Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horské halušky

Halušky jsou oblíbenou a tradiční pochoutkou u našich slovenských sousedů. Připravit je můžete i na rychlý oběd nebo večeři. Není to nic složitého, halušky podávané se směsí restovaných brambor a paprikášem připravíte do půl hodiny.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2-3 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 354 kJ /
1 519 kcal
Bílkoviny54,41 g
Tuky33,55 g
Vláknina15,56 g
Cholesterol 54 mg
Sodík 446 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy243,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V misce promícháme mouku se solí. Po částech přiléváme vodu a promícháváme nejlépe lžící, až vznikne husté, ale tekuté těsto. Krok 2: Přidáme olej, promícháme a dáme stranou. Do většího hrnce dáme vařit vodu a když začne vřít, přidáme sůl. Krok 3: Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Paprikáš nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku nasekáme. Krok 4: Brambory uvaříme do měkka v páře v mikrovlnné troubě na 800W 5 minut (nebo v osolené vodě v malém hrnci na plotně). Krok 5: Současně na rozehřátou pánev dáme sádlo a na něm osmažíme cibuli. Přidáme paprikáš (nebo klobásu krájenou na kostičky) malou chvilku restujeme, přidáme papriku, promícháme a odstavíme. Vmícháme uvařené brambory. Krok 6: Do vařící vody přes haluškovač s většími otvory nebo rovnou z prkénka pomocí nože uděláme halušky a promícháme. Když vyplavou na povrch, necháme maximálně 2 minuty povařit a scedíme přes haluškovač nebo vybereme sběračkou k tomu určenou. Krok 7: Halušky lehce promícháme se směsí na pánvi. Podáváme posypané cibulkovou natí, s kyselou okurkou nebo salátem podle chuti.

TIP: Bramborové halušky - jednoduchý a levný recept

Zveřejněno 23. 7. 2020

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept s podrobným fotopostupem jsem udělala na přání několika kamarádek, které tuto dobrotu neznaly a ochutnaly. Je to dědictví po dobré tchýni mé dcery, dělávala je s domácím uzeným nebo klobásou.

Pokud bude mít někdo námitky, že to nejsou halušky, tak mohu dodat, že na halušky je spousta receptů: moučné, bramborové, máslové, bylinkové, bez vejce nebo s vejci. Např: Hrníčkové halušky, Staročeské halušky, Falešné halušky, Halušky z hladké mouky, Jednoduché halušky, Halušky z brambor, Halušky z polohrubé mouky atd., takže je možné si vybrat nebo zkusit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Horské halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jpmv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Horské halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jpmv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Ivana Ch: :-) díky a dobrou chuť :-K hezký večer

Neznám, ale vyzkouším

maiva: :-) moc děkuji :-K hezký zbytek dne

Pěkný recept, inspiraci se meze nekladou:yes:

MamlajdaD: :-) moc děkuji, ještě mám trochu pro další kámošku, která se na ně také těší , je to jednocuché, rychlé a moc dobré, už je tak dělám skoro 40 let a vždy všem chutnaly . <3 Děkuji za hezký komentář a přeji krásný zbytek dne :-K

Moc pěkně popsaný recept, bezva fotodokumentace! :yes: Asi bych se hlásila, kdyby něco zbylo. ;-):-D Ale ono asi nezbylo! :-( Takováhle jídla mám moc ráda, <3:-8 i když stejně ráda se zakousnu do kusu pořáného masa. :-D Až na ty halušky přijde řada, tak zkusím, udělám! :yes: Zdravím! :-K:-K:-K

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej slunečnicový, sůl, brambory, paprikáš, cibule, sádlo, cibulka jarní, paprika sušená sladká, chilli, sůl

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu