Dušené hlávkové zelí na slanině

recepty73 Kuchař: recepty73

3 porce Přílohy 6 názorů

Suroviny

700-800 g hlávkového zelí
cca lžička drceného kmínu, dle chuti
sůl
2 plnější lžíce jemně krájené uzené slaniny či špeku
1 velká cibule
1 větší oloupaná brambora (cca 150 g)
cukr krupice
ocet
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na mírném ohni cca 10-20 minut. Doba dušení záleží na tloušťce nudliček a na tom, zda jsme použili zelí rané či pozdní, takže se nebudeme řídit časem v receptu, ale zelí v průběhu dušení ochutnáme. Zelí by v konečné fázi mělo zůstat na skus, takže sléváme, když je ještě trochu pevnější, jelikož ho budeme následně ještě krátce dusit s bramborem a ve finále z něj nechceme mít na talíři zelnou kaši.

  2. Na drobně pokrájeném uzené slanině (špeku) osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenu velkou cibuli. K cibuli přisypeme podušené scezené zelí, přistrouháme na jemném struhadle bramboru, mírně osolíme a dobře promícháme.

  3. Zelí ochutíme (dle jeho vlastní sladkosti) cukrem, zhruba 2-3 lžíce, podlijeme cca 3-4 lžícemi vody a dusíme do změknutí brambory, cca 5-7 minut, případně dle potřeby ještě podlijeme. Brambora nám zelí zahustí do krémovější podoby a nebudeme potřebovat na zahuštění mouku ani jíšku. Nakonec okyselíme octem dle vlastní chuti (cca 1 lžíce) a krátce vše společně po promíchání podusíme.

  4. Podáváme s pečeným nebo uzeným masem, knedlíkem, noky, bramborem, osmaženou uzeninou...

Poznámka

Množství cukru a octa je na chuti každého, sladko-kyselou chuť zelí si každý "doladí" podle sebe.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dušené hlávkové zelí na slanině

  • klukodvody klukodvody

    Veronika.Hrozna: Máslo s moukou je super. V učení v roce1958 jsme jako učni dělali moučné máslo, musela ho být dost velká zásoba, protože ho používali minutkáři i sosaři. Tak si ho trochu dělám i doma, aby bylo při ruce.:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Já dělám cibulovo-karamelový základ z tmavého karamelu , podle maďarského receptu mé tchýně a pokud je požadavek zahustit, tak nakonec přidám 20 g másla rozmíchaného s čl . hladké mouky a dvě minutky ještě dusím. Takže nic hlídat nemusím!:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57:
    Jj, máte recht..., jenom jsem čučel, kolik kuchtíků dělá cibulový základ odděleně...:-O
    No, asi vaříme tak, jak jsme viděli doma, že :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Tak pánové, vydala jsem se na průzkum - bílé dušené zelí na TOPkách, eliminovala jsem kysané....po dvaceti recepisech jsem to vzdala:-D....mouka ano/ne, strouhaná brambora ano/ne, strouhané jablko ano/ne, cibulový základ zvlášť ano/ne....:-O Tady se nedá NIC nového vymyslet.....

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    casino: ...v podstatě s vámi souhlasím, ano, i tak to lze;-) ...u nás se vaří ve velkém, většinou i více chodů, někdy ať hlídám, jak hlídám, neuhlídám, takže vsázím na jistotu, rychlost a co nejlepší výsledek ...na škrábání za uchem čas nemám nikdy;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    U nás tomuto říkáme Dušené hlávkové zelí po česku:yes:
    No a protože nejsme zvyklí škrábat se za levým uchem pravou rukou, tak si jednoduše vystačíme s jedním kastrolem: na tuku (špeku) osmažíme cibulku a pak přidáme (i na několikrát) SYROVÉ pokrájené zelí a posléze brambor (mouku) a dusíme takřka bez přidané vody:yes: Samozřejmě krmi se lépe daří pod dohledem, že aby se zelí nestihlo přichytit ke dnu :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty, základ zelí zelí recept dušené hlávkové a kysané zelí dušené kysané zelí recepty na slanine dušené hlávkové zelí dušené hlávkové zelí na špeku zelí na slanině dušené kysané zelí na slanině recepty zelí po česku jak se zahusti zelí

Zapomněl/a jsem heslo