Hovězí na provázku "Le boeuf à la ficelle"

casino Kuchař: casino

Hovězí maso 11 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

2 l šest hodin tažený hovězí vývar z masa, kostí, zeleniny a koření
500 g hovězí maso z býka (svíčková, nízký roštěnec); maso ovážeme motouzem tak, aby získalo tvar co nejvíce se podobající krychli
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Jídlo by se dalo přirovnat k rostbífu..., ale ten má aspoň pepřem ochucenou chrumkavou krustu
    ***
    PODLE PŮVODNÍCH RECEPTŮ:
    Vývar v hrnci uvedeme do varu a balíček masa zavěsíme tak, aby se nedotýkal stěn ani dna hrnce
    Až vývar znovu zavře, tak balíček vaříme 15 minut
    Po vyndání z vývaru necháme maso 10 minut odpočinout (pod alobalem)
    Krájíme na co nejtenčí plátky a podáváme solené, s hořčicí (dijonskou), blanšírovanou zeleninou a bagetou (třeba i na másle osmahlou)

  2. PODLE casino:
    Do hrnce s vodou nahážeme divoké koření, pak vše na co přijdeme na bylinkové zahrádce (libeček, tymián, majoránku), dále pak "vyčistíme" ledničku (OXO, maggi, vorčestr, sójovku, rybí omáčku). Na množství nehledíme, ničím nešetříme. Chvíli povaříme a pak balíček masa zavěsíme tak, aby se nedotýkal stěn ani dna hrnce
    Až vývar znovu zavře, tak balíček vaříme 15 minut
    Po vyndání z vývaru necháme maso 10 minut odpočinout (pod alobalem)
    Krájíme na co nejtenčí plátky a podáváme solené, s hořčicí (dijonskou), blanšírovanou zeleninou a bagetou (třeba i na másle osmahlou)

Poznámka

RESUMÉ

V obou případech se maso opravdu, ale opravdu podařilo uvařit podle mého gusta: na povrchu ovařené maso bylo ve středu medium rare

V obou případech se maso opravdu, ale opravdu nepodařilo vařením ve vývaru ochutit!!!

Domnívám se, že pokud by maso nelevitovalo v závěsu, ale povalovalo-li by se (špagátem okluntané) jen tak přímo v hrnci, tak se nic podstatného nezmění

***

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Hovězí na provázku "Le boeuf à la ficelle"

  • casino casino(autor receptu)

    Eja57:
    No, máte recht :yes: v podstatě jde o difuzi živin do vývaru, ale stejnou službu jako vývar udělá i roztok soli :-)
    Já uvažoval spíše opačně: zajímalo mě, zda přehnaně navoněný vývar předá během pouhých 15 minut nějakou chuť použitému masu :-)

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Veronika.Hrozna:
    Neznáte https://www.toprecepty.cz/recept/61285-cuketova-ma... 8-(
    No, o nic jste nepřišla :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Veronika.Hrozna: :-D neboj, už to skončí...tipla bych, že pak začne éra dýní...to taky neznáš?;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Cuketa.:-(( Nevím, neznám, co to je ? :-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: To určitě nejsme, ostatně já nepamatuji, že bychom se za ty roky i na Labu dostali my dva dopře:-8
    Stran vaření ve vývaru ( pochybuji, že by Escoffier při vaření dělal něco co nefunguje) ...jejich exaktní mozek asi samou hrůzou vypadne na zem...já si představuji, že pokud vařím krychli/kvádr masa 15 minut ve vývaru, tak se udrží "chuť" masa v mase a vývar to nijak už chuťově neobohatí, ale pokud útvar vložím do vařící vody, tak "chuť " z masa bude proudit do té vody, vývar z toho nebude ale trocha "chuti" z masa se ztratí...princip difuse...ehm...( já Casino asi skoro slyším - "panebože ta je blbá" :-D )
    Ale tady si troufám tvrdit, že jejich oblíbený dvojitý slepý pokus by to potvrdil...

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    No, varovalo jsem vás, dámy :-K
    maris:
    Od toho času co už maso neškrabu nožem, ale melu ho na masomlýnku,, tak na tatarák používám maso z kýty :yes:

    Veronika.Hrozna:
    Doufám, že jste nezešílela až tak, že budete z cukety vařit marmeládu, že :-D:-K

    Eja57:
    Není nic jednoduššího, než v jednom hrnci současně vařit maso zavěšené na provázku vedle masa jen tak na volno a občas do něj drcnout a otočit ho :-) Vsadím gatě, že ve finále na talíři nepoznáte které maso je které :-K
    A když "ono to maso má být neochucené," tak proč, prosímsakra, drtivá většina receptů počítá s povařením masa ve vývaru, he? 8-( Vývaru to samozřejmě neuškodí :yes: ale masu je to šumafuk :no: Myslím, že v tomto bodě nejsme vepři, že :-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Dovolím si se ctěné Casino nesouhlasit - princip je právě v tom, že maso levituje ve vařící tekutině a teplota je ze všech stran stejná...pokud se bude povalovat po dně, tak to prostě nebude ono....
    Obecně platí, že na půl kila masa 15 minut varu, pokud chce někdo spíše medium, tak 3-5 minutek není problém přidat - vyzkoušeno.
    Přemýšlím, co ještě mohli mít doma a do vývaru nepřidali:-D Ale ono to maso má být neochucené, aby vynikla chuť masa, dijonská nebo i třeba hrubozrnná hořčice je nutná...a krájet fakt na tenoučko, nejdřív sehnat opravdu velmi ostrý nůž a pak teprve vařit;-) No vlastně nejdřív sehnat MASO...:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Já už ze zoufalství nad cuketovým šílenstvím zkusím i tohle! Týden a půl se vyhýbám sem nahlédnout a šílenství nepolevuje ! :-D Uff.:-((

    Odpovědět

  • maris maris

    casino: já ten recept znám, z pravé svíčkové, to si dovedu dost dobře představit, ale nikdy jsem ho nedělala, protože by mi té svíčkové bylo líto, biftek je biftek, ať už klasika nebo tatarák;-):-8

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    maris:
    Také rád hodiny vařené hovězí :yes: ale rád i carpaccio:yes::yes: či tatarák:yes::yes::yes:
    Ale tady jde o pouze krátce ovařené hovězí 8-(
    Nebyl jsem štont pochopit, jak maso povařené pár minut v hovězím vývaru chytne jeho chuť :-O tak jsem to napodruhé úmyslně přehnal s ochucením vývaru a v podstatě jsem došel k závěru, že je ganz egal v čem se maso povaří a že by stačila i slaná voda :-D
    Říkal jsem si, že Frantíci mají asi ještě nerezovější patro než já :-8
    No asi jsem některým křivdil...
    ...dnes jsem narazil na tento rcp: https://www.marieclaire.fr/cuisine/boeuf-a-la-fice... (maso se vaří v osolené vodě :-D:-D:-D
    ***
    Maso jsem samozřejmě nevyhodil, ba ani smečce nenabídl...
    ...něco málo jsem sežvejkal :-( zbytek uvařil skoro do měkka, pomlel, smíchal s dvojnásobkem mletého vepřového a upekl sekanou par excellence :-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Mám ráda chuť vařeného hovězího masa, asi bych si, při vší úctě k Vám;-), vybrala tu klasiku :-), ale určitě bych si pochutnala na obou variantách:-8

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo