Zámecké brambory od Oty Jiráka

Paprika Kuchařka:

Doba přípravy: 120 minut PT2H00M 4 porce Přílohy 10 názorů

510

Suroviny

1 kg syrových brambor
100 g anglické slaniny
2 PL olivového oleje
2 cibule
3 stroužků česneku
2 zakysané smetany
sůl
pepř
máslo na vymazání
1 PL olivového oleje na pokapání povrchu
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na olivovém oleji si opečeme anglickou slaninu, přidáme na 1/2 měsíčky nakrájenou cibuli a opékáme dozlatova. V míse si smícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem.

  2. Brambory oloupeme a nakrájíme (já to dělám na V-krouhači) na 2-3 mm silné plátky. Zapékací nádobu si vymažeme máslem.

  3. Na dno dáme 1. vrstvu brambor, osolíme opepříme a posypeme 1/2 množství opečené cibule se slaninou. Na to nandáme 1/2 množství zakysané smetany s česnekem.

  4. Dáme 2. vrstvu brambor a na ni sůl, pepř, druhou 1/2 cibule se slaninou a druhou 1/2 smetany s česnekem. Končíme vrstvou brambor, osolíme opepříme a pokapeme olivovým olejem.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 1,5 hodiny přiklopené a pak ještě cca 20 minut odklopené.

  6. Pokud nemáme zapékací nádobu s poklicí použijeme alobal. Podáváme k pečenému nebo grilovanému masu nebo jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem.

Poznámka

Tento recept jsem viděla před pár lety v Mňam Prima vařečce, kde ho dělal herec Ota Jirák.

Dělám vždy z dvojité dávky, protože manžel chodí kolem hrnce celé odpoledne a postupně ujídá. Na druhý den většinou nezbyde nic.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zámecké brambory od Oty Jiráka

  • Jana Remkova Jana Remkova

    No, když jsem oddělala alobal, brambory plavaly kraula!:-)):-D! Ale pak, když jsem to jen fénovala:-))horkovzduchem, už to bylo ok. Anglickou jsem taky měla libovou, dneska snad ani jiná není. No,dělám samostatně brambory ve šlehačce a je fakt, že mají malinko jinou chuť, než tyhle. Nicméně, bylo to i tak svělé;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika(autorka receptu)

    :-O:-O Jani - já to peču ve smaltovaném hrnci s poklicí a po hodině je to v prostředku ještě syrové - opravdu !!! Možná zkusím tu keramickou misku s alobalem, ale ten hrnec je větší :-D:-D
    Pokud jde o množství omastku - já měla hodně libovou anglickou a ta cibulka se téměř neměla na čem opékat, tak jsem dala trochu olovového oleje (mrkni na moje fotky - v ničem to neplave). Máslem to vymazávám, protože z toho smaltu to jinak musím seškrabávat nožem :-(.
    A co se smetany týče - klidně můžeš dát šlehačku, bude to ale ještě o řád tučnější. Nám to chutná s 11% zakysankou. ;-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Takže, Market, přidávám fotky. Co k receptu. No, rozhodně nepéct 1 a půl hodiny!!!! Po zhruba 40 minutách pod aloblem na 200 stupňů to bylo úplně měkké, nedovedu si představit, jak by to vypadalo po delší době. Pak jsem ještě na chvilinku zapla horkovzduch, aby byly brambory růžové. No, rozhodně se to snědlo, ale kysanou smetanu bych příště nahradila šlehačkou a anglickou bych se snažila opéct bez tuku i s tou cibulkou.Taky bych nevymazávala pekáček, Když jsem to odkryla, v tuku to jen plavalo, tak smetana pustí dost. Jinak jsme k tomu měli dušené plecko a vlastně nic nezbylo. Jo, vlastně jsem se nevyjádřila k té kysané smetaně, proč šlehačku, nebo sladkou smetanu. No, zdá se mi, že ta mírná kyselost přerazí chuť té anglické s cibulkou. Jinak :yes:;-)

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

  • Paprika Paprika(autorka receptu)

    Tak to mi Eli povídej. Já jsem byla pravidelný divák a i jsem se tam chtěla přihlásit, ale nenašla jsem odvahu. Teď se mi ty pořady moc nelíbí. Až na ANO, ŠÉFE ! ale na to bych si musela pořídit hospodu :-D:-D:-D
    Jani R. - pošli jim tam zeťáka s tou jeho restaurací :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Mňam, samé dobroty :-p!!! Ta třetí fotka je k sežrání (já vím, že to ještě není finále...:-) )
    Také je vám líto, že už nedávají prima vařečku :-(? Já jsem měla rituál, vždycky tou dobou jsem připravila večerní kašičku, malá cucala a usínala a já jsem měla klid na sledování a tipování, kdo vyhraje... To bylo hezké...;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Zajímavá kombinace a vypadá to dobře. :-) Bodík:yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Mňam,vypadají výborně,bodík letí:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    taky ho mám a je to podobné ... prostě ono se nepapá ono se jen "trošku" po chvilkách ochutnává a najednou tam je vidět dno hrnce - divné ne :-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    To není špatná kombinace.:-*:-p:yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo