

Zapečená hlíva s brambory a smetanou
Suroviny 3 porce
- 1 balení hlívy ústříčné
- 6 brambor (syrových, oškrabaných)
- 10 dkg anglické slaniny
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 150 g sýru eidam - na posypání
- sůl
- pepř
- grilovací koření (koření dle chuti, koupené nebo vlastní bylinky nebo co zrovna máte)
Postup přípravy receptu
Na plech dáme nakrájené plátky anglické slaniny. Ve vyhřáté troubě slaninu necháme orestovat.
Na to pak nasypeme hlívu, nakrájenou na větší kusy. Pak ještě vrstvíme brambory, nakrájené na menší čtvrtky.
Osolíme, opepříme, okořeníme.Dáme bez přikrytí asi 10 minut zapéct do trouby na 180 st.
Po deseti minutách zalijeme smetanou, přiklopíme druhým plechem, stáhneme troubu asi na 170 a necháme péct asi hodinu. Před koncem zkontrolujeme a necháme případně už bez přikrytí asi 10 minut dojít na barvu.
Poznámka od kuchařky
Místo hlívy lze použít i houby z vlastního sběru.
Mám vyzkoušeno :-)
Lze dělat i samostatně pouze houby se šťouchanými brambory zvlášť.
A s nivou je to také velice dobré.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zapečená hlíva s brambory a smetanou
K receptu nejsou žádné komentáře.