

Dušené hlávkové zelí na slanině
Suroviny 3 porce
- 700-800 g hlávkového zelí
- cca lžička drceného kmínu, dle chuti
- sůl
- 2 plnější lžíce jemně krájené uzené slaniny či špeku
- 1 velká cibule
- 1 větší oloupaná brambora (cca 150 g)
- cukr krupice
- ocet
Postup přípravy receptu
Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na mírném ohni cca 10-20 minut. Doba dušení záleží na tloušťce nudliček a na tom, zda jsme použili zelí rané či pozdní, takže se nebudeme řídit časem v receptu, ale zelí v průběhu dušení ochutnáme. Zelí by v konečné fázi mělo zůstat na skus, takže sléváme, když je ještě trochu pevnější, jelikož ho budeme následně ještě krátce dusit s bramborem a ve finále z něj nechceme mít na talíři zelnou kaši.
Na drobně pokrájeném uzené slanině (špeku) osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenu velkou cibuli. K cibuli přisypeme podušené scezené zelí, přistrouháme na jemném struhadle bramboru, mírně osolíme a dobře promícháme.
Zelí ochutíme (dle jeho vlastní sladkosti) cukrem, zhruba 2-3 lžíce, podlijeme cca 3-4 lžícemi vody a dusíme do změknutí brambory, cca 5-7 minut, případně dle potřeby ještě podlijeme. Brambora nám zelí zahustí do krémovější podoby a nebudeme potřebovat na zahuštění mouku ani jíšku. Nakonec okyselíme octem dle vlastní chuti (cca 1 lžíce) a krátce vše společně po promíchání podusíme.
Podáváme s pečeným nebo uzeným masem, knedlíkem, noky, bramborem, osmaženou uzeninou...
Poznámka od kuchařky
Množství cukru a octa je na chuti každého, sladko-kyselou chuť zelí si každý "doladí" podle sebe.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dušené hlávkové zelí na slanině
-
Veronika.Hrozna: Máslo s moukou je super. V učení v roce1958 jsme jako učni dělali moučné máslo, musela ho být dost velká zásoba, protože ho používali minutkáři i sosaři. Tak si ho trochu dělám i doma, aby bylo při ruce.
-
casino: Já dělám cibulovo-karamelový základ z tmavého karamelu , podle maďarského receptu mé tchýně a pokud je požadavek zahustit, tak nakonec přidám 20 g másla rozmíchaného s čl . hladké mouky a dvě minutky ještě dusím. Takže nic hlídat nemusím!
-
Eja57:
Jj, máte recht..., jenom jsem čučel, kolik kuchtíků dělá cibulový základ odděleně...
No, asi vaříme tak, jak jsme viděli doma, že -
Tak pánové, vydala jsem se na průzkum - bílé dušené zelí na TOPkách, eliminovala jsem kysané....po dvaceti recepisech jsem to vzdala
....mouka ano/ne, strouhaná brambora ano/ne, strouhané jablko ano/ne, cibulový základ zvlášť ano/ne....
Tady se nedá NIC nového vymyslet.....
-
casino: ...v podstatě s vámi souhlasím, ano, i tak to lze
...u nás se vaří ve velkém, většinou i více chodů, někdy ať hlídám, jak hlídám, neuhlídám, takže vsázím na jistotu, rychlost a co nejlepší výsledek ...na škrábání za uchem čas nemám nikdy
-
U nás tomuto říkáme Dušené hlávkové zelí po česku
No a protože nejsme zvyklí škrábat se za levým uchem pravou rukou, tak si jednoduše vystačíme s jedním kastrolem: na tuku (špeku) osmažíme cibulku a pak přidáme (i na několikrát) SYROVÉ pokrájené zelí a posléze brambor (mouku) a dusíme takřka bez přidané vodySamozřejmě krmi se lépe daří pod dohledem, že aby se zelí nestihlo přichytit ke dnu