Bůček s karamelem, zázvorem a bambusovými výhonky

Vepřové maso Doba přípravy: 55 minut 7 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 55 minut 7 názorů

Suroviny 3 porce

600 g bůčku
2 lžíce třtinového cukru (používá se palmový)
2 cm čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
2-3 lžíce rybí omáčky dle chuti
Na zeleninu:
30 g másla
1 lžička světlého sezamového oleje
1 stroužek česneku
3 plátky zázvoru
1 jarní cibulka
140 g bambusových výhonků, konzerva
čerstvý koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Bůček předem uvaříme do poloměkka v mírně osolené vodě (můžeme přidat nové koření, pepř), vyndáme a nakrájíme na plátky nebo kostky, (pokud se jí hůlkami). Do woku nebo hluboké pánve dáme cukr a na mírnější teplotě necháme lehce zkaramelizovat.

  2. Dáme pozor, aby se nespálil, odstavíme jakmile začne zlátnout, opatrně zalijeme cca 250 ml
    "vývaru" z bůčku. Přidáme nasekaný zázvor, česnek a rybí omáčku, ta sníží sladkost. Vložíme bůček a dovaříme doměkka, dle potřeby přiléváme vývar.

  3. V menší pánvičce rozpustíme máslo s olejem, přidáme nasekaný zázvor, česnek a necháme rozvonět. Vložíme na nudličky nakrájené bambusové výhonky a kolečka jarní cibulky. Krátce orestujeme, aby vše zůstalo křupavé.

  4. Bůček klademe na talíře na bambusové výhonky a přelijeme karamelovou šťávou. Posypeme čerstvými lístky koriandru a zvlášť v misce servírujeme uvařenou jasmínovou rýži.

Poznámka od kuchařky

Inspirace asijskou kuchyní.

Komentáře k receptu Bůček s karamelem, zázvorem a bambusovými výhonky

  • Tonja: :-) Existuje cukr palmový, který je běžně používán v asijské kuchyni a prodává se i u nás. Já místo něho používám třtinový jen kvůli barvě , na chuti to nic nemění. :-) Díky za komentář a přeji hezký den :-K

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Prosím o objasnění: Co znamená poznámka "palmový" u třtinového cukru?

    Odpovědět

  • Eja57: :-):-) Méc děkuji, potěšil ,mě milý komentář. Bambusové výhonky jsem jednou přidala až nakonec k "Lilku na černo" a od té doby jinak nedělám, byla to velká dobrota, takový křupavý element (řekl syn a moc chváliĺ). :-K Hezký večer a hodně zdraví všem.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Já snad vezmu na milost bambusove výhonky, zkusím ty podle Tvé fotografie. Protože to bude taaak dobrý, krásný recept.:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Já snad vezmu na milost bambusove výhonky, zkusím ty podle Tvé fotografie. Protože to bude taaak dobrý, krásný recept.:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD: :-) moc děkuji, je to taková moje zrychlená verze ale hlavně, že všem chutnalo :-K hezký zbytek dne a hodně zdraví všem

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Vypadá fakt nádherně! <3;-):yes::-K

    Odpovědět