Plíčky na rozmarýnu a hořčici

Suroviny

vepřové plíčky
2 větší mrkve (poslouží hlavně pro barvu)
1 silnější plátek celeru
1 vrchovatá pl lístků čerstvého rozmarýnu
8 kuliček pepře
1 pl soli
Omáčka:
(vývar zelenina z plíček)
250 g 30% smetany ke šlehání (trvanlivá v krabičce)
2 pl hladké mouky
5 pl plnotučné hořčice
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubokého hrnce do osolené studené vody dáme vařit očištěné plíčky, zeleninu a koření, které pro snadnější pozdější vyjmutí vložíme do takzvaného “vajíčka“ na sypaný čaj. Vaříme do změknutí plíček (Až nám krásně naskrz projede jehlice, nebo špejle. Já vařím ve velkém tlakovém hrnci 30 minut).

  2. Až jsou plíce měkké, vše scedíme, plíčky necháme vychladnout, odstraníme trubice a maso nakrájíme na větší kousky. Odlijeme si množství vývaru dle toho, kolik přibližně budeme chtít omáčky.

  3. Přidáme uvařenou zeleninu a ponorným mixérem rozmixujeme. Uvedeme k varu, volžíme nakrájené plíčky, přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně, hořčici a na slabém plameni za občasného míchání vaříme 10 minut. Dle potřeby dochutíme a podáváme s kynutým, nebo houskovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Plíčky máme moc rádi jako klasický“pajšl“:-) Chtěla jsem vyzkoušet zase trošku jinak, tak jsem malinko zaexperimentovala a moc jsme si pochutnali. Po zaležení jsou ještě chutnějí:-)

Komentáře k receptu Plíčky na rozmarýnu a hořčici

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Jana Tomanová:Paní Jano,omlouvám se za opožděnou reakci,byla jsem nějaký čas bez PC:-8
    Moc Vám děkuji za Váš komentář a hlavně,za uvedení prodejen:yes:V Ostravě na ul.Na desátém to má maminka kousek.Bydlí vedle Polského domu na Poděbradové:-)Já se tady u nás ve Zlíně také ve svitovském areálu poohlédnu:yes:
    Udělala jste mi velkou radost i tím,že vyzkoušíte tento recept ve vašem Buffetu na Kuřím rynku:-*Děkuji:-K:-K

    Odpovědět

  • Jana Tomanová Jana Tomanová(neregistrovaný)

    Firma Těšínské jatky, která má právě zastoupení svých prodejen jak na Kuřím Rynku(Jiráskovo náměstí, tak taktéž prodejnu Na desátém, určitě pro Vás ráda zajistí plíčka i v Nově otevřené prodejně v Areálu Baťa ve Zlíně. Kotaktujte paní vedoucí z této prodejny, určitě vám ráda vyhoví. Paní Kocikové děkuji za recept , budeme ho dělat u nás na Kuřím rynku v Buffetu Nový Svět.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Karel:Karlíku,právě z Ostravy,když tam jsem u rodiny,tak si z tama plíčky vozím.Bývají v masně na"Kuřím rynku":-))
    Tady u nás ve Zlíně také nejsou k dostání:-STak ještě mozeček,ale tan tak 3Xdo roka:-(
    Díky za zájem i debatu ohledně pajšlíku:-)Je škoda,že se tak dobrá surovina nějak vytratila z prodejen:-/

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    No, nevím jak v republice, ale u nás v Ostravě v centru u mého řezníka / nebo spíše řeznic / vidím plíčka minimálně 1X za týden na pultu. Znáte řeznictví "NA DESÁTÉM - v centru" ???? Tak tam plíčka spolehlivě koupíte v prvotřídní kvalitě.
    Ať žije pajšl s omáčkou !!!!!!!!!!!!

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Aničko, u nás se dělaly plíčky (babička dělala a od té doby už nikdo) spíš na bílo. Loni se plíčky uvařily a skončily v jitrničkách a u řezníka jsem je nikdy neviděla. Ale v tvém podání vypadají moc chutně, omáčka má parádní barvu:yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Kadlik:co povídáš, dyk já pajšl běžně kupuju u řezníka :-O:-O:-O:-O

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    smekám... ale plíčky, alias pajšl, jsou vyřazené z potravin. Nesmí se oficiálně prodávat. Takže jejich sehnání je sakra problém! Já osobně je mám objednané u řezníka už tři měsíce!!! A že se na ně těším!!!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Bibinka:Janinko,já jsem měla krásné a opravdu velké plíčky a vyšlo mě to na 8velkých porcí.Tato verze byla také chutná,ale jestli se nemůžeš rozhodnout,rozděl si je na půl.Jednu udělej jako klasický pajšl a do druhého dej vyvařit ten rozmarýn a suroviny,co jsou tady:-)
    Jinak k tomu přidávání podobných rcp:-/chtěla jsem po uvedení tototo receptíku přidat ty 3podobné,aby si uživatelé mohli vybrat,ale než jsem dopsala popisky pod fotkama,už tam byly"narvané"všechny pajšly,co jsou na Topkách.Dotyčná mi sice ušetřila práci,oceňuji rychlost:-)Jednoho jen zamrzí,že jsou tady takoví rychlíci a starají se o... :-S
    Všem děkuji za zájem,komentíky i hodnocení:-K:-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Aničko, moc hezký a já už mám plíčky připravené na příští týden, jen teď nebudu vědět které mám udělat, juestli klasicky, nebo tyto-PORAĎ, které vám víc chutnali:-?;-)Máš 7.boda:yes:
    Nechápu, co dělají v podobných smažené plíčky, to s těmito nemá nic společného:-Oach jo:no:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Aničko, plíčky byly mé oblíbené jídlo, ale neviděla jsem je v obchodě, snad naposledy n 90 letech? Tak recept si uložím, dělala ho kdysi paní tchyně. Jak píše Otta, krásná klasika;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Aničko u nás plíčky nejedou;-)
    ale ty je máš moc hezké na tom talířku:yes::yes:
    100 lidí, 100chutí:-)

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Božská klasika ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Aničko krása;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: plíčka na smetaně pličky jehněčí plíčka na smetaně hovezi plicka recepty kančí plíčka pajšl - plíčka na smetaně krůtí plíčka za jak dlouho zmněknou potraviny v tlakovém hrnci jak vypadají plíčka recept na pajšle vaříme plíčky rcp na pajšl klasické plíčka na smetaně řeznictví pajšl plicka na vine kančí plíčky plíčky v pomalém hrnci doba vaření plíček jehněčí plíčky na smetaně těšínské jatky - vepřové plíce