcí Pokrmy z vnitřností 5 názorů

Suroviny

1/2 vepřové hlavy
1 koleno
1 vepřové srdce
1 slezina
1/2 kg jater
1 jazyk
1/2 kg vepřové kůže
sůl
6 kuliček nového koření
12 kuliček celého pepř
2 bobkové listy
1/2 lžičky tymiánu
2 cibule
1 malá mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 jarní cibulka
8 stroužků česneku
1 lžička drceného kmínu
1 lžička mletého nového koření
1/2 lžičky pepře
1 lžíce majoránky
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce vložím ½ vepřové hlavy, koleno, srdce, slezinu, játra, jazyk a kůže, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, mrkev, petržel, jarní cibulku a celer, kmín, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián a sůl a vše zaliji vodou a vařím vše do měkka.

  2. Po cca 2 hodinách maso vyndám a nechám chvíli zchladnout.

  3. Vývar scedím.

  4. Pak hlavu a koleno vykostím, oddělím kůži s tukem a maso nakrájím na kostky, jazyk oloupu a nakrájím, stejně jako srdce, játra, slezinu, na menší kostičky.

  5. Nakrájený materiál vsypu do mísy.

  6. Kůže s tukem vložím do kutru (mixéru nebo mlýnku), přidám 1 menší cibuli nakrájenou na osminky, 4 stroužky česneku, zaliji vývarem, rozkutruji (příp. rozmixuji nebo semelu) a vliji do mísy na maso.

  7. Do směsi přisypu mleté nové koření, drcený kmín, pepř, majoránku vše řádně promíchám a dochutím solí.

  8. Směs plním do tlačenkových rukávů, řádně zavazuji řeznickým provázkem.

  9. Tlačenky už dále tepelně neupravuji a nechám je vychladit za průběžného otáčení.

  10. Vychlazenou a ztuhlou tlačenku krájím na centimetrové plátky a podávám s čerstvým chlebem, příp. s cibulí a s octem.

Poznámka

Díky tomu, že do tlačenky dávám rozkutrované kůže a tuk, není spojovací materiál (želatina) čirý. Na chuti to neubírá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 62 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“

  • hosta hosta

    Nadja: No, on to taky Josef píše, že není želatina čirá. Ty fotky teda moc neukazují, ale může být dobré, proč ne. Něco mezi sulcem a tlačenkou;-) :yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    casino: nepřehlédla - mimo ½ hlavy z prasete je tam i 1 koleno, 1 srdce, 1 slezina, ½ kg jater, 1 jazyk a ½ kg vepřové kůže = celkem cca 5 kg. ;-)
    :-O "rozkutrované kůže" - nevím, ale jednou jsem byla líná kvůli trošce kůží vytahovat masový strojek a tak jsem je rozmixovala - vznikla mléčně bílá tuková emulze, takže sulc, do kterého jsem ji přidala, vypadal jako mléčný.:-O

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    casino::-D Třeba trefí jako Rumcajs i poslepu;-):-)) Jen legrace pane Lerch, ale k věci: tlačenka vypadá dobře:yes:, docela bych jí někdy s tou zeleninou a kořením zkusila. Náš řezník jí dělá úplně bez koření, jen sůl a pepř, je taky vynikající. A kůže kutruje také, krásně pak drží, jen vše ještě chvíli provaří, než dává do sáčků.

    Odpovědět

  • casino casino

    Nadja:
    :-D Možná jste se přehlídla v prvním řádku; autor píše ½ hlava z prasete, ne 1/2 prasete:-)) Takové množství se sní raz dva a libová tlačenka i bez chleba;-)
    Vaření tlačenek ASI prodlouží i životnost, ale hlavně prospěje chuti:yes:

    "rozkutrované kůže"?
    Je to sázka na jistou, že se tlačenky nebudou drolit:yes:

    Mimo mísu:
    Koukaje na fotečky si říkám, že pokud hajný vidí stejně i puškohledem, tak škodná v jeho revíru má pré!:-D

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Máš krásně libovou tlačenku, dala bych si, pěkně s cibulí a octem,...:-p:-p:-p
    :-O Tlačenku už nevaříš? - takto je asi jen k rychlé spotřebě.:-?
    Jaká je chuť tlačenky, když s masem vaříš i zeleninu?:-?

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: tlacenka z divocaka lada hruska libova tlačenka lada hruska tlacenka láda hruška vepřová tlačenka libová tlačenka ládi hrušky libová tlačenka podle ládi hrušky sulc z divočáka slezina do tlačenky lada hruska tlacenka z plecka lada hruška recepty tlačenka lada hruska libova tlacenka recept domaci tlacenka lada hruska tlacenka ladi hrusky veprova veprova tlacenka ladi hrusky láďa hruška recepty libova tlacenka tlacenka z divočáka recept tlačenka z divočáka recept na tlacenku z divocaka slezina z divočáka tlačenka slezina