Křehký koláč s pudinko-smetanovým krémem

Suroviny 18 porcí

Těsto na plech 23 x 32 cm:
400 g hladké mouky
špetka soli
220 g másla
120 g cukru moučka
1 vejce
kůra a šťáva z půlky citronu
Krém:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
120 g cukru krupice
3 kelímky 200 g zakysané smetany 16% pokojové teploty
kůra a šťáva z půlky citronu
rybízový džem (domácí), není nutný

Postup přípravy receptu

  1. Hluboký plech vyložíme papírem na pečení a ustřihneme ještě jeden papír o velikosti plechu.
    Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, kůru, cukr a promícháme, máslo nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle nebo nakrájíme na drobné kostičky a zapracujeme do mouky spolu s citronovou šťávou a vejcem. Lze udělat v mixéru nebo procesoru. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladu odpočinout.

  2. Z půl litru mléka, dvou sáčků pudinků a cukru uvaříme hustý pudink a za občasného míchání ho necháme chladnout. Do vlahého pudinku postupně metličkou zamícháme zakysané smetany, přidáme citronovou kůru i šťávu a promícháme. Zapneme troubu na 170°C.

  3. Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme na pečícím papíru plát. Jeden plát dáme na dno plechu, na těsto navrstvíme a uhladíme krém a pokud chceme, potřeme ještě džemem. Navrch překlopíme pomocí papíru druhý plát těsta a papír sloupneme. Dáme péct dorůžova (35-40 min - podle trouby). Necháme úplně vychladnout a ztuhnout v chladu. Nakrájíme řezy nebo kostky a lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu Křehký koláč s pudinko-smetanovým krémem

K receptu nejsou žádné komentáře.