Šuprlíky (polévka)

pafca4 Kuchařka: pafca4

Polévky 17 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Šuprlíky (zavářka):
7 středně velkých syrových brambor
1 vejce
polohrubá mouka dle potřeby
sůl
Polévka:
kořenová zelenina
sůl
cibule
bobkový list
nové koření
pepř celý
tymián
jíška
usmažená cibulka
ocet
česnek
majoránka
pepř
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze syrových nastrouhaných brambor (strouháme na drobné nudličky) vymačkáme vodu, osolíme je, přidáme vejce a polohrubou mouku. Vznikne tužší hmota, kterou vykrajujeme lžící a házíme do vroucí polévky.

  2. Polévku připravíme tak, že do vody dáme vařit kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření, pepř a tymián, sůl dle potřeby. Ke konci přidáme jíšku, usmaženou cibulku, ocet, česnek, majoránku a pepř dle chuti.

Poznámka

Výborná hutná polévka. Recept, který se u nás předává z generace na generaci.

Recept si jde zjednodušit tak, že si rovnou uděláme cibulovou jíšku a následně přidáme vodu, zeleninu, koření....

Já jsem napsala recept tak, jak jsem jej dostala od své babičky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šuprlíky (polévka)

  • pafca4 pafca4(autorka receptu)

    Eja57: tak jsem to trochu pozměnila ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Co takhle šuplíková, pardon šuprlíková:-D polévka???? Ať je v názvu polévka, jinak to nikdo nenajde....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    pafca4: ;-):-K

    Odpovědět

  • pafca4 pafca4(autorka receptu)

    Lenunka: jak jsem zdědila, tak předávám ;-) odjakživa se u nás k obědu vaří šuprlíky a ne polévka se šuprlíky :) vlastně ani stoprocentně nevím, jestli ty šuprlíky jsou název toho jídla jako takového, nebo název té zavářky, jak jsem pochopila...

    Odpovědět

  • pafca4 pafca4(autorka receptu)

    tejaja: jejda, já to nemyslela zle ;-) jen jsem nechtěla, aby pak někdo, kdo je neznalý v haluškách jako já (znám jen ty počeštěné) dělal do téhle polévky malé "knedlíčky" namísto velkých

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    nemělo by se to celé jmenovat "polévka s šuprlíkami"?:-D, když je to zavářka,? takhle mi to přijde, jako kdybych sem vložila recept na polévku s nudlemi a nazvala ji NUDLE :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    pafca4: Končím, zbytočne diskutovať. :-D Je to haluškové cesto a halušky bez ohľadu na veľkosť. To ako by si povedala, že ak nalejem puding do veľkej misky, už to nebude puding, lebo je veľký. Len ešte poznámka, na mojom obrázku sú halušky sádzané cez haluškovač, takže sú menšie. Chcela som len povedať, do akej polievky sa halušky u nás dávajú. Nič viac.;-) Či sú tam vlákienka, závisí od toho, na čom ich nastrúham. ;-) Preto sa haluškám v niektorých oblastiach Slovenska hovorí strapačky (sú od tých vlákienok akoby strapaté).
    Aby si nechápala zle, nemám nič proti krajovým názvom, práve naopak, a slovo šuprlíky sa mi páči, :yes: , len ma nepresviedčaj, že to nie sú halušky.;-)

    Odpovědět

  • pafca4 pafca4(autorka receptu)

    tejaja: ty šuprlíky se dělají ještě větší, než na vašem obrázku. Něco jako na tomhle obrázku (jen je jiná struktura, hrubší, jsou vidět vlákýnka brambor): https://www.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.bramborove-noky-skvarky.r_id=CZ_2764.html

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    U nás sa halušky dávajú do polievky varenej z bravčového. https://www.toprecepty.cz/recept/2833-polevka-z-ve...

    Odpovědět

  • casino casino

    "Polévku připravíme tak, že do vody dáme vařit kořenovou zeleninu"
    No a kdyby se kořenová zelenina před vařením ve vodě napřed restovala (lépe na másle, než nasucho), tak to by byla polévka par excellence a ne jen běžný zeleninový vývar se zavářkou, že :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    pafca4: Halušky nemusia byť len malé. Pokiaľ sa sádžu, tak sa to robí z lopára, na ktorý sa dá cesto a sádžu sa lyžicou, takže nie sú malé.;-)

    Odpovědět

  • pafca4 pafca4(autorka receptu)

    Coleta: Má to být lehce nakyslé. Já vždy dám octa trochu a pak si případně každý může přidat podle chuti více. Přidat se může vždy, odebrat už ne ;-)

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    A toho octa kolik? má to být kyselé?

    Odpovědět

  • pafca4 pafca4(autorka receptu)

    tejaja: zapomněla jsem napsat, že brambory se strouhají na takové ty malé nudličky, ne na úplnou kaši... A ty šuprlíky jsou spíše takové válečky, nedělají se malé, jako halušky. Co nejdříve uvařím, abych mohla přidat fotku, ze které to bude patrné.

    Odpovědět

  • pafca4 pafca4(autorka receptu)

    SilviaD: určitě pak fotku přidám ;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: šuprlíková polévka

Zapomněl/a jsem heslo