Tatarák Habunda

habunda Kuchař: habunda

Doba přípravy: 120 minut 6 porcí Hovězí maso 16 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

800 g hovězí zadní kýty
2 cibule (cca 150-200 g - na velmi jemno nakrájené)
5 žloutků
3-4 PL (polévkové lžíce) plnotučné hořčice (záleží na hořčici a chuti)
50 ml sojovky (záleží dle chuti a použité sojovce)
50-70 ml chilli omáčky Sriracha (ta od Vietnamců je nejlepší)
Povinná dochucovadla (zde pouze od oka a dle chuti):
sladká mletá paprika
mletý pepř (bílý je jemnější na chuť)
chilli (já osobně používám mleté chilli TRINIDAD SCORPION BUTCH TAYLOR - a to cca 15-20 zrnek; pálivost 1 463 700 SHU)
na toto množství 1 větší stroužek česneku (stačí umlít s masem)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí zadní bez kosti očistíme, pořádně odblaníme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, dáme do potravinové fólie a necháme aspoň 24 hodin v mrazáku při mínus 20 °C (kdyby se tam náhodou nacházel nějaký sajrajt). Zhruba o 5 hodin dříve než chceme tatarák dělat, vytáhneme maso z mrazáku a necháme pozvolna rozmrazit, tedy nenamáčet do horké vody a ani nedávat do mikrovlnné trouby (nejlépe je, když je maso ještě trochu zmrzlé, má potom lepší barvu - červenější). Prostě maso vytáhneme z mrazáku, dáme na talíř, do dřezu nebo na mísu a necháme rozmrznout.
    Jeden fígl - každý plátek (dělám balíčky po cca 400 g, aby to vyšlo na 1 kg tataráku, tak maso navrstvím vedle sebe, zabalím a označím samolepícím štítkem s názvem masa, datem zabalení a hmotností - je to potom lepší při spotřebě).

  2. Jakmile bude maso rozmrzlé, tak ho opět omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme na kostky o rozměru 1 x 1 cm (pokud máte elektrický mlýnek, tak stačí maso nakrájet na plátky o tloušťce 1 cm a vkládat do mlýnku), mlýnek na maso to potom bere lépe. Když máme maso nakrájené, tak ho pomeleme alespoň třikrát. Takže po prvním přemletí přemeleme podruhé a potom potřetí (melu rovnou s česnekem). Všechno maso dáme do mísy a uděláme takovou prohlubeň, aby se do ní daly dát ostatní ingredience.

  3. Do prohlubně dáme 5 žloutků. Poměr záleží na velikosti žloutků a jejich hustotě. Cibuli (asi 150 - 200 g - dáme na cca 60 minut do mrazáku, aby při krájení nepouštěla tolik silice), nakrájíme na jemno a ještě překrájíme (použil jsem ruční ocelový hnětač na těsto a práce s cibulí je o polovinu kratší). Podle chuti přidáme chilli omáčku, sójovou omáčku, hořčici, sůl, pepř a sladkou mletou papriku (dle výše uvedeného poměru to mám několik let ověřeno, a to dělám cca 40 kg tataráku ročně).

  4. Všechno promícháme a potom jenom dochucujeme, dokud to nebude ono (více sojovky a hořčice - nikdy jsem nedochucoval ničím jiným). Nikdy to netrefíte přesně podle receptu, protože každé maso je jiné a každý tam toho dá o něco víc nebo méně.
    Tatarský biftek Habunda mažeme na topinky, z jeden den starého chleba, nakrájeného na plátky asi 1 cm silné a smažené na "SÁDLE". Topinka je pouze "NOSIČ", takže záleží na každém, jakou vrstvu tataráku si namažete...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Tatarák Habunda

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    habunda: no upřímně se mi to udělátko taky zdálo trochu tupé, ale neměla jsem cestu do Tescomy, abych to omrkla na živo :-), ale né že by mě to nenapadlo v budoucnu realizovat :-D
    já, pokud chci krájet cibuli a nebrečet u toho jak u Angeliky, používám tohle:
    https://fuf.cz/p/171854/tescoma-handy-643690-multi...
    myšleno samozřejmě tu sestavu s noži, aby si to někdo špatně nevyložil :-)

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    casino: Zvažoval jsem, jak odpovědět.... Takže asi tak... Budu Vás považovat za osobu, která dělá tatarák klasickým způsobem (tedy škrábe maso nožem a není problém naškrábat 5 kg masa během chvíle a kilo cibule nakrájet na velmi drobno, aniž by Vám ukápla slza...) a když mu někdo řekne o mlýnku na maso, tak ho pošle do spodní části zad a řekne mu, že mletí považuje za věc, která mu vhání slzy do očí, protože se jedná o něco "NOVÉHO"... (pokud opravdu vaříte, tak je každé zjednodušení a zrychlení receptu přínos pro vaření). Pro Vás je to spíše k smíchu, tak asi jako pro mě to, když napíšete slovo per"z"onál a nejste ani schopen si ověřit, jak se toto slovo vlastně píše...:no: Asi příště "konkrétně" pro Vás zveřejním jednodušší recepty jako - jak vysušit rohlík nebo zalít sáček s čajem...;-), ale je mi jasné, že i k těmto receptům by jste byl kritický a "splul" by jste mě za to, že třeba rohlík není správně položen nebo voda na čaj je moc a nebo málo horká.... Na Vás prostě platí pořekadlo "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde"...8-(

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    Dajda: Bohužel, u vajec nemám žádný recept, jak vyzkoušet, zda tam ten "sajrajt" není...

