Variace na katsudon

Eja57 Kuchařka: Eja57

Doba přípravy: 30 minut Drůbeží maso 11 názorů

Suroviny

2 kuřecí prsní řízky
trojobal - mouka, vejce, panko strouhanka
2 porce nejlépe jasmínové rýže
2 dl velmi silného vývaru (hovězí, kuřecí, gelový bujon)
1 středně velká cibule
3 PL sojové omáčky
1 PL rýžového octa
1 vejce
k podávání dle chuti chilli paprička, nasekaná petrželka
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí prsní řízky obalíme klasicky v trojobalu - panko strouhanka je tam důležitá. Smažíme obvyklým způsobem. Dáme vařit rýži, nesolíme.

  2. Do pánve dáme vývar, ochutíme sojovkou a střikem rýžového octu, přivedeme k varu, přidáme cibuli na kroužky a na plném plameni redukujeme do změknutí cibule.

  3. Hotové řízky nakrájíme na plátky a pokud možno tvarově vcelku vložíme do zredukovaného vývaru s cibulí, stále ještě na plotně na plný výkon, polijeme rozšlehaným vajíčkem (nebo nalijeme do vývaru vedle řízku), necháme vejce trochu ztuhnout.

  4. Do misky dáme rýži, nahoru položíme plátky řízku s vejcem a přidáme trochu sosu s cibulí. Kdo chce, posype petrželkou a chilli papričkou.

Poznámka

Katsudon je tradiční japonské jídlo - ve volném překladu znamená vepřový řízek v misce s rýží. Existuje hodně variací, i ta s kuřecím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Variace na katsudon

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    magdalenka: V tom prvom odkaze je cena 5 € za kilo, čo sa mi veľa nezdá. Napr. v tomto recepte na 2 prsné rezne tej strúhanky veľa nepôjde. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    magdalenka: áno, súhlasím, rezně pre desať ĺudí bysom z něj tiež nerobila, ale v niektorých receptech má zmysel:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: Väčšinu potravín kupujem mimo Slovenska, kde sa viac zdržujem. Cena je taká, ak sa dobre pamätám, mohla som sa pomýliť, ja sa s číslami veľmi nekamarátim. Odchádzam na dovolenku, tak už do obchodu nejdem, inak by som sa pozrela. Ale aj 10 éčiek za kilo, ako dáva Eja, sa mi zdá (už z princípu) veľa.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    bofinka: :yes: ten výsledný tvar je podle mne podstatný, složení toastového chleba je v podstatě stejné jako u originál panko...děkuji za prima návod
    Fígl není ve složení, ale ve struktuře. Při smažení skoro nenasákne tuk - je to dobře vidět, když se přeloží řízek k odsátí tuku na ubrousek a trojobal zůstane křupavý i při ponoření do sosu na chvíli - proto jsem v receptu panko udávala jako dost důležitou ( no a mně chutná - kuřecí řízky jinak nedělám)

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Panko strouhanku si udelate tak, ze zbavite bily toustovy chleb kurky, nakrajite ho na vetsi kusy (cca 10 cm) a nechate ho mirne zaschnout - cca 2 dny. Pak ho nastrouhate na hrubem struhadle (typu okurkovy salat) .
    V mixeru Vam vzniknou jen vetsi drobky, ale panko strouhanka ma mit ve vysledku tvar slzy. Lze pouzit i mixer, ale chce to sablonu na okurkovy salat, ne pouze obvykle dlouhe noze

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    magdalenka: já kupuji na Rohlíku 200 g za 50 kč....

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    Lenunka: jojo, taky to jde, ale originál panko je prostě jiná, jsou to takové jako jehličky...já už klasickou vůbec nepoužívám, dle charakteru receptu buď panko nebo kukuřičnou strouhanku...

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    já jsem četla, že pokud někdo nemá panko strouhanku, stačí rozmixovat toustový chléb, ne na kaši:-), a obalit to v něm
    https://www.womanonly.cz/panko-strouhanka-naucte-s...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    magdalenka: áno, rozdiel je naozaj veľký, ále možeš aj obyčajnú strúhanku....

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Krásny recept, zrozumiteľný popis. Panko nekupujem, zdá sa mi 20 euro za kilo veľa. Myslíš, že je to naozaj poznať na výsledku, ak použijem obyčajnú strúhanku?

    Odpovědět

TIP dne na email

Zapomněl/a jsem heslo