

Špagety v nivě
Suroviny 4 porce
- 1 balíček sýru Niva - pokojové teploty
- 150 g ne moc prorostlé uzené slaniny
- 4-5 PL lžic oleje
- 250 g zakysané smetany
- 3 PL vody
- 1/2 KL oregana
- 3-4 stroužky česneku
- 1/2 KL tymián
- 1/2 KL mletého pepře
- 1/2 KL Kari ostrého pikantního
- 250 - 300 g kvalitních špaget
Postup přípravy receptu
Špagety uvaříme dle návodu a necháme na sítku prochladnout. Občas promíchneme, aby se neslepily.
Na pánev dáme na drobno nakrájenou uzenou slaninu, pomalu opečeme do zlatova. Přidáme na kostky nakrájenou nivu a přidáme olej. Mícháme, dokud se sýr nezačne přichycovat na dno pánve a rozpouštět se. Přidáme prolisovaný česnek a ještě minutku opečeme. Zakysanou smetanu rozmícháme se třemi lžícemi vody a přidáme k sýru.
Pomalu přivedeme k varu za stálého míchaní. Nakonec přidáme všechna koření, kromě kari. Chvilku povaříme, odstavíme a přimícháme kari! Kari přidávat opatrně, moc kari udělá omáčku hořkou. Po chvilce ochutnáme. Výsledná omáčka by měla mít lehce světlezelenou barvu. Sůl přidáme jen pokud je potřeba, niva a slanina jsou dost slané.Směs necháme 20 minut proležet, až zchladne, přimícháme špagety, které se v ní dobře obalí. Proto špagety v nivě. Z horkých špaget omáčka klouže dolů a steče na talíř. Znovu ohřejeme a podáváme s pikantní chilli omáčkou nebo ostrým kečupem bez cukru.
Poznámka od kuchařky
Volné použití receptu a fotek povoleno.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špagety v nivě
-
Ty špagety musí být moc dobré, vyzkouším.
-
Frantiska: Niva musí být mimo lednici aspoň hodinu, aby byla vláčná na chuť a s čerstvým dobrým chlebem s máslem ji docela sním. Ovšem, kde vzít ten dobrý chléb
-
Znam bez kari a tymianu :) zajimava zmena. Je to asi jedine jidlo, ve kterem mi chutna niva.