    Odpovědět

  • casino casino

    " Cibuli (asi 150 - 200 g - dáme na cca 60 minut do mrazáku, aby při krájení nepouštěla tolik silice), nakrájíme na jemno a ještě překrájíme (použil jsem ruční ocelový hnětač na těsto a práce s cibulí je o polovinu kratší)."
    Říká se, že lenost je otec pokroku, ale nevím, zda si autor nedělá prču... :-D
    Na vídeu se mi to udělátko zrovínka pro krájení cibule nezdálo moc vhodné https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=j2...
    I zaběhl jsem do Tescomy hodit oko na ten zázrak ;-)
    Břity jsou TUPÉ jako pata 8-(
    No a prodavačky se mohly umlátit smíchy při zmínce, že někteří zoufalci tím údajně mordují cibuli. Slzy jim hrnuly proudem a prý že kasr je proti té cibulové silici asi pouhá selanka :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    habunda: Připadá mi jenom zvláštní bát se nákazy ze syrového masa, když se nebojíte nákazy ze syrových vajec. ;-)

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    Dajda: Vzhledem k tomu, že už jsem se jednou takto poučil a do několika zdravých vejcí jsem rozklepl zkažené, tak každé vejce zvlášť rozklepávám do skleničky, abych věděl, zda se nejedná o zkažený kus. Ale to určitě není orpověď, na kterou jste čekala (dle odpovědí u vašich receptů jste žena, pokud se nemýlím...;-) ) ... Bohužel na "sajrajt" ve vejcích jsem nenašel žádný recept... Ale za cca 250 kg vyrobeného a zkonzumovaného tataráku si zatím nikdo nestěžoval...;-);-);-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    habunda: A co když se bude nacházet nějaký "sajrajt" na vejcích? :-O

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    casino: Zdravím, vzhledem k tomu, že jak uvádíte, jste fatalista a tím pádem nejste determinista, tak jste na tento recept nemusel vůbec odpovídat, protože se pro Vás nejedná o významnou událost...;-) K samotnému receptu... nejenom tatarák, ale i ostatní recepty, které najdete na internetu, tak nejsou na chlup stejné, ale každý si ho dělá jinak, proto se vydávají tištěné kuchařky a vznikají recepty na internetu, aby se každý podělil o tu svoji verzi. A pokud dokážete udělat masové koule pouze z hovězího masa, majoránky a česneku (8-(), tak jste pro mě GURU a budu vařit už jenom podle Vás...:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Já jsem fatalista a tatarák dělám i z panenky:yes: Samozřejmě z čerstvé, nemražené a zatím je to dobrý, ještě dejchám, života se neostejchám. :-)
    To mražení tady mi připomíná diskuze na téma mražení suroviny na gravlaxe ;-)
    Mrazit maso na tatarák je věc jedna (já mrazím mleté maso), ale rozmrazovat maso NA TATARÁK:-! při pokojové teplotě je věc druhá;-) Doufám, že ho aspoň nevybalujete z fólie...:-8
    No, v jednom je ale Tatarák Habunda původní;-) Mám na mysli ten česnek:-8 Příště k masu přidat ještě majoránku a můžete dělat masové knedlíčky, že :-D

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    maris: Také mám maso od ověřených zdrojů, ale i tak ho nechávám raději přemrznout. Jsem potom klidnější...;-);-)

    Odpovědět

  • maris maris

    habunda: díky za vysvětlení, nemám důvod Ti nevěřit ;-) já dělám tataráka vždy jen z čerstvého masa ( od spolehlivého řezníka ), tak tyto rozdíly neznám:-8

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    maris: hnětač na těsto - jak dala odkaz Lenunka, tak to je přesně ono. Dříve jsem musel cibuli pracně překrajovat několikrát po sobě nožem, aby nebyly velké kusy, ale s hnětačem je to o hodně rychlejší.

    Ohledně barvy masa - když se nechá rozmrznout úplně, tak na vzduchu rychle hnědne. Ale když se mele ještě né úplně rozmrzlé, tak je pěkně červené a tatarák tak vypadá lépe...;-)

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    Lenunka: Díky za upozornění. Již upraveno v receptu...:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Lenunka: díky, to neznám - moje chyba a tímto se omlouvám ;-):-8

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    když už je TRINIDAD SCHORPION BUTCH TAYLOR povinné dochucovadlo, mělo by se to napsat správně, je to SCORPION :-)

    maris: asi je myšleno tohle udělátko:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=j2...
    :-):-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: mletí masa na tatarak tatarak do mrazaku jak se dělá tatarak tatarák z mrazáku zkazeny tatarák tatarak recept 1 na kg krajeni cibule na drobno nozem ručně tatarak ze zmrzleho masa tatarák ze starého chleba tatarák recept mražení masa na tatarák tatarak z 1,5 kg masa tatarak 1.5kg recept tatarak 1 kg může se dát tatarák do do mrazáku da se mrazit na tatarák má se tatarák mrazit maso na tatarák z mrazáku tatarák na osobu z ceho vseho se dela tatarak