Špagety v nivě

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut chladnutí 4 porce Těstoviny 2 názory

Suroviny

1 balíček sýru Niva - pokojové teploty
150 g ne moc prorostlé uzené slaniny
4-5 PL lžic oleje
250 g zakysané smetany
3 PL vody
1/2 KL oregana
3-4 stroužky česneku
1/2 KL tymián
1/2 KL mletého pepře
1/2 KL Kari ostrého pikantního
250 - 300 g kvalitních špaget
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Špagety uvaříme dle návodu a necháme na sítku prochladnout. Občas promíchneme, aby se neslepily.

  2. Na pánev dáme na drobno nakrájenou uzenou slaninu, pomalu opečeme do zlatova. Přidáme na kostky nakrájenou nivu a přidáme olej. Mícháme, dokud se sýr nezačne přichycovat na dno pánve a rozpouštět se. Přidáme prolisovaný česnek a ještě minutku opečeme. Zakysanou smetanu rozmícháme se třemi lžícemi vody a přidáme k sýru.
    Pomalu přivedeme k varu za stálého míchaní. Nakonec přidáme všechna koření, kromě kari. Chvilku povaříme, odstavíme a přimícháme kari! Kari přidávat opatrně, moc kari udělá omáčku hořkou. Po chvilce ochutnáme. Výsledná omáčka by měla mít lehce světlezelenou barvu. Sůl přidáme jen pokud je potřeba, niva a slanina jsou dost slané.

  3. Směs necháme 20 minut proležet, až zchladne, přimícháme špagety, které se v ní dobře obalí. Proto špagety v nivě. Z horkých špaget omáčka klouže dolů a steče na talíř. Znovu ohřejeme a podáváme s pikantní chilli omáčkou nebo ostrým kečupem bez cukru.

Poznámka

Volné použití receptu a fotek povoleno.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špagety v nivě

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    Frantiska: Niva musí být mimo lednici aspoň hodinu, aby byla vláčná na chuť a s čerstvým dobrým chlebem s máslem ji docela sním. Ovšem, kde vzít ten dobrý chléb:-?;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Znam bez kari a tymianu :) zajimava zmena. Je to asi jedine jidlo, ve kterem mi chutna niva.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo