

Plíčky na rozmarýnu a hořčici
Suroviny
- vepřové plíčky
- 2 větší mrkve (poslouží hlavně pro barvu)
- 1 silnější plátek celeru
- 1 vrchovatá pl lístků čerstvého rozmarýnu
- 8 kuliček pepře
- 1 pl soli
- Omáčka:
- (vývar zelenina z plíček)
- 250 g 30% smetany ke šlehání (trvanlivá v krabičce)
- 2 pl hladké mouky
- 5 pl plnotučné hořčice
- sůl
Postup přípravy receptu
Do hlubokého hrnce do osolené studené vody dáme vařit očištěné plíčky, zeleninu a koření, které pro snadnější pozdější vyjmutí vložíme do takzvaného “vajíčka“ na sypaný čaj. Vaříme do změknutí plíček (Až nám krásně naskrz projede jehlice, nebo špejle. Já vařím ve velkém tlakovém hrnci 30 minut).
Až jsou plíce měkké, vše scedíme, plíčky necháme vychladnout, odstraníme trubice a maso nakrájíme na větší kousky. Odlijeme si množství vývaru dle toho, kolik přibližně budeme chtít omáčky.
Přidáme uvařenou zeleninu a ponorným mixérem rozmixujeme. Uvedeme k varu, volžíme nakrájené plíčky, přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně, hořčici a na slabém plameni za občasného míchání vaříme 10 minut. Dle potřeby dochutíme a podáváme s kynutým, nebo houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Plíčky máme moc rádi jako klasický“pajšl“:-) Chtěla jsem vyzkoušet zase trošku jinak, tak jsem malinko zaexperimentovala a moc jsme si pochutnali. Po zaležení jsou ještě chutnějí:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Plíčky na rozmarýnu a hořčici
-
Jana Tomanová:Paní Jano,omlouvám se za opožděnou reakci,byla jsem nějaký čas bez PC
Moc Vám děkuji za Váš komentář a hlavně,za uvedení prodejenV Ostravě na ul.Na desátém to má maminka kousek.Bydlí vedle Polského domu na Poděbradové
Já se tady u nás ve Zlíně také ve svitovském areálu poohlédnu
Udělala jste mi velkou radost i tím,že vyzkoušíte tento recept ve vašem Buffetu na Kuřím rynkuDěkuji
-
Firma Těšínské jatky, která má právě zastoupení svých prodejen jak na Kuřím Rynku(Jiráskovo náměstí, tak taktéž prodejnu Na desátém, určitě pro Vás ráda zajistí plíčka i v Nově otevřené prodejně v Areálu Baťa ve Zlíně. Kotaktujte paní vedoucí z této prodejny, určitě vám ráda vyhoví. Paní Kocikové děkuji za recept , budeme ho dělat u nás na Kuřím rynku v Buffetu Nový Svět.
-
Karel:Karlíku,právě z Ostravy,když tam jsem u rodiny,tak si z tama plíčky vozím.Bývají v masně na"Kuřím rynku"
Tady u nás ve Zlíně také nejsou k dostáníTak ještě mozeček,ale tan tak 3Xdo roka
Díky za zájem i debatu ohledně pajšlíkuJe škoda,že se tak dobrá surovina nějak vytratila z prodejen
-
No, nevím jak v republice, ale u nás v Ostravě v centru u mého řezníka / nebo spíše řeznic / vidím plíčka minimálně 1X za týden na pultu. Znáte řeznictví "NA DESÁTÉM - v centru" ???? Tak tam plíčka spolehlivě koupíte v prvotřídní kvalitě.
Ať žije pajšl s omáčkou !!!!!!!!!!!! -
Aničko, u nás se dělaly plíčky (babička dělala a od té doby už nikdo) spíš na bílo. Loni se plíčky uvařily a skončily v jitrničkách a u řezníka jsem je nikdy neviděla. Ale v tvém podání vypadají moc chutně, omáčka má parádní barvu
-
Kadlik:co povídáš, dyk já pajšl běžně kupuju u řezníka
-
smekám... ale plíčky, alias pajšl, jsou vyřazené z potravin. Nesmí se oficiálně prodávat. Takže jejich sehnání je sakra problém! Já osobně je mám objednané u řezníka už tři měsíce!!! A že se na ně těším!!!
-
Bibinka:Janinko,já jsem měla krásné a opravdu velké plíčky a vyšlo mě to na 8velkých porcí.Tato verze byla také chutná,ale jestli se nemůžeš rozhodnout,rozděl si je na půl.Jednu udělej jako klasický pajšl a do druhého dej vyvařit ten rozmarýn a suroviny,co jsou tady
Jinak k tomu přidávání podobných rcpchtěla jsem po uvedení tototo receptíku přidat ty 3podobné,aby si uživatelé mohli vybrat,ale než jsem dopsala popisky pod fotkama,už tam byly"narvané"všechny pajšly,co jsou na Topkách.Dotyčná mi sice ušetřila práci,oceňuji rychlost
Jednoho jen zamrzí,že jsou tady takoví rychlíci a starají se o...
Všem děkuji za zájem,komentíky i hodnocení -
Aničko, moc hezký a já už mám plíčky připravené na příští týden, jen teď nebudu vědět které mám udělat, juestli klasicky, nebo tyto-PORAĎ, které vám víc chutnali
Máš 7.boda
Nechápu, co dělají v podobných smažené plíčky, to s těmito nemá nic společnéhoach jo
-
Aničko, plíčky byly mé oblíbené jídlo, ale neviděla jsem je v obchodě, snad naposledy n 90 letech? Tak recept si uložím, dělala ho kdysi paní tchyně. Jak píše Otta, krásná klasika
-
Aničko u nás plíčky nejedou
ale ty je máš moc hezké na tom talířku
100 lidí, 100chutí -
Božská klasika
-
Aničko krása