Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zablafuňky

I z obyčejných surovin je možné připravit vynikající jídlo. Tuto omáčku uvaříme z brambor, které zalijeme vývarem z koření, zahustíme a zalijeme smetanou. Omáčku můžeme ochutit octem. Podáváme s rozšlehanými vejci v omáčce nebo s vejci natvrdo.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 40 min

45 min (5 min příprava + 40 min tepelná úprava)

17. 9. 2015 11:40

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Nutriční hodnoty

Energie5 249 kJ / 1 255 kcal
Bílkoviny40,35 g
Tuky35,03 g
Vláknina27,70 g
Cholesterol 461 mg
Sodík 308 mg
Sůl0,52 g
Sacharidy181,83 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tohle jídlo vařila moje prababička, babička, mamka a teď ho vařím já, děti ho milují.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jirih

1. 2. 2024 19:26

Dneska jsem dělal na večeři a moc jsem si pochutnal. ;-) Dávám bodík a foto.

ewalota

20. 10. 2015 13:29

Docela mi to připomíná dětství, kdy nám tohle vařívala maminka a říkali jsme tomu bramborová omáčka. Já ji pak vařívala svým dětem, ale postupem času se na ni nějak zapomnělo. Pro kyselejší chuť jsme do ní přidávali zavařené okurky a na ozdobení vařené vejce. Děkuji připomenutí tohoto levného a úžasného jídla ;-)dávám palec nahoru a přikládám foto :yes:

desiree

15. 10. 2015 13:43

Zablafuňky, Gabra a Málinka - vždycky jsem chtěla vědět, co to je. Děkuju.
Nezná náhodou někdo ještě recepty na ty další bramborové dobroty z této knihy? :-))

knizkova8

7. 10. 2015 13:20

snazilka:Jsem ráda,že Vám to chutná. Já je miluju a dokonce když jsem čekala své děti tak to bylo to jediné co jsem při Těch šílených nevolnostech mohla pozřít. Teď je učím svou 14-ti letou dceru aby recept putoval dál do dalších generací. A jen je v naší rodině už více jak 100 let ;-)

snazilka

6. 10. 2015 12:02

Uvařeno a snědeno :-) Všechno koření jsem vařila rovnou s bramborama (bylo pouhým okem viditelné, nebyl problém je později vyndat a kdyby přece jen - nejsou to kapsličky jedu a případné skousnutí by každý strávník přežil), vodu už jsem nedolévala, jen zahustila smetanovou záklechtkou (o tu mouku mi v jídle tolik nejde). Ocet jsem směle zamíchala do celého kastrolku, bez něho to nebylo ono. Občas mi zablafuňky určitě přijdou k chuti, už jen kvůli tomu názvu :-)

miliana

18. 9. 2015 19:03

Vyndavá se jen nové koření, celý pepř a bobkový list - to dá rozum, že tymián ne ;-) ale Kateřino, zapomněla jsem včera napsat, že nedáváme hřebíček - snad mě omlouvá pozdní noční hodina, kdy jsem příspěvek psala - ten musí chuť výrazně pozměnit a určitě k dobrému, to musím prubnout :yes: Ale opravdu té naší verzi této husté polévky ( bez hřebíčku ) švagrova rodina - ob tři vesnice od nás, říká zablafuňky a my kyselky - to ještě se sestrou měli před svatbou, jednou zůstal na večeři a nad kouřícím talířem se ozvalo - áá zablafuňky, mamince ztuhly rysy, my zůstali koukat - co tím myslí - jako že je to nějaký blaf ? No nasmáli jsme se, když vysvětlil, že to je název jeho oblíbené polévky.Takže tuhle variantu někdy vyzkouším.

knizkova8

18. 9. 2015 12:33

miliana:Zajímalo by mne jak vyndaváte potom ten tymián?

knizkova8

18. 9. 2015 07:33

Děláte polévku ale my omáčku i postup je trochu jiný

miliana

17. 9. 2015 23:09

U nás tomu říkáme kyselky, u švagra zablafuňky a všichni jsme od Mělníka. Je to hustá polévka, podobná kulajdě, brambory dáváme vařit na zesklovatělou cibuli, přidáme rovnou i koření, po uvaření se koření z hrnce vyloví, proto je polévka i tak rychlá, nikdy jsme nic extra nepředvářeli a nepředváříme. Ke konci varu zakvedlám smetanovou záklechtku a rozšlehaná 1-2 vajíčka. Na talíři si každý dochutí troškou octa, aby polévka byla mírně navinulá - proto kyselky. Je výborná.

knizkova8

17. 9. 2015 21:58

Dodám fotku hned zítra

Inka1 Inka1

17. 9. 2015 20:41

Škoda že není fotka . Nevím co si pod tímto pokrmem mám představit, podle litrů vody snad polévku , nebo bramborovou omáčku - soudím dle kategorie ve které je recept zařazen . :-O :-?:-?

snazilka

17. 9. 2015 20:27

Zajímavé - ráda vyzkouším, díky za recept :-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polévka zablafunky co jsou zablafuňky zablabunky recept-zablafunk zavlafunky zabkafunky polévka - zablafuňka zablafuňky polévka co to jsou zablafuňky recept na zablafundy zablafunky jídlo zbrambor polévka zablažuňka brambory na kyselo zablafunky recept na zablafánky zablavky zlalblafuňky bramborová rajda zalafunky zaplafunky zablafunjy

Suroviny: brambory, cibule, kmín celý, sůl, voda, koření nové koření, pepř celý, koření hřebíček, bobkový list, tymián sušený, cibule, smetana, mouka hladká, vejce, ocet

TopRecepty.cz

Zablafuňky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PAZ1