Fazolové lusky v lehce pikantní omáčce

Suroviny

500 g čerstvých fazolových lusků
60 g slaniny
2 jarní cibulky (bílá část)
2 lžičky másla
lžička mleté papriky
lžička hořčičného semínka (pro pikantnost)
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké chilli omáčky (místo cukru)
cca hrnek mléka + vývar z kostí nebo lusků
smetana na zjemnění
sůl
bílý pepř
3 kuličky nového koření
malý bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Fazolky očistíme, odkrojíme tvrdé konce a uvaříme v osolené vodě na skus. Lusky scedíme, zprudka zchladíme a necháme okapat. Drobně nakrájenou slaninu vyškvaříme a přidáme najemno nakrájenou cibulku. Orestujeme dozlatova a přidáme hořčičné semínko a papriku. Po zamíchání dáme mouku, opražíme a zalijeme mlékem a vývarem.

  2. Omáčku osolíme, přidáme koření, bobový list a povaříme asi 12-15 minut. Do omáčky vsypeme fazolky a společně krátce povaříme. Omáčku dochutíme sladkou chilli omáčkou (kdo nechce, nahradí špetkou cukru) a pepřem. Podáváme s vařenými bramborami a vejcem nebo vařeným hovězím masem.

Poznámka od kuchařky

Při tepelné úpravě hořčičného semínka vynikne příjemná ostrost a ochutí různé polévky, omáčky, pečená masa nebo zeleninu.

Komentáře k receptu Fazolové lusky v lehce pikantní omáčce

  • mika59 mika59(autor receptu)

    chiara: Fazolky nejsou jako fazole ty se solí až nakonec. Fazolkám to nevadí. A děkuji budu ráda za vyzkoušení :-K

    Odpovědět

  • chiara chiara

    Tak tohle určitě vyzkouším, vypadá to lákavě a pro mně je hlavní, že ta omáčka nemá bílou barvu:-D. Jen bych možná do omáčky dala napřed fazolky a teprve po provaření solila. Neztvrdnou vám když solíte hned?

    Odpovědět