Frenštátské škračky

Jenda1 Kuchař:

Pokrmy z vnitřností 26 názorů

544

Suroviny

Bramborové placky:
6-8 brambor
6-8 stroužků česneku
sůl
mletý pepř
drcený kmín
majoránka
hladká mouka
1 vejce
mléko
sádlo na smažení
Játra:
1/2 kg kuřecích jater
2 cibule
mletý pepř
drcený kmín
majoránka(tou nešetřete)
sůl
4 vejce
sádlo na restování
Recept si zatím oblíbilo 44 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nastrouháme (začínám brambor strouhat na jemném struhadle tak do dvou třetin, otočím struhadlo na jemné "mrkvové", strouhnu jeden česnek, dostrouhám brambor, otočím struhadlo zpět a strouhám další brambor), zastříkneme mlékem, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, mouku, vejce a důkladně promícháme. Na rozpáleném sádle usmažíme 4 hrubší placky.

  2. Očištěné játra nakrájíme na nudličky a promícháme s majoránkou, kmínem a pepřem. Jednu cibuli nakrájíme na 1/2 céčka a šoupneme do pánve s rozehřátým sádlem.

  3. Zarestujeme do sklovata, přidáme játra a prudce restujeme. Nakonec přidáme rozklepnutá vajíčka, osolíme, promícháme a když vajíčka ztuhnou, můžeme servírovat.

  4. Játra položíme na bramborák, přizdobíme zelenou petrželkou a druhou cibulí nakrájenou na céčka.

Poznámka

Frenštátské škračky jsou regionální zaležitostí, na jídelním lístku je najdete v restauracích na lašsku i valašsku.

Dnešní škračky jsem si vylepšil na nudličky nakrájenou šunkou, která mi zůstala od snídaně a v základní receptuře taky nenajdete majoránku v játře.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 155 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Frenštátské škračky

  • redwinn redwinn

    Dělávám si je, mám je velice ráda, místo bramboráčků játra vmíchávám do uvařených těstovin s trochou podušeného kysaného zelí.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    ruzena: Růženko, jenda česnek v surovinách má ;-);-), jinak fakt :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • ruzena ruzena

    Jeníčku...:yes::yes::yes:..také je dělám a zrovna dnes budou k obědu....recept jsem našla v kalendáři a koukám,že ty ho tu máš také:-Kje to veliká a rychlá dobrota....a dávám ještě do toho česnek...my ho musíme mít všude a kdyby to bylo možné,tak i do buchet:-D:-D:-D dík za připomenutí rcp:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Mirek z Franštátu Mirek z Franštátu(neregistrovaný)

    Nechci dělat chytrého,ale chybí v tomto výborném receptu česnek! dle mého názoru a letitých zkušeností nezbytný.:-))

    Odpovědět

  • josef josef(neregistrovaný)

    známm něco podobného a zkusím přidat tu majoránku.díky za inspiraci k večeři.pohodovou neděli Iron

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak takto upravená játra jsem ještě nikdy nejedla;-)je to velmi zajímavá kombinace,ukládám a vyzkouším;-):yes:+1

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ještě+1:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    ;-)Jeníku:-pdělám podobný receptík;-)do jater anglickou slaninu a bramboráčky malé,asi jako v lívanečníku:-))Všem jsem se s tímto jídlem vždy zavděčila a až budu zase kuchtit,dovolím si k tobě přidat foto;-)Sice se tvému nevyrovná bude z mobilu,ale jídlo s láskou a chutí navařeno:-K:yes:

    Odpovědět

  • bibi bibi(neregistrovaný)

    Frenštátské škračky obzčejné jidlo žádný zázrak nic moc:-((

    Odpovědět

  • cz wolf cz wolf

  • Alena Urbančíková Alena Urbančíková(neregistrovaný)

    Alena.Urbancikova@seznam.czŠkračky nejsou je jídlo od Frenštátu, ale tradiční z celého Slezska a znáte je pod názvem " bramboráčky "
    nebo po našimu - kobzolové placky. Je to nejjednodušší a často zařazované jídlo na východní Moravě.

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Jendo,škračky som odfotila spolu s Cmundou po kaplicku,obidvoje bolo výborné,dávam ti bod ;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Jiřko, jsem rád, že chutnalo.:-!:-p
    Díky za fotečku i komentář.:-)
    Přeji krásnou neděli.;-):-))

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Měli jsme dnes k obědu a musím dát bodík,je to velmi dobré jídlo :-p:-p:-p,budu je dělat častěji:yes::yes::yes:Jedna porce zbyla ,tak ji vyfotím až přijdeme ze zahrady;-):-D

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    No, Jeníčku, máš recht:-D nafocené jsem to měla:-)), ale víš, nezapamatovala jsem si to slovo-škračky, je to fakt originál název ve Frenštátě a říkala jsem si, bože, zauzluje se mi huba z toho a neměla jsem po ruce tužku, abych si to napsala, ale aspoň vím, že je to výborné jídlo!;-)

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: valašské skřačky regionální recepty minutkové pokrmy jatrove škračky valašská cmunda bramborové škračky receptury studených pokrmů online játrové škračky po valašsku valašská kuchyně recepty valašské pokrmy lašska omacka recept bramborove placky s jatrou frenštanske skračky z vepřovych jater špízy z jatrou recepty valašské bramborové placky kuřecí po lašsku vepřové škračky bramboraky plnene jatry - recepty z beskyd frenštátská játra škračky na bramboráku

Zapomněl/a jsem heslo