Postup přípravy
Krok 1: Květy namočíme do studené osolené vody asi na hodinu, aby vyplaval hmyz a jiná havěť. Uvaříme si máslovou jíšku (rozpustíme máslo, přidáváme mouku a osmahneme do zlatova). Pak přiléváme vodu, vaříme a mícháme, aby se nevytvořily žmolky, mouky a vody jen podle toho, jak chceme mít hustou omáčku.
Krok 2: Květy vytáhneme z vody a jemně osušíme. Rozpustíme tuk (jen asi lžíci) a na něm kvítky chvilku (3 minutky) podusíme i s muškátovým květem a podušený jej přidáme do omáčky. Ještě přidáme kyselou smetanu a promícháme, podle chuti osolíme - už nevaříme. Chuť by měla být jemná, ne moc výrazná, ale vonět muškátem. Skvěle se hodí ke zvěřině - hlavně koroptve, ale u nás se dávala na krůtí, slepičí i kuřecí maso.
Zveřejněno 24. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčka z bezových květů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lOMr
Moje poznámka
Omáčka z bezových květů
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lOMr
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina s třešněmi (nebo jiným ovocem)
Petulice před 30 minutami
Vepřové kostky na česneku a rajčatovém pyré v pomalém hrnci
Petulice před 39 minutami
Krupicovo - tvarohové poháry s ovocem
chadimovaivana před 1 hodinou
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
crazy.woman.cz před 3 hodinami
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 12 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 13 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 14 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 15 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 15 hodinami
Tématické fráze:
bezove vino,
vino z bezoveho kvetu,
bezová pálenka,
bezové recepty,
bezové víno recept,
recept na bezové víno,
recepty z bezoveho květu,
máslová omačka,
obalované bezinkové květy,
bezovy kvet vino,
bezové pivo recept,
smazeny bezovy kvet,
máslová jíška,
bezovy vino,
bezová pálenka recept,
bezove kvety sirup,
polreich steak,
sirup z kozicek,
bezovy kvet smazeny,
obalovaný bezinkový květ
Suroviny:
jíška máslová,
tuk,
smetana,
květ muškátový,
sůl
Komentáře (8)
Ale fakt jsme si pošmákli
Hurá, povedlo se a díky
Jestli Ti to nebude vadit,napíši kolik jsem čeho na 2 porce omáčky použila a přidám foto
Na omáčku:3 zarovnané polévkové lžíce(pl)změklého másla,2 zarovnané pl hladké mouky,250 ml tekutiny(já jsem dala mléko)3/4 kelímku zakysané smetany.
Na podušení květů:1 zarovnaná pl změklého másla,10 větších květů(nůžkama jsem odstranila silnější stonky)1 zarovnaná kl muškátového květu.
Omáčka byla taková netradiční,ale velice dobrá a my jsme si s manželem na dnešním obídku moc pochutnali
Než jsem začala s přípravou omáčky,tak jsem do papiňáku na orestovanou cibulku dala zprudka osmahnout 4 nenaklepané,lehce opepřené plátky vepřové kýty,podlila jsem 200ml horké vody+1/4kostky masoxu a od doby varu jsem pod tlakem nechala"syčet"20minut.Z původní omáčky mi zbyly cca 4 pl,které jsem smíchala se šťávou z masa,omáčka dostala úplně jinou,velice dobrou chuť a já mám další dvě porce"jiného"jídla s rýží na příští oběd