Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 249 kJ / 1 733 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 45,85 g |
Tuky | 7,11 g |
Vláknina | 39,58 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,01 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 351,50 g |
Postup přípravy
Vymícháme těsto, spíše takovou lepivou hustou hmotu, není třeba moc hnětat.
Těsto dáme do formy (v mém případě vymazané). Někdo vymazávat nemusí, případně vyloží papírem.
Uhladíme stěrkou, nebo rukou lehce namočenou ve studené vodě. Povrch můžeme posypat semínky (v mém případě konopné, drcené, ale není nutné) a necháme kynout 2-4 hodiny. Osobně nechávám kynout v troubě zapnuté na cca 30°C asi 2 hodiny, krásně vykyne do plné formy. Po vykynutí vyndám chléb, nechám troubu rozehřát na 220-230°C. Pečeme 10-15 min, poté přikryjeme alobalem na 10-15 minut, aby se nepřipálil. Pak odkryjeme a dopékáme 10-15 minut.
Doba pečení se může lišit, záleží na vaší troubě a zkušenostech s ní. Krok 3: Chléb vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřízce, nejlépe 12 hodin.
Zveřejněno 10. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celožitný kváskový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M4kP
Moje poznámka
Celožitný kváskový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M4kP
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 4 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 8 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 3 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 3 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 5 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 5 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 5 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 5 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 6 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 8 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 8 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 8 hodinami
Tématické fráze:
celožitný chléb recept,
recept na celozitny chleba,
kvaskovy chleb,
celozitny chleb,
celožitny chleba,
recept na celožitný chléb,
zitny kvaskovy chleb,
kváskový chleba recept,
kváskový chléb recepty.cz,
kváskový chléb recept,
jaké množství kvásku na kilogram mouky,
kváskový chléb top recepty,
semínková cihlička,
rozkvas a kváskový chléb plus rozkvas,
recept na kváskový chléb plus rozkvas,
recept chléb,
celozitny chleba receot,
kdy je pripraveny rozkvas na kvaskovy chleb,
kváskova zitna cihlicka,
recept celožitný domácí chléb
Suroviny:
mouka žitná,
voda,
kvásek,
mouka žitná chlebová,
voda,
sůl,
Komentáře (12)
Dajda: Ale ja neposuzuji neci zkusenosti, nehodnotim, nekritizuji, jen rikam at to nejdrive vyzkousi a pak ochutna. Obdivuji lidi s vasni a zalibou v necem, plusem je, kdyz o tom pisi blog, zverejnuji recepty.
Kazdopadne nekolikrat sem vyzkousel recepty z ruznych zdroju a stranek, dokonce sem pak i napsal pochvaly, nekdy i komentare na upravu kdy to nesedelo a dotycny to ze sveho webu vymazal, coz mi prijde zvlastni. No a nekdy se dle receptu pokrm nedal jist.
Vyzkousejte, pripadne si sul snizte jak uznate za vhodne, me jde o vysledek, coz je chutny chleba na hony vzdaleny tem obchodovym rozpekum a pseudo poctive vyrobe.
Ještě upravuji - teď píšeš 12-15 g, ale v receptu máš pouze tu horní hranici. Proto mě to zarazilo.