

Domácí tvrdý „sýr“
Suroviny cca 600 g
- 1 l mléka (3,5%)
- 500 g tvarohu
- 1 vejce
- 100 g másla
- 1 lžička soli
- 1 lžička sody bicarbony
Postup přípravy receptu
Tvaroh a mlieko necháme prevrieť a ihneď odstavíme. Precedíme cez gázu a necháme trocha otiecť (nie úplne, len najväčší prúd).
Potom zmes dáme do hrnca a pridáme všetky ostatné suroviny.
Za stáleho miešania na slabšom plameni varíme 10 minút.Vzniknutú hmotu dáme do studenou vodou vypláchnutej chlebíčkovej formy a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky dobre stuhnúť.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z nejakej knihy, bohužiaľ, už si nepamätám, z ktorej.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí tvrdý „sýr“
-
casino: Tak ro áno, máte pravdu. ale vyskúšam a uvidím, s ktorým bude chutnejší.
-
tejaja:
Použil jsem měkký tvaroh ve "staniolu"; tím se možná vysvětluje rozdíl ve výtěžnosti. -
casino:
Tá krupičková štruktúra je od hrudkového tvarohu. Nabudúce použijem jemný tvaroh a uvidím, aké to bude. Ja som mala z tejto dávky hmotnosť 600 g, presne 608 g. Ale to závisí od mlieka a tvarohu.
Inak ďakujem za tip, GRETIKOS vyskúšam. -
Nějakou dobu "ujíždím" na "GRETIKOS - přírodní sýr - ideální do salátů" od Pilos z Lídla
Cosi mi říkalo, že toto by mohlo být podobné výše uvedenému
No, spletl jsem se...
Paní casinové když něco nechutná a nehodlá se vyjádřit na plná ústa, tak řekne "bylo to zajímavé"
Tady říkám, že rcp je zajímavý, zajímavý, zajímavý a nemyslím to ironicky!
Struktura hmoty je sice trošku krupičková, ale zato slepička patrně krmená kopřivami, dodala sýru tu správnou barvičku...
Máslo dalo sýru vůni a do jisté míry i chuť
Sýr by si patrně mohl každý napajcovat kořením či bylinkami k obrazu svému, ale já mám raději jemné chutě takřka bez chuti a pokud by se mi s tím chtělo znovu dělat, tak nebudu váhat
***
Výtěžnost:
400 g sýra -
jemmy: Je mäkkčí ako balkán a menej slaný. Ale to závisí, koľko soli dáme.
-
To se mi moc libi a je to rychle hotove.Neni chutove podobny Balkanskemu syru?