Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalkové pesto stálezelené

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 447 kJ /
2 258 kcal
Bílkoviny44,25 g
Tuky221,77 g
Vláknina6,05 g
Cholesterol 48 mg
Sodík 964 mg
Sůl2,40 g
Sacharidy19,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fígl je v tom, že listy bazalky zblanšírujeme, což znamená, že je vložíme na půl minutky do vroucí vody, ihned je vyndáme a vložíme do misky se studenou vodou a ledem. Teplotní šok způsobí to, že lístky si zachovají barvu. Krok 2: Dobře je osušíme. Krok 3: Česnek najmeno nasekáme nebo utřeme, vložíme spolu s listy, nastrouhaným parmazánem a piniemi do mixéru a rozmixujeme dohladka. Krok 4: Pak přilijeme postupně olej a důkladně promícháme. Krok 5: A máme hotovo. Přendáme do sklenek, zavíčkujeme a uchováme v lednici, popř. můžeme i zamrazit.

Zveřejněno 12. 9. 2015

Poznámka autorky 1974andrea

Tento postup jsem vyčetla na stránkách Kuchařky pro dceru.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bazalkové pesto stálezelené

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DAp6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bazalkové pesto stálezelené

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DAp6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Taky jsem dělala pesto podle Kuchařky pro dceru a myslím, že se povedlo<3

Pesto nesmí u mě doma chybět, hodně často ho používám třeba k těstovinám, když nemám chuť na žádné velké vaření <3

Jitkas:Jitko, díky za doplňující informace. S tím vychlazením také zkusím ;-) Nesouhlasím ale s tím, že po takto krátkém ponoření do vroucí vody, vlastně na pár vteřin, se ztratí vůně bazalky. Nesmí se samozřejmě bazalka vařit dlouho, jen ponořit, ona hned " zavadne " a zchladit.

Blansirovani bazalky je to jednou z "technik" jak zachovat jeji barvu, pouzivana katalanskym molekularnim kucharem F. Adrià. On ale z blansirovane bazalky nedelal pesto, pouzival ji na barveni olivoveho oleje, ktery pak mel opravdu temne zelenou barvu. Pri blansirovani bazalky v horke vode se totiz uvolnuji i jeji esencialni oleje, coz je to, co nam v ni "voni". Tudiz mate pesto ano vice zelene, ale i mene vonave.
Metoda jak nejlepe zachovat barvu bazalky je pracovat rychle a mit naopak vse vychlazene z lednice, tedy dat olivovy olej, parmazan, cesnek a piniove orisky dobre vychladit + nadobu mixeru doporucuji dokonce vlozit na chvili do mrazaku, vse pak provest co nejrychlji, protoze jsou to prave kyslik a zahrivani bazalky pri mixovani(nebo treni v hmozdiri), kteri pri styku s polyfenoly pritomnymi v bazalce zpusobuji onu neestetickou zmenu barvy (oxidaci)

Jen dodam, ze ja ji delam "normalne", jen se snazim byt rychla a proto pouzivam mixer. Chcete-li, aby vam dele vydrzela, listky bazalky po umyti co nejlepe osuste, voda pestu tez nedela dobre.
Kdyz ho delate v hmozdiri, pouzijte hrubozrnnou sul, pomuze vam vse drive rozmelnit.

:-Okrásné zelené pesto ...to bych si pochutnala ....:yes:

:yes:kdo umi...ten holt umi:-))
To blansirovani je zajimave.

Tématické fráze:
bazalkové pesto bez piniových oříšků, bazalkové pesto recept, bazalkové pesto top recept, bazalkové pesto, pesto z bazalky, recept na bazalkové pesto, pesto z bazalky recept, bazalkove pesto recept slovensky, zelené pesto z bazalky, pesto, pesto bazalka, pesto recept, top recepty bazalkové pesto, recept na pesto z bazalky, recept na bazalkový pesko, bazalkove pesto bez ořechů, zelene pesto, pesto bazalkové, recepty z bazalky, bazalkove pesto zelene

Suroviny:
bazalka čerstvá, parmazán, ořechy piniové, česnek, olej olivový

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu