Staročeský jablečný závin

Moučníky Záviny, rolády Doba přípravy: 30 minut 9 názorů

Moučníky Záviny, rolády Doba přípravy: 30 minut 9 názorů

Suroviny 6 porcí

Těsto:
300 g hladké mouky
2 vejce
130 g tuku (máslo)
2 PL octa
3 PL mléka
Náplň:
400 g jablek
4 lžíce strouhanky
hrst rozinek
cukr dle chuti
2 lžičky skořice
hrst (posekaných) vlašských ořechů
množství dle svého uvážení, jak máte závin rádi

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto.

  2. Rozdělíme ho na tři díly a vyválíme tenké pláty.

  3. Pláty posypeme strouhankou, rozložíme strouhaná jablka, posypeme cukrem, ořechy, rozinky, skořice a hoblinky másla. Svineme na plech a potřeme rozpuštěným máslem.
    Pečeme při 180 stupních dozlatova 40-45 minut.
    Po vytáhnutí opět potřeme máslem a necháme vychladnout.
    Posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu Staročeský jablečný závin

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Netýrej mě, Maruško! <3<3<3

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Možná, že máte víc chuťových pohárků. Ono se to člověk, od člověka liší. A proto já kořením víc a vám stačí míň. Ty rozdíly v počtu chuťových pohárků jsou propastné a liší se o tisíce. S tím ovšem, nikdo nic neudělá, prostě nenarostly a šmytec.:-*

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Nesouhlasím! :-)
    No, vlastně souhlasím akorát s tou poslední větou ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Veronika.Hrozna: u nás na Slovácku se husy krmily vařenou kukuřicí a byly škvarky křehoulinké i játra foie gras. Ale dá se i z domácí kačeny. Jen musí být pohlavně dospělá, aby byl efekt patřičný. Na Slovácku už sice 45 let nebydlím, ale umíme to i v Čechách:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Ano, už se mi podařilo pár receptů z ní uvařit. Je nutno vybrat , ten správný recept, ja píšete. Zjistila jsem , že kdysi se používalo daleko míň koření , takže do všeho musím přidat víc kusů napsaného koření, nebo cukru, octu a jiných přísad. Taky více smetany, to nejčastěji! Ne všechny recepty se dají uvařit, pokud nemá člověk známého řezníka. Některé suroviny chybí. Např. je tam báječný recept na husí škvarky, no a kde vzít husu, krmenou nesportovkyni? ;-(

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    No, musíte si umět vybrat... ;-)
    Původně jsem chtěl napsat, že jste vstávala levou nohou napřed...:-8
    Leč podle tohoto https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vedci-spravne... jste asi vstávala napřed pravou, že :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    mouchaxl: Také mám jednu starou kuchařku, problém je v tom, že kvality dnešních surovin, nedosahují tehdejší kvality,chuti a ani konzistence. Mléko, smetana a máslo, bez chuti. Maso má zcela jiné kvality, uzeniny taky /už to není uzené/ ! O koření ani nemluvím. Pokud není vlastní zdroj potravin, tak se podle toho sice uvařit dá, ale ....... :-((

    Odpovědět

  • mouchaxl mouchaxl(autor receptu)

    sabipupp: vypadá snad bude dobrý ...na snídani ...získal jsem recepty ručně psané z roku 1929 ....budou testy

    Odpovědět

  • sabipupp sabipupp

    <3 Vypadá fantasticky:-K

    Odpovědět