Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

25. 5. 2020 16:40

Suroviny pro 4

4

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 524 kJ / 1 559 kcal
Bílkoviny212,50 g
Tuky60,54 g
Vláknina12,55 g
Cholesterol 507 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy36,75 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Babička byla z řeznické rodiny a uměla dobře vařit. O guláši říkala - dej stejnou hromádku cibule jako masa, udělej ji na sádle s olejem hezky hnědou, nedělej malé množství, raději víc než míň, papriku vždy do tuku a dej mu čas - hezky pomalu a hlavně žádnou mouku a na papiňák zapomeň.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marie Svarcova Marie Svarcova

27. 5. 2020 09:17

Eja57: :yes::-K přesně tak :-) Hezký den

Marie Svarcova Marie Svarcova

27. 5. 2020 09:16

rihana: já vůbec nemám pomalý hrnec, jen to pomalu peču (i ptáčky, svíčkovou, kachnu atd.). Mám nádobí Ultra Pro ale než jsem si ho koupila stačil obyčejný dvoj-pekáč nebo kastrol s víkem. To je podobné jako vývar - hovězí nechám "táhnout" klidně 6 i více hodin a chuť s vývarem z papiňáku se nedá srovnat. :-):-K hezký den

Eja57 Eja57

27. 5. 2020 08:48

rihana: na tento recept fakt trouba a hooodně pomalu
Jinak pomalý hrnec :yes: mám a :yes:, doporučuji.
Guláš z Papinova hrnce je prostě rychlovka, nedá se chuťově srovnat...já tedy vůbec papiňák nee, kdysi dávno skončil v popelnici....

rihana

27. 5. 2020 08:15

Marie Švarcová: už dlouho uvažuji o zakoupení toho pomalého hrnce a jak píšete, asi na tom něco bude.

Marie Svarcova Marie Svarcova

26. 5. 2020 12:37

magdalenka: děkuji za komentář a přeji hezký den :-):-K

Marie Svarcova Marie Svarcova

26. 5. 2020 12:37

Dajda: :-):-K díky

magdalenka magdalenka

26. 5. 2020 12:35

Marie Svarcova: ako popisuješ to prevarenie usmaženej cibule až do odparenia vody, tak som si spomenula na vychytávku, naučila ma ju nie babička (nezažila som ani jednu), ale staršia sestra. Na tuku osmažím cibuľu, podlejem trochou horúcej vody, len aby bola zaliata cibuľa, robím to na sporáku. A necháme prevariť, odpariť, strážim. Celkovo trikrát, vždy aby sa voda odparila, úplne na tuk, až potom mäso atď. Kedy ako sa ponáhľam, niekedy dvakrát. V podstate je to princíp ako od tvojej babičky, len to opakujeme viackrát. Pekný deň!

Dajda Dajda

26. 5. 2020 11:10

Marie Svarcova: Naprosto s Vámi souhlasím, co se týká masa připravovaného v papiňáku. Maso v papiňáku se sice uvaří rychle do měkka a skoro se rozpadne, ale na takové zvláštní provázky ….. není to ono!

Marie Svarcova Marie Svarcova

26. 5. 2020 10:30

rihana: Díky za komentář :-), rozdíl chuti masa dělaného pomalu a v papiňáku je nesrovnatelná ale když opravdu není čas nedá se nic dělat. Kdysi jsem četla, že Guláš vymysleli maďarští pastevci (původně jako polévku) vařili v kotlíku celý den, když se zaběhla ovce a oheň vyhasl, rozdělali nový a tak dokola a uvařili nejskvělejší guláš..,. pak ale přišel pan Papin a všechnu tu krásu zkazil . :-)je to jen takové povídání pro usmání , nic ve zlém. :-K Hezký den

Marie Svarcova Marie Svarcova

26. 5. 2020 10:21

Majkaa: souhlasím, také jsem to dělávala, když jsem vařila pro hodně lidí a bylo potřeba víc omáčky, to je takový ten "klepší hospodský" , pak je dobré ten chléb předem namočit.:-) Díky za komentář, hezký den :-K

rihana

26. 5. 2020 10:09

Také trochu zahustím chlebem, mám ráda tu chuť. Jen se nedokážu vzdát papiňáku, jelikož je to rychlovka a myslím, že se tím chuť masa nijak neovlivní.

Majkaa Majkaa

26. 5. 2020 10:02

Cibule opravdu gulášek dobře zahustí, ale já k tomuto účelu mám ve sklenici s víčkem nastouhaný starý dobře proschlý chleba, kdyby potřeboval ještě zahustit;-)

Marie Svarcova Marie Svarcova

25. 5. 2020 18:55

Eja57: no o tom to je - čím víc tím je lepší a ohřívaný nejlepší , ale ty hospodské jsou kvůli množství omáčky zahušťované (většinou chlebem ale někdy to dělají i moukou a to já nerada) :-) díky za komentář :-K

Eja57 Eja57

25. 5. 2020 18:50

To je Guláš..s velkým G:yes::yes::yes:
Dělám prakticky úplně stejně, včetně poměru maso/cibule a dušení v troubě.
( Jen pro pobavení - dělala jsem před lety guláš pro velkou společnost - z pěti kila masa - ještě teď když si na to krájení vzpomenu tak mě bolí ruce.., ale byl to jednoznačně nejlepší guláš, jaký jsem kdy uvařila...takže docela věřím tomu, že jedno z tajemství dobrého hospodského guláše je právě to množství....prostě kotel....)

Marie Svarcova Marie Svarcova

25. 5. 2020 17:44

bohynovka: <3 určitě si pochutnáte , dejte vědět a mějte se super i zdravě :-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: kližka hovězí, sádlo, olej, cibule, paprika sušená sladká, kmín drcený, sůl, pepř, vývar hovězí, česnek, majoránka, cibule

TopRecepty.cz

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rA5k