Hovězí biftečky se zelenými fazolkami a pepřovou omáčkou

Suroviny 2 porce

4 plátky hovězí svíčkové, silné 2 cm
pepř
sůl
olej olivový
Omáčka:
3 lžíce másla
1 lžičku oleje
2 lžíce hladké mouky
100 ml hovězího vývaru
1 lžička naloženého zeleného pepře
200 g smetany ke šlehání
2 lžíce bílého vína
sůl dle chuti
Na fazolky:
2 hrsti fazolových lusků (mohou být mražené)
1 lžíci světlého sezamového oleje
pár kapek chilli oleje
1 stroužek česneku
1 bílou část jarní cibulky
1 lžičku kvalitní sójové omáčky (Tamari)
Dále:
pečené brambory

Postup přípravy receptu

  1. Špalíčky masa lehce naklepeme klouby ruky, obalíme kolem anglickou slaninou a ovážeme provázkem. Maso opepříme, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme cca na hodinu do chladu.
    Maso vyndáme a necháme při pokojové teplotě aspoň 20 minut. Zatím připravíme brambory pečené v troubě, omáčku a fazolky.

  2. Na omáčku dáme máslo s olejem do rendlíku, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Maličko osolíme, zalijeme studeným vývarem, přidáme zelený pepř a na mírném ohni pomalu provaříme. Přidáme smetanu, víno a sůl dle chuti, promícháme, necháme dojít k varu, vypneme plotýnku.

  3. Maso opečeme na pánvi z každé strany 3-4 minuty, chceme-li médium, pokud má někdo raději propečené, opéká o 1-2 minuty déle. Necháme chvilku odpočinout a uděláme fazolky.

  4. Mražené fazolky propláchneme a necháme na sítku okapat. Na oleji zpěníme jemně sekanou šalotku a česnek, přidáme okapané fazolky a pár minut restujeme, zakápneme sójovou omáčkou a podle chuti dosolíme. Biftečky podáváme s opečenými brambůrky, fazolkami a doplníme pepřovou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Po odležení masa je to minutka. Čerstvé, očistěné fazolky krátce povaříme, scedíme a ihned přendáme do studené vody, aby si zachovaly barvu.

Komentáře k receptu Hovězí biftečky se zelenými fazolkami a pepřovou omáčkou

K receptu nejsou žádné komentáře.