

Čokoládový dort bez mouky
Doba přípravy: 60 minut 12 porcí Dorty 10 názorů
Suroviny
- Korpus:
- 7 vajec pokojové teploty
- 450 g čokolády na vaření
- Krém:
- 350 g čokolády na vaření
- 250 ml horké vody
- Dále:
- díl ledu
- díl studené vody
Postup přípravy receptu
Vejce vyndejte z lednice, aby se stihla trochu ohřát, poté oddělte bílky do větší mísy a žloutky do menší misky.
Bílky vyšlehejte na sníh.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
Do čokolády postupně přimíchejte (nešlehat) žloutky a následně i postupně přimíchejte i sníh z bílků. Sníh zamíchávejte krouživými pohyby, takzvaně jej překládejte, abyste zbytečně nepřišli o bublinky a těsto zůstalo nadýchané.
Těsto nalijte do formy o průměru 25 cm a dejte péct na 170 °C po dobu 15-30 minut. (Po 15-i minutách zkontrolujte korpus špejlí a pokud bude nedopečený, pečte dalších 15 minut.) Po upečení nechte zcela vychladnout a poté vrch korpusu (asi 2 cm) rozdrobte a nasypte do mísy. Toto drobení použijete jako finální vrstvu dortu.
Do větší odměrky (může být i miska) nasypte díl kostek ledu (doporučuji cca půl litru) a díl studené vody. Do druhé menší odměrky (misky) dejte 350 g kousků čokolády na vaření, 250 ml horké vody a promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Mísu s čokoládou dejte do větší misky s vodou a s ledem a v této ledové lázni čokoládu šlehejte cca 2 minuty, dokud nezhoustne v čokoládový krém. Pokuste se krém nepřešlehat, jinak díky vlivu chladu příliš ztuhne a hůře se s ním pracuje.
Krém natřete na korpus, uhlaďte a nakonec nasypte drobečky korpusu. Drobečky pouze lehce stlačte dlaní do krému, aby se příliš nesypaly a můžete dort vyndat z formy.
Poznámka
https://www.youtube.com/watch?v=piRmMsm-Vw4
O čokoládě
Pokud chcete dort více hořký, použijte vysokoprocentní (70 – 80%) čokoládu.
Nám doma chutnal nejvíc dort s čokoládou asi 52%, který je akorát sladký, akorát hořký a má plnou čokoládovou chuť. Pokud ale nejste příliš na sladké, doporučuji upéct korpus z čokolády na vaření a krém připravit z vysokoprocentní (80+ %) čokolády.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Čokoládový dort bez mouky
-
casino: já miluji čokoládu a tenhle dortík byl fakt famózní...příště ho zkusím s víceprocentní čokoládou, mám ráda hlavně hořkou :)
-
Verunka32:
Tak se to vysvětlilo
Mimochodem, chladící efekt použité lázně s ledem lze zvýšit přidáním pár PL obyčejné kuchyňské soli
***
Četl jsem nahlas suroviny...
U korpusu paní casinová zalapala po dechu...
U krému vyskočila a vrátila se se sklínkou cholagolu...
Až se jí ulevilo, tak prý že toho krému by si ráda lízla...
Já takyjejí přání je mi (někdy) rozkazem...
-
Verunka32: přesto jsem ty "válce" opravila na "mísy", v přiloženém videu z "čarujeme" jsou také použity mísy - pokud používáš jiné nádobí, tak ho raději vyfoť, protože takto byl text velmi zavádějící a jistě by vyvolal další a další ohlasy. Ale je to hodně zajímavé, co jde vytvořit z tak málo surovin, někdy zkusím, líbí se mi to
-
casino: nevěděla jsem jak to nazvat :D nedávám to do misky, ale jakoby do velké (dlouhé) odměrky :D prostě jsem dala menší do větší, pro mě to bylo lepší než v miskách, tam to trvalo strašně dlouho to šlehání a tuhnutí
-
casino:
no, já jsem si to přeložila na "velká mísa s ledem a menší miska s čokoládou"
-
"Do většího šlehacího válce... Do druhého menšího šlehacího válce..."
No, že by se něco ztratilo v překladu? -
Eja57: super, děkuji moc :)
-
Verunka32: ne přes "upravit recept", ale cestou "přidejte fotografii"
-
Lenunka: já bych ráda smazala tu fotečku, ale když dám upravit recept, tak mi to nenabídne sekci s fotkami :( chtěla jsem nějakou hezkou fotku :D pod to jsem dala ty svoje :)
-
pěkný dortík
, tu fotku z youtube ale smaž, sem se přidávají jen vlastní
https://carujeme.cz/nejcokoladovejsi-dort-na-svete...