Pšenično-žitné večky

Suroviny 8 porcí

Omládek:
100 ml vody
lžička sladěnky
12 g čerstvého droždí
120 g hladké mouky
Dále:
170 g vody
lžička soli
3-4 lžíce rozpuštěného sádla
50 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře promícháme a zakryté necháme hodinu kynout.

  2. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme přibližně také hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme krátkou večku. Oválíme je v mouce, uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a každou večku lehce několikrát svrchu nařízneme.

  4. Po vykynutí (asi 20-30 minut) večky upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-220°C/20-30 min).
    Večky jsou lehounké a pórovité, a přitom nejsou čistě bílé.

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Pšenično-žitné večky

Tématické fráze: psenicno žitné housky