Piškotový dort, zdobený mléčným marcipánem

Jaromira18 Kuchařka: Jaromira18

Doba přípravy: 150 minut 12 kousků Dorty 0 názorů

Suroviny

Těsto:
5 vajec
20 dkg moučkového cukru
20 dkg polohrubé mouky
2 lžíce rumu
2 lžíce studené vody
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce oleje
Krém:
25 dkg Hera máslová chuť
25 moučkového cukru
1/4 l mléka
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 vanilkové cukry
rumové aroma
Mléčný marcipán:
20 dkg sušeného polotučného mléka
2 lžíce oleje
8 dkg moučkového cukru
potravinářské barvivo
voda podle potřeby
aroma podle chuti
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve ušleháme z bílků tuhý sníh. V elektrickém šlehači ušleháme žloutky, moučkový cukr, rum. vodu a olej do hustého krému, do kterého přidáme 1/4 sněhu a rozšleháme. Pak pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Potom lehce přimícháme sníh. Dortovou formu vymažeme tukem, na dno dáme pečící papír a boky formy posypeme polohrubou moukou. Těsto dáme do formy, kterou dáme do předem vyhřáté trouby na 150 °C a pečeme 50 minut .

  2. Z mléka, polohrubé mouky a vanilkových cukrů uvaříme hustou kaši, kterou musíme stále míchat, aby se v ní neudělaly hrudky. Hotovou kaši necháme za občasného zamíchání vychladnout, aby se neudělal škraloup. Do šlehače dáme změklou Heru, moučkový cukr a šleháme do pěny. Za stálého míchání pomalu přidáváme studenou kaši, rumové aroma a mícháme do našlehaného krému. Marcipán ze sušeného mléka uděláme tak, že dáme do sušeného mléka moučkový cukr a olej. Zamícháme. Do trošky vody dáme podle potřeby potravinářskou barvu, vezmeme část mléka a pomalu přidáváme vodu, abychom udělali tvárnou hmotu. Tak připravíme všechny barvy a každou zabalíme do folie, aby nevyschla. Mramor vytvoříme tak, že natrháme kousky obarvených těst, dáme je různě vedle sebe a vyválením válečkem se hmota hezky spojí. Spoje mokrým nožíkem jdou hezky zahladit .

  3. Studený dort rozkrojíme na 3 stejné části,pomažeme krémem a spojíme. Dort slabě pomažeme krémem, aby na něm držel mléčný marcipán, který vyválíme přes folii. Jinak těstíčko dělám na silikonovém válku, posypaném vanilkovým práškem. Dort, aby se leskl, potřu hotový štětečkem, namočeným ve studené vodě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Piškotový dort, zdobený mléčným marcipánem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: jak zamichatn snih na piškotový dort mokry piškotový dort mokrý dort s marcipanem aby se marcipán leskl dort zdobený bílkem drty zdobené marcipánem aby se dort leskl aby se dort leskl

Zapomněl/a jsem heslo