Ořechový piškotový zákusek s krémem

Suroviny 18 porcí

Piškot:
5 vajec
6 lžic cukru krupice
6 lžic polohrubé mouky
3 lžíce strouhaných ořechů
3 lžíce horké vody
špetka soli
špetka kypřícího prášku
Krém:
500 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 lžíce cukru
1 máslo
3 -4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kakaa
Dále:
trochu rumu
1 balení cukrářských piškotů
2 lžíce rybízové marmelády
na dokončení 400 ml ušlehané šlehačky
nebo čokoládovou polevu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme pudink dle návodu na obalu a necháme za občasného promíchání vychladnout.
    Oddělíme žloutky od bílků do dvou misek. Zapneme troubu na 180°C a necháme předehřát.

  2. Ušleháme z bílků se špetkou soli tuhý sníh, poté žloutky s cukrem vyšleháme do bílé pěny a postupně přidáváme horkou vodu. Do ušlehané pěny přidáme ořechy, prosátou mouku smíchanou s práškem, vmícháme polovinu sněhu, pak přidáme druhou polovinu a ručně metličkou zlehka zapracujeme. Přendáme na plech vyložený podložkou nebo pečícím papírem a dáme péct dorůžova (podle trouby asi 10 minut). Hotový piškot necháme vychladnout.

  3. Na krém ušleháme máslo s cukrem a za stálého šlehání přidáváme vychladlý pudink. Vzniklý krém rozdělíme na dvě části a do jedné zašleháme prosáté kakao. Piškotový plát rozkrojíme na poloviny a jednu polovinu nejprve lehce potřeme marmeládou a na ni naneseme bílý krém.

  4. Do krému zlehka vtiskneme piškoty a pokapeme je rumem. Na druhý plát natřeme kakaový krém a ten převrátíme na piškoty. Lehce přimáčkneme a dáme vychladit, alespoň na hodinu, ideálně do druhého dne.
    Před podáváním ozdobíme šlehačkou nebo čokoládovou polevou a nakrájíme na řezy.

Komentáře k receptu Ořechový piškotový zákusek s krémem