

Telecí na způsob divočiny
Suroviny 4 porce
- 600 g telecí plece nebo kližky
- 200 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- cibule
- kořenová zelenina
- sůl
- ½ lžičky koření na divočinu
- 10 zrnek pepře
- 6 zrnek nového koření
- 3 ks bobkového listu
- sušený medvědí česnek 1 +1 lžička
- špetka tymiánu
- lžíce hladké mouky
- smetana (12 nebo i 31%, podle chuti)
Postup přípravy receptu
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme jí na oleji v tlakovém hrnci, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dorůžova. Vložíme na kostky nakrájené maso, rychle opečeme a podlijeme 2 dl vody, osolíme, přidáme koření včetně jedné lžičky sušeného medvědího česneku a v tlakáči dusíme asi 20 minut, v klasickém kastrole déle (do změknutí masa - to u telecího netrvá moc dlouho).
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a krátce povaříme a hned také přidáme druhou lžičku sušeného medvědího česneku. Zjemníme smetanou, povaříme a podle potřeby dochutíme. Maso vložíme zpět do hotové omáčky na chvíli prohřát. Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo s rýží.