Domácí tvrdý „sýr“

Suroviny cca 600 g

1 l mléka (3,5%)
500 g tvarohu
1 vejce
100 g másla
1 lžička soli
1 lžička sody bicarbony

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh a mlieko necháme prevrieť a ihneď odstavíme. Precedíme cez gázu a necháme trocha otiecť (nie úplne, len najväčší prúd).

  2. Potom zmes dáme do hrnca a pridáme všetky ostatné suroviny.
    Za stáleho miešania na slabšom plameni varíme 10 minút.

  3. Vzniknutú hmotu dáme do studenou vodou vypláchnutej chlebíčkovej formy a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky dobre stuhnúť.

Poznámka od kuchařky

Recept mám z nejakej knihy, bohužiaľ, už si nepamätám, z ktorej.

Komentáře k receptu Domácí tvrdý „sýr“

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    casino: Tak ro áno, máte pravdu. ale vyskúšam a uvidím, s ktorým bude chutnejší. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    Použil jsem měkký tvaroh ve "staniolu"; tím se možná vysvětluje rozdíl ve výtěžnosti. :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    casino: :-) Tá krupičková štruktúra je od hrudkového tvarohu. Nabudúce použijem jemný tvaroh a uvidím, aké to bude. Ja som mala z tejto dávky hmotnosť 600 g, presne 608 g. Ale to závisí od mlieka a tvarohu. ;-)
    Inak ďakujem za tip, GRETIKOS vyskúšam.

    Odpovědět

  • casino casino

    Nějakou dobu "ujíždím" na "GRETIKOS - přírodní sýr - ideální do salátů" od Pilos z Lídla :yes:
    Cosi mi říkalo, že toto by mohlo být podobné výše uvedenému :-)
    No, spletl jsem se... ;-(
    Paní casinové když něco nechutná a nehodlá se vyjádřit na plná ústa, tak řekne "bylo to zajímavé"
    Tady říkám, že rcp je zajímavý, zajímavý, zajímavý a nemyslím to ironicky!
    Struktura hmoty je sice trošku krupičková, ale zato slepička patrně krmená kopřivami, dodala sýru tu správnou barvičku...
    Máslo dalo sýru vůni a do jisté míry i chuť:yes:
    Sýr by si patrně mohl každý napajcovat kořením či bylinkami k obrazu svému, ale já mám raději jemné chutě takřka bez chuti a pokud by se mi s tím chtělo znovu dělat, tak nebudu váhat:-)
    ***
    Výtěžnost:
    400 g sýra

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    jemmy: Je mäkkčí ako balkán a menej slaný. Ale to závisí, koľko soli dáme. ;-)

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    To se mi moc libi a je to rychle hotove.Neni chutove podobny Balkanskemu syru?:-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na domácí sýr tvrdý tvaroh recepty domácí sýr recept domácí sýr s kořením recept domácí sýr tvrdý sýr z tvarohu tvrdý tvaroh nejlepší domácí sýr domácí tvrdý tvaroh gretikos sýr sýr gretikos nejlepší domácí tvrdý sýr naložený tvrdý tvaroh tvrdý sýr recepty tvrdý sýr s kořením domací sýry tvrdého sýra recepty domaci syr tvrdy syr s 5 surovin top recepty domácí tvrdý sýr z tvarohu tvrdý tvaroh recept na syr