Houbové knedlíky kynuté a houbové knedlíky z rohlíků

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Houby 2 názory

Suroviny

Houbové knedlíky (kynuté):
500 g hrubé mouky
1/2 kostky droždí nebo lžička sušeného
1 vejce
sůl
mléko podle potřeby, přibližně 1/4 l
máslo - kousek pod houby
houby - nejméně 300 g
drcený kmín, mletý černý pepř a česnek
hrst usekané petrželky
Houbové koule:
5 rohlíků
4-5 vajec (podle velikosti)
asi 250 - 300 g hub (nebo hrst sušených)
petrželka nebo pažitka
sůl podle chuti
k podávání rozpuštěný špek nebo dušené zelí
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Houbové knedlíky s droždím:
    Houby připravíme podobně jako na míchanici. Do kastrůlku dáme kousek másla a větší množství nakrájených hub. Osolíme, okmínujeme, opepříme a přidáme utřený nebo prolisovaný česnek a usekanou zelenou petrželku. Dusíme do odpaření šťávy z hub. Houby by měly ztratit asi polovinu své hmotnosti, necháme vychladnout.
    V trošce vlažného mléka rozpustíme droždí. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, vykynutý kvásek s vlažným mlékem a zaděláme těsto. Necháme vykynout. asi 40 minut, znovu propracujeme a při tom přidáme podušené houby. znovu necháme asi 20 minut vykynout a pak vaříme ve vařící osolené vodě asi 20 minut (záleží na velikosti a hlavně síle knedlíků). uvařené ihned propícháme např. špejlí. Podáváme např. k rajské omáčce nebo s plátkem sekané.
    Nebo vykynuté těsto rozděláme na malé kousky, které naplníme vychladlou houbovou směsí, necháme 10 minut vykynout a vaříme je pět minut, otočíme a vaříme ještě jednou pět minut. Hotové vyndáme z vody a hned je propíchneme, aby se nám nesrazily. Na talíři poléváme máslem. Vhodnou přílohou je zeleninový nebo okurkový či rajčatový salát.

  2. Houbové koule z rohlíků:
    Asi 5 rohlíků nakrájíme na malé kostičky, přidáme 4 - 5 dobře našlehaných vajec, mističku hub (sušené předem namočíme a malou chvíli povaříme, vývar slijeme (můžeme použít do nějaké polévky nebo zamrazíme), čerstvé tvrdší houby osolíme a podusíme ve vlastní šťávě s nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Řádně promícháme, tvoříme koule a ty vaříme asi 10 minut. Podáváme polité rozpuštěným špekem nebo vložíme do podušeného zelí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Houbové knedlíky kynuté a houbové knedlíky z rohlíků

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): Moc děkuji za vyzkoušení a mám radost, že ti to chutnalo. Fotky máš jako vždy krásné,<3:yes: hned bych si to s tím zelíčkem dala. (A trochu bych si:yes: to omastila domácím sádlem se škvarkama :-D;-)) Moc a moc děkuji za vyzkoušení a jak ráda říkám, když mám radost - děkuji na stotisíckrát za ty pěkné fotografie, za celý fotopostup! Je to super!;-):-8:-D:-K:yes: Moc zdravím a ještě jednou dík!:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Robila som druhý variant, teda z rohlíkov. Niečo podobné robievam, ale v kuse. Použila som podpňovky (václavky), je ich teraz dosť. Dala som si k tomu kyslú kapustu, bolo to super. ;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: k ynuté knedlíky s s houbami

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít