Tatarák Habunda

Hovězí maso Doba přípravy: 120 minut 18 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 120 minut 18 názorů

Suroviny 6 porcí

800 g hovězí zadní kýty
2 cibule (cca 150-200 g - na velmi jemno nakrájené)
5 žloutků
3-4 PL (polévkové lžíce) plnotučné hořčice (záleží na hořčici a chuti)
50 ml sojovky (záleží dle chuti a použité sojovce)
50-70 ml chilli omáčky Sriracha (ta od Vietnamců je nejlepší)
Povinná dochucovadla (zde pouze od oka a dle chuti):
sladká mletá paprika
mletý pepř (bílý je jemnější na chuť)
chilli (já osobně používám mleté chilli TRINIDAD SCORPION BUTCH TAYLOR - a to cca 15-20 zrnek; pálivost 1 463 700 SHU)
na toto množství 1 větší stroužek česneku (stačí umlít s masem)

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí zadní bez kosti očistíme, pořádně odblaníme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, dáme do potravinové fólie a necháme aspoň 24 hodin v mrazáku při mínus 20 °C (kdyby se tam náhodou nacházel nějaký sajrajt). Zhruba o 5 hodin dříve než chceme tatarák dělat, vytáhneme maso z mrazáku a necháme pozvolna rozmrazit, tedy nenamáčet do horké vody a ani nedávat do mikrovlnné trouby (nejlépe je, když je maso ještě trochu zmrzlé, má potom lepší barvu - červenější). Prostě maso vytáhneme z mrazáku, dáme na talíř, do dřezu nebo na mísu a necháme rozmrznout.
    Jeden fígl - každý plátek (dělám balíčky po cca 400 g, aby to vyšlo na 1 kg tataráku, tak maso navrstvím vedle sebe, zabalím a označím samolepícím štítkem s názvem masa, datem zabalení a hmotností - je to potom lepší při spotřebě).

  2. Jakmile bude maso rozmrzlé, tak ho opět omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme na kostky o rozměru 1 x 1 cm (pokud máte elektrický mlýnek, tak stačí maso nakrájet na plátky o tloušťce 1 cm a vkládat do mlýnku), mlýnek na maso to potom bere lépe. Když máme maso nakrájené, tak ho pomeleme alespoň třikrát. Takže po prvním přemletí přemeleme podruhé a potom potřetí (melu rovnou s česnekem). Všechno maso dáme do mísy a uděláme takovou prohlubeň, aby se do ní daly dát ostatní ingredience.

  3. Do prohlubně dáme 5 žloutků. Poměr záleží na velikosti žloutků a jejich hustotě. Cibuli (asi 150 - 200 g - dáme na cca 60 minut do mrazáku, aby při krájení nepouštěla tolik silice), nakrájíme na jemno a ještě překrájíme (použil jsem ruční ocelový hnětač na těsto a práce s cibulí je o polovinu kratší). Podle chuti přidáme chilli omáčku, sójovou omáčku, hořčici, sůl, pepř a sladkou mletou papriku (dle výše uvedeného poměru to mám několik let ověřeno, a to dělám cca 40 kg tataráku ročně).

  4. Všechno promícháme a potom jenom dochucujeme, dokud to nebude ono (více sojovky a hořčice - nikdy jsem nedochucoval ničím jiným). Nikdy to netrefíte přesně podle receptu, protože každé maso je jiné a každý tam toho dá o něco víc nebo méně.
    Tatarský biftek Habunda mažeme na topinky, z jeden den starého chleba, nakrájeného na plátky asi 1 cm silné a smažené na "SÁDLE". Topinka je pouze "NOSIČ", takže záleží na každém, jakou vrstvu tataráku si namažete...

Komentáře k receptu Tatarák Habunda

  • mika59 mika59

    Dělala jsem dnes tatarák a s dovolením přidávám foto.

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    Lenunka: Dobrý den, omlouvám se za zpožděnou odpověď. Na hnětač těsta od Tescomy (kterým mělním cibuli) jsem zvyklý již několk let. Možnmá se může zdát někomu směšné, že cibuli mělním takto, ale za těch cca 250 kg tataráku (co jsem udělal) mi bylo řečeno, že takto jemnou cibulku nikdy nikdo v tataráku neměl (a tím myslím i restaurace, které mají nějajé ty hvězdičky).... Takže mi nezáleží na tom, zda si ze mně pracovnice v Tescomě a jeden přispěvatel na tomto fóru dělají srandu. Jde mi pouze o to, abych Vám napsal recept, podle kterého uvaříte, popř se zeptáte, co je potřeba vylepšit...:yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka (moderátorka)

    habunda: no upřímně se mi to udělátko taky zdálo trochu tupé, ale neměla jsem cestu do Tescomy, abych to omrkla na živo :-), ale né že by mě to nenapadlo v budoucnu realizovat :-D
    já, pokud chci krájet cibuli a nebrečet u toho jak u Angeliky, používám tohle:
    https://fuf.cz/p/171854/tescoma-handy-643690-multi...
    myšleno samozřejmě tu sestavu s noži, aby si to někdo špatně nevyložil :-)

