Rychlé lívanečky s jahodami - vzpomínka na dětství

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

pro 1 osobu Pro začátečníky 0 názorů

Suroviny

½ hrnku (4 vrchovaté PL) polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
špetka soli
1 KL cukru (někdy vynechávám)
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
1 vejce
asi ¼ hrnku mléka (i více, podle potřeby)
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme všechny suché ingredience, promícháme je, přidáme vajíčko, rum a po částech metličkou zamícháme mléko tak, aby vzniklé těstíčko bylo hustší, ale stále tekuté.

  2. Hotové těstíčko necháme cca 5 minut odpočinout, ale pak už ho znovu nemícháme, abychom „nevyhnali bublinky“, které kypří těsto. Já nabírám těstíčko lžící na pánev s dostatečně ohřátým olejem, smažím při střední teplotě, na menší pánev se mi najednou vejdou 3 lívanečky. Z uvedeného množství jsem měla 9 lívanečků velikosti menší dlaně.

  3. K lívanečkům si dělám vidličkou rozmačkané jahody, trochu pocukruji moučkovým cukrem a na jahody přidám zakysanou smetanu. Ale každý si lívanečky ochutí podle svého, třeba pomaže marmeládou a ozdobí jogurtem.

Poznámka

Když jsem byla malá, jídávala jsem tuhle dobrotu udělanou z lesních jahod, pocukrovanou a zalitou sbíranou smetanou od kravičky. No to ale bylo jen o dovolené...moc na ty lívance s lesními jahodami vzpomínám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Rychlé lívanečky s jahodami - vzpomínka na dětství

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo