Oukotě / staročeský závin

dvevtroube Kuchařka: dvevtroube

Doba přípravy: 2 hodiny 10 a více Moučníky , Záviny, rolády 3 názory

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
60 g cukr moučka
2 vejce
50 g změklého másla
1 lžíce medu
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička perníkového koření
špetka soli
Náplň:
200-250 g švestkových povidel, které můžete ochutit rumem
100 g mletých ořechů (já použila vlašáky) + mleté na posypání povrchu nebo půlky na ozdobu
Na potření:
mléko
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte na 20 minut do lednice. Poté těsto rozválejte na obdélník, ale dejte pozor, aby nebylo příliš tenké, jinak při pečení popraská.

  2. Těsto potřete povidly a posypte mletými ořechy. Když zavinujete těsto, tak jeho část/kraj, tu dál od vás, potřete mlékem, aby to zafungovalo jako lepidlo a těsto se k sobě přilepilo. Stočte a dejte na plech s pečícím papírem. Povrch potřete mlékem. Pokud máte celé ořechy, můžete jimi ozdobit povrch závinu nebo použijte mleté ořechy.

  3. Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte asi 50 minut dozlatova. Po vychladnutí můžete závin pocukrovat moučkovým cukrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Oukotě / staročeský závin

Tématické fráze: starocesky makovy závin staročeský perníkový závin ružomberský perník kynutý závin povidlový youtube starocesky orechovy závin závin staroceský s tvarohem perníkovy závin ruzombersky zavin staročeský vánoční makovec staročeský závin povidlový závin

Zapomněl/a jsem heslo