Rozházení ptáčci na smetaně pro pohodlné kuchařinky

moschus Kuchař: moschus

Omáčky 9 názorů

Suroviny

Maso (já kupuji na guláš)
mrkev
slanina
okurky sterilovné
asi 2 lžíce hořčice
1-2 cibule
měkký salám
masox
trochu nálevu z okurek
pro mlsouny smetanu
podravku (tu přidávat opartně masox je slaný,já osobně při použití podravky již nesolím)
sůl (množství kolik čeho nepíši,jelikož házím do pekáče tak,aby vše bylo nějak barevně vyladěné.No zkrátka,aby se maso netopilo v mrkvy,a nebo okurku jsme nehledali lupou.Prostě všeho přiměřeně.)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso, mrkev, slaninu, salám, okurky, cibuličku nakrájejte na kostky (cibuli na drobnější)a dejte do pekáče, nebo většího hrnce, který lze použít v troubě.

  2. Zalijte vodou tak, aby vše bylo potopené.

  3. Přidejte hořčici, nálev z okurek, masox, podravku (dle vašeho uvážení), sůl. Kdo má rád může samozřejmě přidat i pepř, ale já ho nedávám.

  4. Hrnec či pekáč přiklopte víkem a dejte péct do trouby. Sem tam zamíchejte. A dle potřeby dolijte vodu.

  5. Když je maso téměř měkké, sundejte víko a popečte bez víka. Když je masíčko měkké hrnec vytáhněte z trouby a zahustěte (hladkou mouku rozkvrdlejte s vodou) u nás tomu říkáme amerika. A ještě povařte.

  6. To byla jedna verze a ta druhá. Nakonec vmíchejte smetanu a nebo dvě smetany. Jak kdo má rád. My máme rádi smetanovější. Dle potřeby ještě zahustěte. S tou smetanou tu chutná báječně.
    Pokud se vám omáčka bude zdát kyselá (některé okurky jsou kyselejší) můžete přidat cukr. Podle potřeby můžete dochutit podravkou, či solí.
    Jako přílohu dávám zásadně knedlíky. A protože do ptáčků patří vejce (tedy, alespoň my jsme doma vždy dávaly) tak si ještě uvařím vejce (tolik kolik je strávníků) a na talíř k hotové omáčce dávám rozpůlené vejce.

    Typ :
    Pokud vlastníte pomalý hrnec lze připravit i v něm. Vše krom smetany a mouky naházejte do hrnce a zapněte buď na stupeň HIGHT (4-5 h) nebo stupeň LOW (8-9h) Po uvaření vmíchejte smetanu smíchanou s hladkou moukou případně dochuťte a ještě chvilku vařte do zhoustnutí cca 20-30minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 73 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rozházení ptáčci na smetaně pro pohodlné kuchařinky

  • Sissi Sissi

    Opravdu výborný, dnes jsme měli s přítelem k obědu a moc si pochutnával. Fakt výborný nápad a hlavně je to celkem rychlé.:yes:;-)Jen jsem to nepekla, dala jsem to vše do tlakáče a bylo. Pak už jsem jen přidala smetanu a zahustila.:-p

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    Moschus, teda receptík fajn. Bohužel jsem měla málo masa, takže bylo bro fuč:-(. Zahustila jsem smetanou, vajíčko naházela do omáčky a přidala trochu sterilované kapie. Moc si rodinka pochutnala

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Já taky zásadně dělám na sporáku, ale jak tak čtu, tak v té troubě to určitě vyzkouším, láká mě to a jsem na to zvědavá;-)

    Odpovědět

  • moschus moschus(autor receptu)

    Děkuji Vám všem za Vaše názory.:-)A pro ty,kteří raději vaří na sporáku.Samozřejmě je to možné.Ale z té trouby to má mnohem lepší chuť i barvičku.Pro Drobenku-Tímto způsobem samozřejmě lze tuto omáčku připravit.:yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Papriko, já zase raději v troubě - no, je to pohodlnější, než hlídat na sporáku:-? Ale zase musím uznat, nemám děti malé - jen psí kluky a na ty mohu "zařvat lehni:-!" a je klídek. Jinak jsem to zkoušela dle více receptů -" miš -maš, přidej-uber", výsledek je "skoro" stejný, což neubírá autorům na jejich receptech:-! Ale neustále si myslím, recept není "dogma":-! - každá si přidáme (viz , copak máme doma?) a musíme improvizovat (tedy já určite:-!) a výsledek máme na talíři, což hodnotím za "bodíka":yes:

    Odpovědět

  • spejsek spejsek

    dělám něco podobnéhoříkám tomu "Vysypané ptáčky!",Dělám z vepřového masa. Maso nakrájím na plátky,které naklepu, osolím, opepřím, potřu plnotučnou hořčicí a obalím v hladké mouce. Na oleji osmhnu cibuli, opeču platky masa a podleju,přidám hov. masox a nechám dusit, poté přidám na dudličky nakrájenou šuńku,nadrobno nakrájenou okurku, na kostičky nakrájené vejce natvrdo. Poté zahustím, dochutím pokud je třeba solí pepřem příp. hořčicí (té malinko jen tak pro chuť) a podávám s rýží. Moc nám to takto chutná:-/

    Odpovědět

  • Drobenka Drobenka

    Nelíbí se mi, že všechny suroviny autorka jenom zalije vodou. Já bych nejdřív na slanině usmažila cibuli. Pak orestovala maso, mrkev, salám. Pak již podle receptu. Okurky bych do omáčky přidala těsně před dokončením.

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Ta taky nezní špatně.:-p Přiznám se, že raději vařím na sporáku než v troubě, protože děti často lítají po kuchyni a na horkou troubu si spíš sáhnou než nahoru na sporák.;-)

    Odpovědět

  • maris maris

Tématické fráze: rozhazene ptacky ptáčky na smetaně ptáček na smetaně španělský ptáček na smetaně rozházený ptáček rozházený španělský ptáček ptáčci recept vysypaný ptáček vysypané ptáčky falesni ptacci recept ptacci recept ptacci recept na rozházené ptáčky rozházené španělské ptáčky rozházený ptáčky španělský ptáček se smetanou rozházené ptáčky recept ptáčci ptáčci omáčka házené ptáčky

Zapomněl/a jsem heslo