Řízky z hovězí kližky

Suroviny

1200 g hovězí kližky vcelku
Na marinádu:
200 ml podmáslí
1 lžička mletého zázvoru
2 lžičky granulovaného česneku
1 lžíce nasekaných lístků libečku
Na obalení:
hladká mouka
vejce
strouhanka
Na smažení:
2 lžíce oleje
2 cm silný plátek másla
Dále:
3 větší brambory
3 cm silný plátek másla
sůl
celý kmín
nakrájené lístky petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Z hovězí kližky vyřízneme středový tvar (váleček) a ten nakrájíme na plátky. Ty z obou stran naklepeme a naložíme do marinády. V lednici necháme uležet do druhého dne.

  2. Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtiny, vložíme do nádoby pomalého hrnce (dále jen PH), osolíme a posypeme kmínem.

  3. Plátky masa vyjmeme z marinády, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Tento postup zopakujeme ještě jednou. Poté je v pánvi na rozehřátém oleji s máslem prudce osmažíme do zlatavé barvy.

  4. Osmažené plátky navrstvíme vedle sebe do PH na brambory, na ně opatrně slijeme tuk z pánve a na maso dáme na tenké plátky nakrájené máslo. Hrnec zakryjeme poklicí, zapneme na II. stupeň a necháme pracovat 4 hodiny.
    Jídlo na talíři posypeme petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Podařilo se mi nakrájet 8 menších plátků na řízky. Zbytek masa jsem použila na vývar.

Komentáře k receptu Řízky z hovězí kližky

  • medanek: Ninuš děkuji:-KDíky i za info a název,hned jsem šla na google a mám opět další znalosti k dobru:yes:Já jsem se nikdy s řízkem z hovězího masa nesetkala.Z kližky v PH byly šťavnaté a měkkoučké.Budu je někdy muset vyzkoušet usmažit i z nějakého kvalitního hovězího,na pánvičce:-8

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Anna Kocikova: Aničko já dělávám řízky i z hovězího, dříve se dělalo i v hospodách a jmenovalo se to Porthaus. Z kližky jsem nezkoušela, ale proč ne? Mně by určitě moc chutnalo :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Eja57:Moc děkuji:-K My milujeme kližku:-QA tak mě napadlo,jak by asi chutnaly řízky.V obyč.troubě by byly asi jako podrážka,to jsem neměla odvahu a tak jsem zkusila v ph.Už jsem dělala i z vepřového masa podle rcp tady na Top,ale obalovka úplně slezla:-(Tak jsem tady zkusila obalit 2 krát a obalovku hodně přitlačit a vyšlo to.Masíčko bylo díky marinování hezky provoněné a křehké:-8Jen ty brambory chytly takovou neobvyklou barvu:-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Mám PH, mám ráda PH ....ale tady jen tiše zírám...recept i foto:yes::-K

    Odpovědět