Černý lilek s bambusovými výhonky

Bezmasá jídla Doba přípravy: do 30 minut 0 názorů

Bezmasá jídla Doba přípravy: do 30 minut 0 názorů

Suroviny 2 porce

1 větší lilek
2 lžíce olivového oleje
1 cibuli
4 stroužky česneku
4 plátky čerstvého zázvoru
4 lžíce Tamari sójové omáčky
3 lžíce dobrého balsamico krému
2 lžíce sladké chilli omáčky
1 lžička cukru
sůl
1 lžička rýžového octu
2 lžičky solamylu
dle chuti chilli olej
150 g sterilovaných bambusových výhonků

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na silnější kolečka, osolíme a necháme vypotit. Otřeme papírovou utěrkou a nakrájíme na kostky.
    Do hluboké rozehřáté pánve dáme olej, nasekanou cibuli a zpěníme. Přidáme rozmáčknuté a nasekané stroužky česneku a jemně nasekaný zázvor, promícháme, minutku restujeme a přidáme kostky lilku, podlijeme trochou (50 ml) vody a dusíme cca 5 minut.

  2. Přidáme omáčky, krém, ocet i cukr a dle potřeby podlijeme vodou, Podusíme ještě 3-5 minut a zahustíme solamylem, rozmíchaným v množství vody 50-100 ml, podle toho, kolik chceme omáčky. Podle chuti zastříkneme chilli olejem. Nakonec přidáme scezené bambusové výhonky nakrájené na menší kousky, již nevaříme, jen prohřejeme, aby výhonky dodaly ten správný křupavý element.

  3. Podáváme s rýží, lehce posypané cibulkovou natí a snítkou koriandru.

Poznámka od kuchařky

Máme rádi maso, ale nemusí být každý den, někdy je chuť na něco bezmasého. Tentokrát byla velká pochvala.

Komentáře k receptu Černý lilek s bambusovými výhonky

K receptu nejsou žádné komentáře.