

Zelánky
Suroviny
- mouka hladká 300 g
- sušené droždí nebo kostička
- trochu soli
- mléko
- 3 lžíce oleje
- 1 vejce
- náplň
- sklenice sterilovaného zelí
- 15 dkg špeku
- 15 dkg uzeniny
- špetka pepře
- 2 lžíce mouky
Postup přípravy receptu
Z mouky, droždí, mléka a oleje uděláme vláčné těsto a necháme kynout, mezitím na pánvičce opečeme špek a uzeninu a přidáme pokrájené sterilované zelí a podusíme, nakonec zahustíme 2 lžícemi hladké mouky, aby se to lépe spojilo.
Z vykynutého těsta uděláme placičky, které naplníme náplní, potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat kmínem, na chvíli ještě necháme vykynout a pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Zelánky můžeme jíst jak teplé tak podávat při posezení s přáteli k vínku a pivku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zelánky
-
Smíšek:Souhlasím, mě se také povedly, vypadaly přesně jako ty na fotce. Já použila 0,5 kg kysaného zelí a přidala cibulku a bylo to božské. Byužel už jen bylo!!!
-
jsou výborný
teda byly výborný
už jsou totiž fuč
-
vypadá to skvěle
jdu na to
jsem zvědavá
sice náplň bude z hlávkového zelí, ale to bude taky dobrý
-
Něco pro mého tátu
upekla jsem a táta si ještě stěžoval, že je toho málo
super
+24
-
Jedním slovem krása
-
Hani, proč je ten recept zařazen do studené kuchyně?
Jinak je pěkný, posílám bod. -
Jen se po nich zaprášilo.
-
Ivano, u nás se droždí prodává balené v kostičkác 42g a volné už se pomalu nesežene, tak kostička je pro nás známá už jako míra a mléka kolik??? snad jsi dělala někdy kymuté těsto na buchty či knedlíky..záleží i na typu mouky a velikosti vejce kolik toho pojme a někdo dělá těsto tužší a někdo řídší jak kdo má rád..stačí se podívat do jakékoliv kuchařky kde popisují kynuté těsto...
-
je to bohuzel psano jen pro ty co ziji v cz nas co jsme venku a obcas si taky chceme neco zdomoviny uklohnit vzdy rozcili pojmy jako mleko?!?,kostecka? sklenice!a hadej kolik gramu ,litru to asi je.zvlast pro zacinajiciho jako jsem ja.
-
Jejda, to bych si teď hned jeden dala, ty jsou moc dobrý.
-
jsem ráda, že chutnalo a vydrží , když se nesní i 3 dny měkké, tak se dají na nějaké posezení upéci dopředu a není pak vše na poslední chvíli...
-
Bezvadný receptík - ozkoušeno, upečeno, mouku jsem míchala se špaldovou, sypala slunečnicí - pečeno z 1,5 dávky
+ bodík
-
Bezva recept a hezké fotky.Hanulko jsi šikulka.Dávám boďana a čauky.
-
zelí je jedno jaké,když nakládám zelí a mám čerstvě nakrouhané tak použiji a podusím a nakyselím syrové a kdo má rád kyselejší tak může kysané...a mléko podle toho kdo má rád tuhé těsto, já radši dělám řídké, sice mi "teče" mezi prsty a špatněji se zabaluje, ale je to měkkčí a když jich dělám více tak i 3 den jsou měkké. Jak je kdo zvyklý, jako na buchty...
-
Hanuli, jen bych se zeptala, jestli to nevadí, kolik toho mléka? Hrnek? Díky!!!
A ještě snad, to zelí pouze sterilované, nebo může být i kyselé?