

Bůček s karamelem, zázvorem a bambusovými výhonky
Suroviny 3 porce
- 600 g bůčku
- 2 lžíce třtinového cukru (používá se palmový)
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2-3 lžíce rybí omáčky dle chuti
- Na zeleninu:
- 30 g másla
- 1 lžička světlého sezamového oleje
- 1 stroužek česneku
- 3 plátky zázvoru
- 1 jarní cibulka
- 140 g bambusových výhonků, konzerva
- čerstvý koriandr
Postup přípravy receptu
Bůček předem uvaříme do poloměkka v mírně osolené vodě (můžeme přidat nové koření, pepř), vyndáme a nakrájíme na plátky nebo kostky, (pokud se jí hůlkami). Do woku nebo hluboké pánve dáme cukr a na mírnější teplotě necháme lehce zkaramelizovat.
Dáme pozor, aby se nespálil, odstavíme jakmile začne zlátnout, opatrně zalijeme cca 250 ml
"vývaru" z bůčku. Přidáme nasekaný zázvor, česnek a rybí omáčku, ta sníží sladkost. Vložíme bůček a dovaříme doměkka, dle potřeby přiléváme vývar.V menší pánvičce rozpustíme máslo s olejem, přidáme nasekaný zázvor, česnek a necháme rozvonět. Vložíme na nudličky nakrájené bambusové výhonky a kolečka jarní cibulky. Krátce orestujeme, aby vše zůstalo křupavé.
Bůček klademe na talíře na bambusové výhonky a přelijeme karamelovou šťávou. Posypeme čerstvými lístky koriandru a zvlášť v misce servírujeme uvařenou jasmínovou rýži.
Poznámka od kuchařky
Inspirace asijskou kuchyní.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bůček s karamelem, zázvorem a bambusovými výhonky
-
Tonja:
Existuje cukr palmový, který je běžně používán v asijské kuchyni a prodává se i u nás. Já místo něho používám třtinový jen kvůli barvě , na chuti to nic nemění.
Díky za komentář a přeji hezký den
-
Prosím o objasnění: Co znamená poznámka "palmový" u třtinového cukru?
-
Eja57:
Méc děkuji, potěšil ,mě milý komentář. Bambusové výhonky jsem jednou přidala až nakonec k "Lilku na černo" a od té doby jinak nedělám, byla to velká dobrota, takový křupavý element (řekl syn a moc chváliĺ).
Hezký večer a hodně zdraví všem.
-
Já snad vezmu na milost bambusove výhonky, zkusím ty podle Tvé fotografie. Protože to bude taaak dobrý, krásný recept.
-
Já snad vezmu na milost bambusove výhonky, zkusím ty podle Tvé fotografie. Protože to bude taaak dobrý, krásný recept.
-
MamlajdaD:
moc děkuji, je to taková moje zrychlená verze ale hlavně, že všem chutnalo
hezký zbytek dne a hodně zdraví všem
-
Vypadá fakt nádherně!