Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.
O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 10. 2023 19:59
místo octa jsem tam dal křen v jablečném octu
6. 4. 2023 07:15
Skvělý recept, úspěch hned na první dobrou.
12. 4. 2022 15:22
Nám dělali ve školní jídelně výborný pajšl, někdo to nejedl, ale já se těšila. Já ho občas vařila, ale bez plic, doma je nikdo nechtěl, ale dělala jsem je zejména ze srdce, předvařila jsem ho a pak nakrájela. Dávala jsem ho na cibulku, s divokým kořením a pak přidala po hrsti jemně strouhané kořenové zeleniny, nechala ji trochu opéct a pak teprve zalila vývarem ze srdce a nechala dusit. Do smetany jsem zakvrdlala mouku a dochutila. Nedávala jsem tymián, jako do svíčkové, protože jsem si pamatovala tu školní chuť.
6. 3. 2022 14:18
Výborný recept, dlouho jsem právě takový hledala - klasika našich babiček. Potřebovala jsem najít postup. Děkuji!
18. 1. 2022 20:33
magdalenka: Máš naprostou pravdu, idem to dochutiť, a pľúcka sú pľúcka, chýba tam, tá chuť!
Ale, keď sa to do zajtra preleží, tak to bude dobručké!
Ale, keď sa to do zajtra preleží, tak to bude dobručké!
18. 1. 2022 20:28
Veronika.Hrozna: ale srdiečka sú srdiečka a nie pľúcka...je to chutné určite.
18. 1. 2022 17:54
magdalenka: Mé obavy stran koření, byly naprosto liché! Vařila jsem z krůtích srdíček 1/2 kg.
Měla jsem tam dát celý Casinův rozpis koření, na půl kila masa a 1,5 litru vody. Teď jsem udělala omáčku a chutnám a chutnám a nemá to koření ! Naštěstí mi zbyla ještě voda z vaření srdíček do té jsem přidala koření a vařím to, aby se mi to vylouhovalo a pak to půjde do omáčky. Snad to bude dobré. No ale, vařila jsem poprvé a naposled jsem plíčky jedla ještě ve školní jídelně , pak už ne, tak nevím jestli se mi to podaří líp, podruhé! Myslím, že to správně dochutit, je umění! No v každém případě, to manžel určitě sní.
Měla jsem tam dát celý Casinův rozpis koření, na půl kila masa a 1,5 litru vody. Teď jsem udělala omáčku a chutnám a chutnám a nemá to koření ! Naštěstí mi zbyla ještě voda z vaření srdíček do té jsem přidala koření a vařím to, aby se mi to vylouhovalo a pak to půjde do omáčky. Snad to bude dobré. No ale, vařila jsem poprvé a naposled jsem plíčky jedla ještě ve školní jídelně , pak už ne, tak nevím jestli se mi to podaří líp, podruhé! Myslím, že to správně dochutit, je umění! No v každém případě, to manžel určitě sní.
17. 1. 2022 21:31
Veronika.Hrozna: tak daj dva bobkáče...je dôležité, koľko vody sa použije na varenie - či dáš 1 liter alebo 5 litrov...a nie je bobkáč ako bobkáč - mám aj 10 cm list aj 3 cm list. Pestujem na záhrade, nevymrzne. Ale čerstvý je silný, vždy si nasuším.
17. 1. 2022 20:47
casino: Mohu to množství koření použít, není to moc vavřínu 3 ks, nebude to hořké! Budu vařit poprvé, takže každá rada je dobrá!
6. 1. 2022 18:55
Já to dělám léta ale z krůtích srdíček. Plíčky mi nikdy nechutnaly od dětství,ale omáčku jsem milovala. Dneska jsem ty srdíčka po dlouhé době potkala a už je vařím. Těším se.
13. 5. 2019 11:03
Mitka: Já je u nás seženu. Mívají je občas ve dvou různých řeznictvích. Jen vím, že to je celkem nedostatkové zboží, tak nejsou v nabídce pořád. Takže to není nějakým zákazem EU. Zkuste se poptat v nějakých menších, ideálně regionálních řeznictvích.
26. 1. 2019 23:49
12. 1. 2018 15:13
Dělám pro děti i vnoučata z krůtích žaludků a srdíček! Asi trochu jinak, ale je to vynikající! I tak, díky za recept! Ukládám!
2. 9. 2017 14:21
U nás v závodce dělal kuchař vídeňský pajšl.Byl lehce nakyslej s okurkou a pravděpodobně se spařenou cibulí.Byl hned vyprodán,úžasná záležitost ale tady jsem recept nenašel,snad podoba od pani Stániny by tomu mohla odpovídat
5. 7. 2017 18:44
U řezníka se plíce nedají už dlouho sehnat, když jsem se ptal proč je nemají, řekl že evropská unie je zakázala!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 6 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno před 18 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 18 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 19 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
BUBLANINA ovocná
Frana74 uvařil před 4 hodinami
Extra rychlé lívance
aknorew uvařila před 6 hodinami
Řezy s Vitacitem
ruckovalucie uvařila před 7 hodinami
Domácí krtkův dort
Martina3 uvařila před 7 hodinami
Vepřová kotleta ve smetanovo hořčičné omáčce
Lucie1001 uvařila před 7 hodinami
Pejsci - křehké sušenky z kondenzovaného mléka
Saratice uvařila před 7 hodinami
Zelené smoothie s jogurtem
Valis uvařila před 8 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Le.e.nka uvařila před 8 hodinami
Kuřecí plátky na houbách
Pavlat.R uvařila před 8 hodinami
Bramboračka č. 3
peter9766 uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Šlehačkové koláčky: Nadýchané jako peříčko a krásně vláčné jsou nejen díky šlehačce, pomáhá i další netradiční ingredience
Další recepty
Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky
Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
89 názorů