

Jelení ragú
Suroviny 3-4 porce
- 350 g jeleního masa na guláš
- 3 dkg špeku
- 1 červená cibule
- 1 bílá cibule
- 2 střední mrkve
- 1 petržel
- cca 1/3 celeru
- 1 plechovka (70 g) rajského protlaku
- 2 dl bílého vína (použila jsem bez alkoholu)
- 2 PL slunečnicového oleje
- 0,75 l vody + více dle potřeby
- Koření:
- 10 kuliček jalovce
- 6 kuliček nové koření
- 4 bobkové listy
- 20 kuliček barevného pepře
- 1 1/2 lžičky himalájské soli
Postup přípravy receptu
Špek nakrájíme na malinkaté kostičky (lépe se vypeče). Mrkev očistíme a nakrájíme na tenčí půlměsíčky, petržel a celer očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Obě oloupané cibule nakrájíme nadrobno.
Všechno koření rozdrtíme nahrubo ve hmoždíři. Maso, pokud má blány, odblaníme a nakrájíme na větší kostky.
V hlubokém hrnci vyškvaříme špek do škvarků, přidáme zeleninu a cibuli, olej a orestujeme. Jakmile trochu zelenina změkne, přihodíme všechno koření, smícháme a necháme chvilku restovat (dobře se promíchají chutě), dokud vše trošku "nechytí" barvu. Poté přidáme maso a stále necháme restovat, než se zatáhne.
Zalijeme vínem a necháme pod pokličkou chvilku dusit, až se víno téměř vypaří. Přidáme vodu, protlak a necháme na mírném plameni dusit, dokud maso nezměkne, cca 2,5 hodiny, vodu přiléváme jen pokud se již vypařila, ale na mírném plameni by se to nemělo stát. Konečná směs by neměla potřebovat ani zahustit.
Podávala jsem s vekou, ale je výborné například s pečenými brambory,
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jelení ragú
K receptu nejsou žádné komentáře.