

Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“
Suroviny 16 porcí
- 1/2 vepřové hlavy
- 1 koleno
- 1 vepřové srdce
- 1 slezina
- 1/2 kg jater
- 1 jazyk
- 1/2 kg vepřové kůže
- sůl
- 6 kuliček nového koření
- 12 kuliček celého pepř
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky tymiánu
- 2 cibule
- 1 malá mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 jarní cibulka
- 8 stroužků česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička mletého nového koření
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžíce majoránky
Postup přípravy receptu
Do velkého hrnce vložím ½ vepřové hlavy, koleno, srdce, slezinu, játra, jazyk a kůže, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, mrkev, petržel, jarní cibulku a celer, kmín, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián a sůl a vše zaliji vodou a vařím vše do měkka.
Po cca 2 hodinách maso vyndám a nechám chvíli zchladnout.
Vývar scedím.
Pak hlavu a koleno vykostím, oddělím kůži s tukem a maso nakrájím na kostky, jazyk oloupu a nakrájím, stejně jako srdce, játra, slezinu, na menší kostičky.
Nakrájený materiál vsypu do mísy.
Kůže s tukem vložím do kutru (mixéru nebo mlýnku), přidám 1 menší cibuli nakrájenou na osminky, 4 stroužky česneku, zaliji vývarem, rozkutruji (příp. rozmixuji nebo semelu) a vliji do mísy na maso.
Do směsi přisypu mleté nové koření, drcený kmín, pepř, majoránku vše řádně promíchám a dochutím solí.
Směs plním do tlačenkových rukávů, řádně zavazuji řeznickým provázkem.
Tlačenky už dále tepelně neupravuji a nechám je vychladit za průběžného otáčení.
Vychlazenou a ztuhlou tlačenku krájím na centimetrové plátky a podávám s čerstvým chlebem, příp. s cibulí a s octem.
Poznámka od kuchařky
Díky tomu, že do tlačenky dávám rozkutrované kůže a tuk, není spojovací materiál (želatina) čirý. Na chuti to neubírá.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“
-
Nadja: No, on to taky Josef píše, že není želatina čirá. Ty fotky teda moc neukazují, ale může být dobré, proč ne. Něco mezi sulcem a tlačenkou
-
casino: nepřehlédla - mimo ½ hlavy z prasete je tam i 1 koleno, 1 srdce, 1 slezina, ½ kg jater, 1 jazyk a ½ kg vepřové kůže = celkem cca 5 kg.
"rozkutrované kůže" - nevím, ale jednou jsem byla líná kvůli trošce kůží vytahovat masový strojek a tak jsem je rozmixovala - vznikla mléčně bílá tuková emulze, takže sulc, do kterého jsem ji přidala, vypadal jako mléčný.
-
casino:
Třeba trefí jako Rumcajs i poslepu
Jen legrace pane Lerch, ale k věci: tlačenka vypadá dobře
, docela bych jí někdy s tou zeleninou a kořením zkusila. Náš řezník jí dělá úplně bez koření, jen sůl a pepř, je taky vynikající. A kůže kutruje také, krásně pak drží, jen vše ještě chvíli provaří, než dává do sáčků.
-
Nadja:
Možná jste se přehlídla v prvním řádku; autor píše ½ hlava z prasete, ne 1/2 prasete
Takové množství se sní raz dva a libová tlačenka i bez chleba
Vaření tlačenek ASI prodlouží i životnost, ale hlavně prospěje chuti
"rozkutrované kůže"?
Je to sázka na jistou, že se tlačenky nebudou drolit
Mimo mísu:
Koukaje na fotečky si říkám, že pokud hajný vidí stejně i puškohledem, tak škodná v jeho revíru má pré! -
Máš krásně libovou tlačenku, dala bych si, pěkně s cibulí a octem,...
Tlačenku už nevaříš? - takto je asi jen k rychlé spotřebě.
Jaká je chuť tlačenky, když s masem vaříš i zeleninu?