Šneky s vanilkovou náplní

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 sušené droždí nebo půl kostky čerstvého
250 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěného másla
1 žloutek
Dále:
800 ml mléka
2 vanilkové pudinky - sypké
4-5 lžic cukru krupice
50 g másla + máslo nebo olej na vymazání formy
rozinky nebo brusinky - nejsou nutné

Postup přípravy receptu

  1. Mouky nasypeme do mísy, přidáme vanilkový cukr a vše promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, droždí, přidáme žloutek, zalijeme polovinou mléka a mírně promícháme na řidší kašičku, poté přilijeme zbylé mléko, vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout zhruba 45 minut.

  2. Během kynutí těsta uvaříme z mléka, cukru a pudinků tužší pudink, do kterého vmícháme po uvaření (již bez vaření) 50 gramů másla a necháme zchladnout. Postačí, když bude vlažný. Milovníci brusinek nebo rozinek je též mohou vmíchat do pudinku dle vlastní chuti.

  3. Po vykynutí těsto zlehka ještě jednou propracujeme a na pomoučněném stole rozválíme na tenký obdélníkový plát, který potřeme připraveným pudinkem. Potřený plát svineme na délku do rolády, kterou pokrájíme nití na zhruba 12 dílů, které naskládáme do koláčové nebo dortové formy (32 cm), případně pekáčku vymazaného máslem nebo olejem, nebo vyloženého pečícím papírem, který potřeme máslem nebo pokapeme olejem a necháme ještě 10 minut odpočinout.

  4. Formu vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme přibližně 40 minut, dozlatova. Lze upéct i v remosce o průměru cca 32 cm a to bez odpočinutí, zhruba 45 minut.

  5. Po zchladnutí šneky od sebe oddělíme, posypeme (nemusíme) moučkovým cukrem a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Šneky jsou vláčné, nadýchané a dají se použít jako sladké pohoštění nebo sladký oběd.

Komentáře k receptu Šneky s vanilkovou náplní

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Buchyna: ...díky:-K:-K:-K ...můžete je dát klidně i na plech, s větším rozestupem, když nechcete dopustit při nabytí spojení;-):-K

    Odpovědět

  • Buchyna Buchyna

    Receptík vypadá lákavě, jen mám dotaz, zda šneci musí být na sebe nalepené, nebo se tak přilepily během pečení. A taky dávám bodík!;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    recepty73: Jeden mi mohl nechat, ne ! Byly krásné a hezky voněly po celé kuchyni! :-(( Prý si je dá po cestě. Jak ho znám, tak domů už žádný nepřinese! ;-) Byly ještě horké ! ;-(
    Právě jsem poslední kus masa narvala do sáčku a dala mrazit. Ještě , že manžel pomohl s ořezáváním a čištěním, jinak bych se s tím patlala do osmi!

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: ...skvělý barter:-D:yes: ...já bych ho do kuchyně příště klidně pustil znovu;-):-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Nepošlu, tvoje šneky, jsem právě vyměnila za telecí z domácího chovu! :-D Ještě, že jsem ofotila hned po vytažení z trouby a před vložením do trouby. To mě nenapadlo, že kamarád s masem, si vezme do krabice tvoje šneky a to všechny! Příště ho do kuchyně nepustím!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Prave se chladi....Delala jsem tvuj recept a krem s vajicky bez pudinku, husty dle tebe, aby to nevyteklo pri krajeni.Poslu fotku, az ochutname.:-*

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eficka82: ...jsem rád, že Vám byl recept inspirací, děkuji za pěkné foto, které potěší každého autora receptu a velmi mne těší Vaše spokojenost :-K:-K:-K
    mtvrdikova: rihana: ...dámy, bude mi potěšením_-K_-K_-K
    casino: ...vařím a peču podle svého, Frantík neFrantík, nebo přihřátá polívčička na Labu?;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Myslím, že se do toho pustím, jen nevím, který recept. Láká mě ten Váš, s tím vajíčkovým vanilkovým krémem!;-) Konečně se mi podařilo koupit vanilkové lusky, sice nevalné kvality, ale přece......, takže mohu uvařit i krém , asi je stejný, jako do větrníků a věnečků ..... <3

    Odpovědět

  • Eficka82 Eficka82

    Vyzkoušeno a musím pochválit, s těstem se moc dobře pracovalo - použila jsem tedy hl.špaldovou a celozrnnou špaldovou -pšeničnou používám minimálně.Měla jsem trochu strach z množství pudinku, ale je ho opravdu akorát :yes: Stihla jsem vyfotit, než se na to vrhli hladovci :-D přidala jsem s dovolením fotku a bodík ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    ...a Frantíci čemusi podobnému říkají Chinois /ČÍŇAN/ :-)
    https://www.labuznik.cz/recept/cinan-moucnik-s-van...

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Taky se mi to líbí a není to nijak složitý. Asi vyzkouším.;-)

    Odpovědět

  • mtvrdikova mtvrdikova

    Jé ty vypadají super:yes::yes::yes: brzy upeču.

    Odpovědět

Tématické fráze: jak upéct kynuté skořicové šneky-videorecept sneci s vanilkovou náplní