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    casino: Zvažoval jsem, jak odpovědět.... Takže asi tak... Budu Vás považovat za osobu, která dělá tatarák klasickým způsobem (tedy škrábe maso nožem a není problém naškrábat 5 kg masa během chvíle a kilo cibule nakrájet na velmi drobno, aniž by Vám ukápla slza...) a když mu někdo řekne o mlýnku na maso, tak ho pošle do spodní části zad a řekne mu, že mletí považuje za věc, která mu vhání slzy do očí, protože se jedná o něco "NOVÉHO"... (pokud opravdu vaříte, tak je každé zjednodušení a zrychlení receptu přínos pro vaření). Pro Vás je to spíše k smíchu, tak asi jako pro mě to, když napíšete slovo per"z"onál a nejste ani schopen si ověřit, jak se toto slovo vlastně píše...:no: Asi příště "konkrétně" pro Vás zveřejním jednodušší recepty jako - jak vysušit rohlík nebo zalít sáček s čajem...;-), ale je mi jasné, že i k těmto receptům by jste byl kritický a "splul" by jste mě za to, že třeba rohlík není správně položen nebo voda na čaj je moc a nebo málo horká.... Na Vás prostě platí pořekadlo "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde"...8-(

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    Dajda: Bohužel, u vajec nemám žádný recept, jak vyzkoušet, zda tam ten "sajrajt" není...

    Odpovědět

  • casino casino

    " Cibuli (asi 150 - 200 g - dáme na cca 60 minut do mrazáku, aby při krájení nepouštěla tolik silice), nakrájíme na jemno a ještě překrájíme (použil jsem ruční ocelový hnětač na těsto a práce s cibulí je o polovinu kratší)."
    Říká se, že lenost je otec pokroku, ale nevím, zda si autor nedělá prču... :-D
    Na vídeu se mi to udělátko zrovínka pro krájení cibule nezdálo moc vhodné https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=j2...
    I zaběhl jsem do Tescomy hodit oko na ten zázrak ;-)
    Břity jsou TUPÉ jako pata 8-(
    No a prodavačky se mohly umlátit smíchy při zmínce, že někteří zoufalci tím údajně mordují cibuli. Slzy jim hrnuly proudem a prý že kasr je proti té cibulové silici asi pouhá selanka :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    habunda: Připadá mi jenom zvláštní bát se nákazy ze syrového masa, když se nebojíte nákazy ze syrových vajec. ;-)

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    Dajda: Vzhledem k tomu, že už jsem se jednou takto poučil a do několika zdravých vejcí jsem rozklepl zkažené, tak každé vejce zvlášť rozklepávám do skleničky, abych věděl, zda se nejedná o zkažený kus. Ale to určitě není orpověď, na kterou jste čekala (dle odpovědí u vašich receptů jste žena, pokud se nemýlím...;-) ) ... Bohužel na "sajrajt" ve vejcích jsem nenašel žádný recept... Ale za cca 250 kg vyrobeného a zkonzumovaného tataráku si zatím nikdo nestěžoval...;-);-);-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    habunda: A co když se bude nacházet nějaký "sajrajt" na vejcích? :-O

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    casino: Zdravím, vzhledem k tomu, že jak uvádíte, jste fatalista a tím pádem nejste determinista, tak jste na tento recept nemusel vůbec odpovídat, protože se pro Vás nejedná o významnou událost...;-) K samotnému receptu... nejenom tatarák, ale i ostatní recepty, které najdete na internetu, tak nejsou na chlup stejné, ale každý si ho dělá jinak, proto se vydávají tištěné kuchařky a vznikají recepty na internetu, aby se každý podělil o tu svoji verzi. A pokud dokážete udělat masové koule pouze z hovězího masa, majoránky a česneku (8-(), tak jste pro mě GURU a budu vařit už jenom podle Vás...:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Já jsem fatalista a tatarák dělám i z panenky:yes: Samozřejmě z čerstvé, nemražené a zatím je to dobrý, ještě dejchám, života se neostejchám. :-)
    To mražení tady mi připomíná diskuze na téma mražení suroviny na gravlaxe ;-)
    Mrazit maso na tatarák je věc jedna (já mrazím mleté maso), ale rozmrazovat maso NA TATARÁK:-! při pokojové teplotě je věc druhá;-) Doufám, že ho aspoň nevybalujete z fólie...:-8
    No, v jednom je ale Tatarák Habunda původní;-) Mám na mysli ten česnek:-8 Příště k masu přidat ještě majoránku a můžete dělat masové knedlíčky, že :-D

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    maris: Také mám maso od ověřených zdrojů, ale i tak ho nechávám raději přemrznout. Jsem potom klidnější...;-);-)

    Odpovědět

  • maris maris

    habunda: díky za vysvětlení, nemám důvod Ti nevěřit ;-) já dělám tataráka vždy jen z čerstvého masa ( od spolehlivého řezníka ), tak tyto rozdíly neznám:-8

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    maris: hnětač na těsto - jak dala odkaz Lenunka, tak to je přesně ono. Dříve jsem musel cibuli pracně překrajovat několikrát po sobě nožem, aby nebyly velké kusy, ale s hnětačem je to o hodně rychlejší.

    Ohledně barvy masa - když se nechá rozmrznout úplně, tak na vzduchu rychle hnědne. Ale když se mele ještě né úplně rozmrzlé, tak je pěkně červené a tatarák tak vypadá lépe...;-)

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    Lenunka: Díky za upozornění. Již upraveno v receptu...:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: mletí masa na tatarak tatarak do mrazaku jak se dělá tatarak tatarák z mrazáku zkazeny tatarák tatarak recept 1 na kg krajeni cibule na drobno nozem ručně tatarak ze zmrzleho masa tatarák ze starého chleba tatarák recept mražení masa na tatarák tatarak z 1,5 kg masa tatarak 1.5kg recept tatarak 1 kg může se dát tatarák do do mrazáku da se mrazit na tatarák má se tatarák mrazit maso na tatarák z mrazáku tatarák na osobu z ceho vseho se dela tatarak