Stírka

Merylas Kuchařka: Merylas

cca 6 Sladká jídla 4 názory

Suroviny

200-220 g hrubé mouky - dle potřeby
špetka soli
2 vejce
-------------------------------------
1 -1,2 l mléka - dle potřeby
špetka soli
40 g másla
40 - 60 g krupicového cukru - dle potřeby
ovoce na dozdobení
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z hrubé mouky, špetky soli a vajec vypracujeme tuhé těsto, které nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Nastrouhané těsto necháme cca půlhodinku až hodinu proschnout.

  2. Lehce proschlé strouhání vsypeme do horkého, osoleného mléka a na mírném příkonu tepla vaříme zhruba 10 -12 minut, až je měkké. Ze začátku promícháme občas, později stále. Mléko dáme dle potřeby, podle toho, jakou hustotu stírky zvolíme. Nakonec vmícháme máslo a cukr dle potřeby.

  3. Můžeme konzumovat jak teplé, tak vychlazené. Uvařenou stírku dáme do kompotových nebo jiných misek a po vychladnutí vyklopíme na talíř, kde ji dozdobíme ovocem.

Poznámka

Zdroj receptu: Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 77 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

    Zobrazit další alternativy

    Ohodnoťte recept: Stírka

    • Merylas Merylas(autorka receptu)

      Eja57: Někdy je fajn, vrátit se v čase. :-8

      Odpovědět

    • Eja57 Eja57

      Merylas, vrátila jsi mne o půl století zpátky:-K to je určitě to, co dělávala moje ostravská babička - taková mléčná kaše s moučnými nočky...u nás vždycky s jejím skvělým rybízovo-angreštovým kompůtkem ( kompůtek u nás jako název v rodině přetrval desetiletí - prostě dobrý domácí kompot....)

      Odpovědět

    • Merylas Merylas(autorka receptu)

      Radmila medvidek: Děkuji, jsem moc ráda, že se Vám recept líbí a vrátil Vás, i když jen ve vzpomínkách, o mnoho let zpátky. :-8 Stírku dělala občas ještě moje maminka, ale na chuť jsem jí v dětství moc nepřišla. Ale teď už se není koho zeptat, na přesný postup. Protože mám pocit, že maminka udělala jen takovou drobenku a nedělala těsto a nestrouhala ho. Tu drobenku zavařila do mléka a udělala kaši. Takže v té kaši byly takové cucky, nebo jak to napsat a to mi právě moc nechutnalo. Tento recept jsem našla v jedné z kuchařek Jak šmakuje Moravskoslezsko a musím říct, že mi takto připravená stírka opravdu chutnala. Tak alespoň v pozdní dospělosti.:-) :-K

      Odpovědět

    • Radmila medvidek Radmila medvidek

      Moc dekuji za tento recept - je to oblibene jidlo detstvi meho tatinka (82). Vzdy na nej s laskou vzpominal a dokud zila babicka, tak i jako dospely u ni skemral, at "stirky" udela... Jsme z Moravskoslezskeho kraje, takze dobre zname. Je to jidlo chudych, jidlo proste, ale necim pohodove... Diky!:yes:

      Odpovědět

    TIP dne na email

    Tématické fráze: stírka sladké jídlo stirky top recepty stirky recept stírka recept stirka top recepty

    Zapomněl/a jsem heslo