Profouknuté bulky

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 7 názorů

Suroviny

Na preferment:
180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
1-2 g čerstvého droždí
Dále:
170 g vody
8-9 g čerstvého droždí
2 lžičky soli
25 g oleje
30 g žitné celozrnné mouky jemné
320 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme suroviny na preferment a zakryté proti prachu a osýchání jej v teple necháme kvasit 10-12 hodin.

  2. Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto (pracoval robot), které vyškrábneme do dobře olejem vymazané širší misky. Naolejovanými prsty těsto v míse popřekládáme a necháme v teplém prostředí asi hodinu vykynout – během této doby jsem těsto v míse překládala ještě dvakrát.

  3. Vykynuté těsto opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl (ne z výšky, aby nespadlo), stěrkou jakžtakž upravíme do čtverce, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nakrájíme na 9 – 12 dílů.

  4. Každý kousek opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem nebo fólií, pokud je třeba, necháme pár minut dokynout a upečeme v dobře vyhřáté troubě s kastrůlkem vody na dně (230-240°C/asi 20 minut).

Poznámka

Troubu rozpaluji předem, tak, abych mohla péct třeba hned po nakrájení „bulek“. Před pečením není třeba bulky, pokud je při krájení a přenášení nějak nešetrně nesmáčknete, déle kynout – mohly by překynout a při pečení se pak už nezvednou.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Profouknuté bulky

Tématické fráze: bulky z žitné mouky