

Vepřové s mrkví, pórkem a smetanou
Suroviny
- 700 g vepřového masa (plec, kýta, krk)
- 1 menší celý pórek
- 1 velká cibule
- 3 velké mrkve
- 100-150 ml smetany 31%
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hořčice
- lžička citronové šťávy
- rovná lžíce sladké papriky
- 1 lžíce sádla
- vývar nebo voda /měla jsem zeleninový)
- sůl
- mletý kmín
- pepř
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na kostky a smícháme s hořčicí, olejem, paprikou, šťávou a kořením. Pořádně promícháme a necháme nejméně dvě hodiny uležet. Měla jsem přes noc.
Cibuli nakrájíme nadrobno, pórek a mrkev na půlkolečka. Rozpustíme sádlo a cibuli s polovinou pórku orestujeme. Přidáme maso a zprudka opečeme.
Zalijeme horkým vývarem tak, aby to nebylo zcela ponořené. Přivedeme k varu a pozvolna dusíme téměř doměkka. Přidáme mrkev a dodusíme do úplného změknutí.
Podle potřeby dolijeme vývar a přidáme zbytek pórku. Trochu šťávy odebereme a smícháme se smetanou. Přilijeme k masu a krátce povaříme. Omáčku a dochutíme.
Omáčka by měla mít hustotu tak akorát. Pokud se někomu bude zdát řídká, zahustí trochou jíšky, nebo lžičkou solamylu rozmíchaného v troše vody. Podávala jsem s máslovými noky.
Poznámka od kuchařky
Měla jsem otevřenou konzervu hrášku, tak jsem ji přidala, nemusí být, ale může.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřové s mrkví, pórkem a smetanou
K receptu nejsou žádné komentáře.