Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jadranský dort

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby hlazení

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby hlazení)

11. 2. 2021 00:15

Suroviny pro 8 porcí

8 porcí

Nutriční hodnoty

Energie19 335 kJ / 4 621 kcal
Bílkoviny54,37 g
Tuky335,88 g
Vláknina18,33 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 930 mg
Sůl2,39 g
Sacharidy336,03 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Lískové oříšky dobře opečte, musí mít barvu tmavšího medu, aby se v nich rozvinula chuť. Je potřeba je hlídat, cca 10 minut na 180 stupňů a když je třeba, tak 5 minut přidat, ale fakt hlídat, ať nejsou na uhel! Od opečení oříšků, závisí chuť dortu. Tento dortík se pekl ve věhlasné Bratislavské dětské cukrárně, stály na něj pořád fronty. Bylo tam mnoho výborných zákusků, ale tento byl asi nejžádanější. Dnes už cukrárna nefunguje, dortík nikdo nepeče, tak si ho občas upeču já, z nostalgie, zase za jedním ztraceným, dobrým výrobkem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hospodyne

12. 2. 2021 15:04

Frantiska: Veronika.Hrozna když jsem chodila na gympl, pořádaly se u nás různé kurzy pod vedením provozoven komunálních služeb. Studená kuchyně, zákusky, mléčný bar, šití a střihů...Byly velmi žádané a byly laciné. Platila se pouze režie surovin. Odtud jsem měla spoustu receptů, jenže, když jsem se vdala a odstěhovala, někam jsem je zaratila. Nicméně si je jakžtakž pamatuji a až budu mít trochu volno, pokusím se je zrekonstruovat. Potíž je ta, že rodina zákusky a dorty nepreferuje, tak je peču spíš jen na objednávku pro známé a příbuzné. Anebo dětem do práce, tam šlehačka jede...

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

12. 2. 2021 13:12

Frantiska: Ale ten druhý je nekompletní, chybí tam citronová šlehačka. To už jsem včera prolouskala. Ta Aida recept je překlad od Googlu, to je k ničemu. Teda pro mně!

Frantiska Frantiska

12. 2. 2021 13:04

hospodyne: Aidou jsi myslela tohle? zaujalo mne to, tak jsem hledala a nasla jen tento recept
https://recetasdecocinafaciles.net/cs/tarta-aida/

a písecký https://www.mamincinyrecepty.cz/kremove-a-slehacko...

hospodyne

11. 2. 2021 23:04

Veronika.Hrozna: v cukrařině se šlehačka ochucuje citronovým ztužovačem, když ho nemám, do ušlehané šlehačky přimíchám trochu lemon curd, maličko cit. kůry a trochu želatiny zastudena. Myslím, že na internetu nějaký recept na citronovou šlehačku bude.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

11. 2. 2021 22:18

hospodyne: :-D:-D:-D Já taky většinu krémů dělám s máslem, ale když vím, že by to na mne bylo moc syté, tak se nerozpakuji použít i jiné, nebo udělat půl na půl. Vždyť vaření a pečení , jako každá z nás ví, je z části kreativní činnost, ne každému chutná vše, všichni máme to své oblíbené a to, nač jsme zvyklí. Jdu kouknout na ten Píseckej dortík, zní to náramně, tak jdu hledat recept. :-D:-D:-D Už se mi sbíhají sliny ,na citronovou šlehačku, já jsem asi pes....... :-D:-D:-D
To je děs, žádný recept s citronovou šlehačkou, není k mání. Jsou jen dva recepty, ale ani jeden se mi nezdá. Fotka takového, jak popisuješ , sice je , ale recept někdo pečlivě zatajil. ;-(

hospodyne

11. 2. 2021 20:06

:-KVeronika.Hrozna: Aida se skládá z tenkých piškotů, nugátu, marcipánu a nahoře spousta ovoce jak kompotovaného tak čerstvého, mělo by být výhradně sladké.
Písecký dort je šlehačkový - piškot, jahodová šlehačka s nasekaným červeným želé, žlutá šlehačka s citr. příchutí se žlutým želé a nahoře je dort dozdobený bílou šlehačkou. Kdysi stál velký klínek tři koruny.:-)
Co se týká tuků obecně, myslím, že tam až takový rozdíl v kaloriích není. Ale chuť Hera versus máslo....
Mně kuneroly do domu nesmí. Jen máslo, sádlo:-D:-D Ale to už je jen moje rozcapenost.;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

11. 2. 2021 19:19

hospodyne: Co je Aida? Písecký dort neznám?

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

11. 2. 2021 19:18

hospodyne: Můžeš dát máslo, samozřejmě. Nebo půl na půl, aby to bylo chutnější. Jak je kdo zvyklý. Já dávám Heru, aby to nebylo tak syté , jako s máslem + ta smetana . Pak toho můžu zbaštit víc ! :-D

hospodyne

11. 2. 2021 13:36

:-KHeru néééé, máslo:-((:-D:-D
Jadran se běžně prodává v lepších cukrárnách. Nedávno jsem viděla i mnou kdysi milovaný Písecký dort. A měl růžovou i žlutou vrstvu!! A dokonce měli i Aidu! Kterou jsem od mládí neviděla.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

11. 2. 2021 09:56

Veronika.Hrozna: Já mám formu 24 cm, ale 26 cm bude v pořádku . Někdy upeču korpus , ze 6 vajíček a dle potřeby prokrojím a mám dorty dva, když zdvojnásobím krém a šlehačku. Jde nádherně zamrazit a je jak čerstvý, když se nechá v lednici pomalu rozmrazit. V tom je kouzlo, té kombinované šlehačky, nepromáčí dort. ;-) Nedávat do šlehačky cukr, není třeba, bylo by to moc sladké.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

11. 2. 2021 09:46

Dajda: Moc děkuji, už bylo hodně pozdě, jak jsem se dostala ke psaní a tohle mi prosě ušlo. Už je tam.

SilviaD SilviaD

11. 2. 2021 08:26

V akej veľkej forme pečiete? Cca 26cm? Tortička vyzerá krásne a určite je aj veľmi dobrá. Voľakedy veľmi dávno som dostala recept od spolužiačky ale nenabrala som odvahu ju vyskúšať.

Dajda Dajda

11. 2. 2021 08:05

Veronika.Hrozna: :yes: Jen prosím přidej mouku do surovin na korpus. ;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Suroviny: žloutek, cukr moučkový, mouka hladká, olej slunečnicový, kakao, sůl, ořechy lískové mleté, tuk, mouka hrubá, mléko, cukr moučkový, zlatý klas, žloutek, tuk hera, ořechy lískové mleté, smetana ke šlehání, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, tuk ztužený, ořechy lískové

TopRecepty.cz

Jadranský dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LjN